Finanční produkt pod stromeček

Finanční produkt pod stromeček
Rádi byste svým nejbližším pod stromeček nadělili nějaký finanční produkt? Poradíme vám jak na to.

Vánoční dárky by měly být především překvapením, většinu finančních produktů však nelze pořídit bez osoby, na jejíž jméno jsou nakupovány. Existují ale výjimky. Přítomnost obdarovávaného není třeba při nákupu finančních produktů na doručitele (depozitní certifikáty, podílové listy na majitele) a některých druhů pojištění.

Pokud za nejlepší dar k vánocům považujete stavební spoření, máte smůlu. Moment překvapení byste mohli zachovat jenom v případě, že by pod vaším vánočním stromkem čekal obchodní zástupce stavební spořitelny a vše by se vyřídilo v přítomnosti obdarovávaného. Toto komplikované řešení si můžete ušetřit jedině u dětí, v jejichž případě (pokud jste rodič) k uzavření smlouvy stačí občanský průkaz a rodný list dítěte.

Prodejci finančních produktů většinou přiznávají, že zájem o nákup jejich zboží pod stromeček je spíše mizivý. Finanční poradce Petr Vlček se domnívá, že nejvhodnějším dárkem jsou podílové listy. Kupovat svým blízkým pod stromeček životní pojistky obecně nedoporučuje, protože tento produkt by měl být ušit na míru pojištěnému.

Další možností finančního produktu pod stromeček může být třeba Dětské konto Komerční banky (profil, názory). To mohou založit rodiče i prarodiče potomka. Děcko si pak na konto může samo vkládat hotovost, do 20 000 Kč je úročeno 2,2 % a navíc dítě dostane plyšovou berušku. Jinou možností jsou i juniorské platební karty. ČSOB třeba nabízí kartu Juventus (profil, názory) k účtu rodiče, dítě ale pod stromečkem nenajde kartu, protože musí být přítomno jejímu předání. U Poštovní spořitelny zase lze pořídit Dětsou vkladní knížku a u České spořitelny kapitálové životní pojištění Junior (profil, názory). Otázkou však je, jestli podobný vánoční dárek udělá dítěti opravdu radost.

Nabídka fondů je minimální

Zaostřeno na Vánoce

Uplynul další rok a za dveřmi je pro řadu z nás nejkrásnější období v roce - Vánoce. Nabídneme vám tipy na dárky a poradaíme, z čeho je zaplatit. Připraveny máme ale také recepty na cukroví, koledy i informace o lidových zvycích.
Vše naleznete zde!

Nejvhodnějším vánočním fondem je ten, který emituje své podíly v listinné podobě. Čistě listinným fondem na našem trhu je dluhopisový Bondinvest (profil, názory) Investiční společnosti České spořitelny, jehož příjemnou vlastností je každoročně vyplácená dividenda.

Zaknihované fondy lze obdobně jako stavební spoření nakupovat pouze za přítomnosti obdarovávaného. To lze obejít pouze u dětí obdobným způsobem jako u stavebního spoření. Pokud byste chtěli někomu ze svých blízkých přidat něco k jejich již existujícím investicím v podílovém fondu, můžete zaslat peníze přímo na účet fondu. Při použití této varianty musíte znát číslo účtu fondu, číslo smlouvy s investiční společností a další údaje, které nemusíte mít vždy k dispozici.

Pokud by obdarovanému tento dar nepřišel právě vhod, může jej okamžitě po vánocích prodat. Protože většina fondů má pouze vstupní poplatky (které jste již zaplatili vy), při zpětném prodeji tak nový majitel nic neztrácí.

Pojistěte svého bližního

Životní pojištění je produktem, který můžete sjednat komukoli. Pokud byste se chtěli někomu pomstít, kupte mu pojistku na mnoho let dopředu a zaplaťte pojistné pouze na první měsíc. Chcete-li však skutečně svým milým udělat radost, bude asi lepší zvolit pojištění, u kterého je pojistné placeno jednorázovým vkladem (ten samozřejmě zaplatíte vy).
Kromě "klasických" kapitálových životních pojistek je novým hitem na trhu investiční životní pojištění, kde je kapitál vložen do podílových fondů. Z jejich výnosů se platí pojistné, a kdykoli v průběhu pojištění (nebo také až na konci) si můžete nechat vyplatit tržní hodnotu na tyto podíly připadající. Tento produkt nabízí například Aviva (profil, názory), ING (profil, názory) nebo Česká pojišťovna (profil, názory). Oproti běžným fondům mají investiční pojistky odkupní poplatek (v řádu do pěti procent) a někdy i lhůtu, během níž nelze tyto cenné papíry prodat.

Finanční produkty mohou být darem, který potěší. Především tehdy, když jejich hodnota v čase roste. Pokud cena klesá, nemusí to být obdarovanému až tak líto, přece jen nevložil vlastní peníze. Vzhledem k této vlastnosti některých finančních produktů byste při výběru vhodného daru měli vzít v úvahu náturu oné šťastné osoby, aby z Vánoc místo radosti neměla spíše špatné spaní.

Na článku spolupracoval Petr Vykoukal.

Koupili byste bližnímu pod stromeček finanční produkt? Který z nabídky byste vybrali? A proč?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mobilní Vánoce 2003 – necháte se nalákat?

2. 12. 2003 | Ján Rusnák

Mobilní Vánoce 2003 – necháte se nalákat?

Vánoce jsou pro mobilní operátory vždy vhodnou příležitostí, jak získat nové zákazníky. Tak jako každý rok i letos připravili řadu speciálních novinek. Co nám tedy pod stromeček přinesou... celý článek

Budou dárky letos na dluh?

24. 11. 2003 | Kristýna Havligerová

Budou dárky letos na dluh?

Do Vánoc zbývá ještě měsíc, ale boj splátkových společností o zákazníky se už rozběhl. Co firmy nabízejí těm, kteří chtějí dárky pořídit na dluh?

Vánoce, Vánoce přicházejí, zaplaťte, přátelé…

18. 12. 2002 | Simona Ely Plischke

Vánoce, Vánoce přicházejí, zaplaťte, přátelé…

Podle různých odhadů nás letos Vánoce stojí méně než loni. Koruna sílí a konkurence na trhu obsah nákupních košů zlevňuje také. Naše peněženka ale i tak hubne a hubne. Cenu nakoupených... celý článek

Vánoce rychle a na dluh?

3. 12. 2002 | Dušan Hradil

Vánoce rychle a na dluh?

Do štědrého dne zbývají tři týdny a mnozí z nás teprve teď začínají přemýšlet o nákupu dárků. Jaké šance mají ti, kteří chtějí pořídit nadílku na dluh?

Vánoční zvyky

2. 12. 2002 | Tomáš Hampl

Tajemnou atmosféru Vánoc dotváří řada starých lidových zvyků a obřadů. Některé z nich se stále dodržují, jiné již upadly v zapomnění.

Partners Financial Services