Komentář k webům investičních společností Petra Očka

Simona Ely Plischke | 7. 11. 2003
Petr Očko, zástupce ředitele, SPRIG, o.s. Petr Očko, zástupce ředitele, SPRIG, o.s.
Přečtěte si více o porotci !

ČSOB Investiční poradenství: 2; 2,5; 2
Dobře zpracovaná prezentace v barvách své "mateřské" banky. Díky menšímu množství informací než prezentuje samotný web ČSOB, působí prezentace Investiční společnosti přehledněji. Ačkoli forma umisťování odkazů v rámci jednotlivých sekcí (např. "Jak investovat") do kontextu pomocí krátkých článků je originální, někdy by neškodilo je přece jen trochu více strukturovat do menu a podmenu.
Dojem nepřehlednosti prezentace má vliv i na její informační hodnotu – zase platí to, co u stránek mateřské banky (na níž se mnohde odkazuje): "flexibilní" design finančního serveru sice snad nadchne odborníky, těžko však získá nové, méně ostřílené zákazníky.
Stránky jsou tedy až příliš zaměřeny na zkušené finanční investory a méně zkušené potenciální zákazníky může odradit už vyhledávání informací o tom, jak investovat.

ING Investment Management: 1; 1,5; 1,5
Solidní a přehledná prezentace ukazuje, že skupina ING neponechává nic náhodě a přikládá prezentaci na webu velký význam.
Informace jsou podány přehledně a úsporně, někdy snad až příliš. U informací o historických výnosech jednotlivých fondů je šikovně řešeno formování přehledů s možností zobrazení grafu i vygenerování souboru v XLS.
V praktickém testu tedy prezentace investiční odnože ING obstojí také, snad jen sekce Jak nakoupit ING fondy by mohla být trochu podrobnější.

Investiční kapitálové společnosti KB: 3,5; 2; 1,5
Nečekaně amatérský design, zvláště ve srovnání s vysoce hodnocenou úrovní prezentace samotné Komerční banky.
Oproti nepřesvědčivému grafickému řešení působí web IKS KB pozitivně svou informační hodnotou. Logicky strukturované informace, podrobné odkazy u jednotlivých fondů i podrobný návod pro zájemce o investování ukazují, že tento web má potenciál zaujmout a je škoda, že není naplněn také po grafické stránce.
Díky dobře řešené struktuře tak web obstojí i v praktickém testu vyhledávání informací.

Investiční společnost České spořitelny: 2,5; 2,5; 2,5
Znovu klasický design skupiny ČS se zbytečně velikým úvodním „ilustrativním“ obrázkem. Nepříliš efektivní je pak například podsekce "Graf" v rámci popisu jednotlivých fondů, která je tvořená jednou velkou bitmapu v nepříliš vysoké a tedy nečitelné kvalitě. Překvapující je také odkaz "Situace na trhu" v hlavní horní liště, který vede bez upozornění na PDF soubor s týdenní zprávou ISČS. Podobná situace je též u odkazu "Aktuální investiční nabídka".
Určitá nešikovnost uživatelského prostředí se opakuje i v informační hodnotě stránek, ať už jde o nečitelné bitmapy, překvapivé odkazy na externí weby a PDF soubory, poměrně nesnadná orientace v informacích pro nové zájemce o investování.
Odkaz historie kurzů jednotlivých fondů vede zcela mimo stránky ISČS – na UNIS ČR. Zde je možno nalézt veškeré informace o kurzech, nicméně řešení je to poměrně amatérské.

Pioneer Investments: 1,5; 1; 1
Snaha o moderní design vyznívá trochu v dojem nepřehlednosti. Nicméně se jedná o profesionálně zvládnutý web s originálními prvky.
Po informační stránce je to snad nejobsažnější prezentace – vedle mnoha odborných finančních informací, jež někdy souvisí s investičními fondy jen nepřímo (mírným extrémem je video P. L. Carreta "Století úspěchu") zaujmou i laického zájemce o investování užitečné aplikace "plánování úspor" a "investiční kalkulačka".
Web poskytuje snad nejúplnější zasvěcení méně zkušeného zájemce o investici do tajů investování za pomocí celé sekce "Univerzita". Ilustrativní obrázky v "Investiční čítance" jistě přispívají k přesvědčení potenciálních investorů, aby zrušili své vkladní knížky a převedli své prostředky právě sem.

ŽB – Trust, investiční společnost: 1; 1; 1
Na rozdíl od některých jiných prezentací investičních společností, zde bychom marně hledali grafické výstřelky a amatérismus. Vkusný design budí na první pohled dojem seriozní prezentace solidní investiční společnosti, aniž by přitom ztratil atraktivitu.
Vedle fondů Pioneer Trust je to také určitě informačně nejhodnotnější prezentace. Kvantita prezentovaných informací jde ruku v ruce s kvalitou jejich prezentace – logickou a přehlednou strukturou.
Tato komplexní a přitom přehledná prezentace tedy také bez debat obstojí v praktickém testu na jedničku.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Královna investic sundala závoj

7. 11. 2003 | Simona Ely Plischke

Královna investic sundala závoj

Zazvonil zvonec a pohádky je konec. Hodnocení webů investičních společností je za námi. Pětky tentokrát nepadaly, rozdíly mezi jednotlivými prezentacemi jsou ale i tak značné. Čí závoj... celý článek

Partners Financial Services