Jan Mihelko: hodnocení webů stavebních spořitelen

Simona Ely Plischke | 24. 10. 2003
Honza Mihelko, grafik serveru Peníze.CZ

Stejně jako v předchozím kole jsem testoval jednotlivé weby s větším důrazem na vstřícnost vůči uživatelům alternativních prohlížečů. Pokud jsem u bankovních webů konstatoval nedostatky ohledně otimalizace stránek a ošetření náhradního řešení pro Flash, mohu říci že u stavebních spořitelen to je místy "katastrofa". Mezi nejhorší patřil web Raiffeisen spořitelny. Web je vpodstatě "Internet Explorer only" ;o)
Z jiného soudku je pak zásadní nedostatek (resp. nefunkčnost) stránek Modré pyramidy. Prakticky celá navigace po těchto stránkách je řešena pouze přes Flash. Tvůrci webu se nenamáhali s jakoukoliv náhradou. Osobně využití Flashe na webu neodmítám, ale takto radikální řešení se nezamlouvá ani mé liberálnější povaze. Takto je web Modré pyramidy bez podpory flashe nepoužitelný.

Naštěstí případný zájemce o informace ke stavebnímu spoření má k dispozici weby dalších čtyřech spořitelen. A ty jsou podstatně ohleduplnější k případným uživatelským "nedostatkům". Přesto se i na těchto webech tu a tam vyskytují chyby či nedostatky. Ať už v optimalizaci nebo vzhledu.

ČMSS - Liška
(můj favorit č.2)

Uživatelská hodnota: 1, web je velmi dobře optimalizován, což spolu s dobře navrženou navigací přispívá k dobré prostupnosti. Pochválil bych i dobře strukturovanou sekci časté otázky.
Grafika: 1-, hezké, živé. Snad jen hlavička na mě působí trochu nesourodě.

Hypo

Uživatelská  hodnota: 1-, bezproblémová optimalizace. Nenašel jsem informace o jiném tarifu než je NADSTANDART. Že by marketingová klička, jak ze standartního udělat NADstandartní?
Grafika: 2, stránky mi přišli málo živé. Důsledné používání pouze modré barvy v kombinaci s černobílou fotografií, nepovažuji za šťastné.

Raiffeisen SS
(můj outsider)

Uživatelská hodnota: 5, webové stránky se většinou vůbec nezobrazí, často se v okně browseru pouze vypíše kód stránky. Což o to, informace se dá ze stránky získat i tak, ale lovit hledané údaje ve zdrojovém kódu stránky mi nepřijde příliš uživatelsky přívětivé. Ale abych nekřivdil - v několika případech se stránku podařilo zobrazit téměř celou. Ovšem potřebných cca 20 "refrešů" na tři strany mě otrávilo natolik, že dále jsem se nepokoušel dostat (resp. prodrat).
Grafika: nehodnotím (mohla být minimálně za 2). Co jsem zahlédl web působil výrazně a firemní sytě žlutá bezpečně zajistí vybočení z "modrého standartu".

SSCS - Buřinka
(můj favorit č.1)

Uživatelská hodnota: 1-, web je přehledný, textové navigační menu vlevo velmi usnadňuje orientaci. Škoda jen že výpočetní formulář nazvaný "Simulace stavebního spoření" nefunguje. Snižuje to kvalitu jinak dobře optimalizovaného webu.
Grafika: 1, v podstatě není co vytknout. Stránky se drží korporátního stylu a působí decentně.

VSSKB - Modrá pyramida

Uživatelská hodnota: 4, díky menu, které je dostupné pouze s flash plug-inem, je web téměř nepoužitelný. Škoda, že tvůrci webu nedokázali vytvořit ani jednoduchou alternativní (např. textovou) navigaci, a tak se uživatel bez flashe podívá leda tak na tiskové zprávy a aktuality.
Grafika: nehodnotím, samoúčelně použitý flash, bez alternativy, zhoršení dostupnosti obsahu na úkor vzhledu. Jinak mohlo být za 1 vyvážená kombinace decentní modré a živé žluté se mi líbí.

Wuestenrot SS

Uživatelská hodnota: 2-, web je přehledný, snadno se v něm orientuji. Chybí však jakýkoliv výpočetní formulář a web tak blíží spíše tištěnému prospektu.
Grafika: 2-, chybí definice pro barvu backgroundu (pozadí), grafika je obstojná, ale neoslní.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Stavební spořitelna

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spořitelny na bedně

24. 10. 2003 | Simona Ely Plischke

Stavební spořitelny na bedně

Zajímá vás, jak dopadlo hodnocení webů stavebních spořitelen? Vězte, že porota tentokrát rozdávala jak jedničky tak i pětky! Kdo vystoupal až pro zlato a kdo se naopak propadl na samotné... celý článek

Partners Financial Services