Jak koupit nemovitost

Petr Vykoukal | rubrika: Jak na to | 21. 10. 2003 | 33 komentářů
Jak koupit nemovitost
Nákup domu či bytu je rozhodnutí na mnoho let dopředu. Není tedy dobré k němu přistupovat bez přípravy. Na co byste si měli dát pozor?

Možnosti koupě nemovitosti jsou v podstatě dvě. Buďto si ji najdete sami, nebo koupí nemovitosti splňující vámi zvolené parametry pověříte realitní kancelář. Při individuálním vyhledávání počítejte s tím, že tomu budete muset věnovat spoustu času. Realitní kancelář je schopna hodně velkou část tohoto procesu udělat za vás, musíte však zase počítat s tím, že jí zaplatíte provizi v řádu procent z hodnoty kupované nemovitosti.

Při koupi nemovitosti přes realitní kancelář preferujte takové nabídky, na které má exkluzivní smlouvu (je jediným oprávněným danou nemovitost nabízet). Nemůže se vám tak stát, že budete vyjednávat, přemýšlet, shánět peníze a když se rozhodnete koupit, tak se dozvíte, že nemovitost už koupil někdo jiný přes jinou realitní kancelář či přímo od vlastníka. Pokud realitní makléř exkluzivní smlouvu nemá, pak počítejte s tím, že podobnou nemovitost může nabízet někdo jiný za odlišnou cenu. Můžete tak vynaložit spoustu času a peněz například na získání hypotéky, a pak vám onen dům či byt někdo "vyfoukne před nosem".

I staré smlouvy jsou důležité

K nemovitosti, kterou si vyberete, si vyžádejte všechny relevantní dokumenty, především smlouvu, na základě které je nabízena (pokud ji prodává realitní kancelář), výpis z katastru nemovitostí a především nabývací tituly (kupní smlouvy, rozhodnutí o vypořádání dědictví apod.) od co největšího počtu předchozích vlastníků. Pokud totiž někdo z nich uzavřel špatně napsanou kupní smlouvu, je možné, že právně vůbec není vlastníkem nemovitosti (ač to zní neuvěřitelně, zápis v katastru není rozhodující). Může se vám tak přihodit, že se jím nestanete ani vy. V případě, že jste si na koupi nenajali realitního makléře (který by měl posoudit všechny dokumenty v rámci svých služeb), měli byste si alespoň na posouzení těchto dokumentů vzít specializovaného právníka. Ačkoliv to znamená dodatečné náklady, předejdete tím řadě rizik, kterých si jako laik nemusíte všimnout.

Když se rozhodnete, že máte o konkrétní nemovitost zájem, měli byste si ji důkladně prohlédnout, v případě nutnosti k tomu přiberte i odborníka (statika, architekta, odborníka na stavební úpravy apod.). Především u nemovitostí, které budou vyžadovat rekonstrukci, dokáže mnohem lépe odhadnout, co vše bude třeba opravit a především, kolik to bude stát. Můžete se tak vyvarovat "výhodné" koupě nemovitosti určené k rekonstrukci, která vás nakonec celkově přijde mnohem dráž než koupě podobné už zrekonstruované či dokonce nové.

Bydlení

Další informace o nemovitostech najdete ve specializované sekci.

Rozhodnutí o koupi vás nakonec postaví před otázku převodu nemovitosti, smluv a placení. Okamžikem rozhodnutí po vás bude realitní kancelář chtít zálohu okolo deseti procent z kupní ceny. K ní by měla být sepsána smlouva, která definuje, na co skládáte zálohu (většinou na provizi realitní kanceláře nebo kupní cenu). Pokud po složení zálohy odstoupíte od koupě, většinou už nemáte na její vrácení nárok či dostanete zpět jen její část.

Kromě složení zálohy je nutné zajistit sepsání kvalitní kupní smlouvy. Řada realitních kanceláří tento proces komplikuje překupními smlouvami a podobnými instrumenty, kterým je však lepší se vyhnout. Další a další prvky vstupující do procesu získání nemovitosti totiž zvyšují riziko chyb, a může se tak stát, že se právně nestanete vlastníkem nemovitosti (viz výše) a budete ji muset vrátit! Kupní smlouvu by měla buďto zajistit realitní kancelář, která by k tomu měla disponovat specializovaným právníkem či byste si takového právníka měli najít sami.

Nejdůležitější částí celého procesu je zajištění bezproblémového převodu peněz prodávajícímu a nemovitosti na kupujícího. Vzhledem k pomalosti českých katastrálních úřadů je na místě si převod pojistit složením kupní ceny u notáře (advokáta, na vinkulovaný účet v bance či v realitní kanceláři), který zajistí vyplacení peněz až v situaci, kdy budete zapsán do katastru nemovitostí jako vlastník.

Kupovali jste už někdy nemovitost? Hledali jste sami nebo přes realitní kancelář? Podělte se o své zkušenosti a rady s ostatními!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 7. 2006 8:45, Petr Podráský

Také chci všechny varovat před spoluprácí s RK Prolux. Jen díky článkům na internetu a GOOGLE jsme jim nenaletěli. Právě Prolux je proslulý svými podvody. Skoro každý v Teplicích Vám řekne co jsou zač. Já jsem u nich chtěl koupit byt a jen díky článkům na internetu jsem taky nenaletěl !!! Do poslední chvíle tvrdili, že složíme zálohu 10% z ceny bytu co byla na jejich stránkách a pak doplatíme zbytek. Ale když jsme přišli na pobočku podepsat smlouvu o sprostředkování tak jsme makléře celkem dostali a nakonec z toho vyplynulo, že bychom složili zálohu 10% a pak ještě zaplatili provizi dalších 10% co by si ten makléř připsal do té smlouvy. V našem případě těch 10% bylo 46 000 ze 460 000 Kč ! Mají ji fakt dobře dělanou a jakmile složíte peníze už je nikdy neuvidíte. A to nemluvim o tom, že by nám smlouvy přišli emailem z jejich právního odd. a další komunikace by byla taky po emailu. Nakonec jsme se domluvili s majitelem bytu bokem. Ten ale bude muset tu naši provizi také zaplatit, protože on je sám ukovaný smlouvou s Proluxem. Asi tomu nikdo nebude věřit, ale sám makléř nám nakonec řekl, že to bude lepší, že mu jejich systém klamání lidí také vadí - byl to pan Nachtmann z Teplic. A jako bonbonek máme to celé nahrané na diktafonu :) Takže zase pozor na Prolux !!!!

+64
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 5. 2009 14:42, Karolina Valentova

Společnost PROLUX Consulting Int. jednoznačně odmítá lživé informace ve smyslu, že by jak koli mohla poškodit své klienty. Právě naopak společnost investuje vysoké částky do zveřejnění nabídek v kontinualní silné medialní kampani a servisu spojeného se zajišťováním prohlídek do 24hod, rezervací do 24hod, přípravy dokumentů k převodu do 24hod, správy zakázkového systému, silně obsazené call a prodejní centrum odborně vyškolenými zaměstnanci 7dní v týdnu, označení všech nemovitostí poutačem NA PRODEJ a mnoha dalších výhod, které běžně klienti v regionálních RK nedostávají. K tomuto je nutné poznačit, že do doby prodeje klient neplatí jedinou korunu a veškeré náklady nese naše společnost. Jedná se o desítky až statisíce Kč v závislosti na ceně prodávané nemovitosti. Uspěšnost prodeje nabízených nemovitostí je velmi vysoká. V případě, že k prodeji nedojde např. z důvodu, že prodávající nemůže nebo není ochoten upravit cenu nemovitosti na úroveň reálné tržní v daném čase a místě, pak taktéž nezaplatí jedinou korunu. Z tohoto důvodu není možné, aby byl jediný klient něčím poškozen. Naopak jsou někteří klienti, kteří svým neseriozním přístupem nezaplatili za námi poskytnutý profesionální servis zakončený zrealizovaným prodejem jejich nemovitostí za platnosti spolupráce, čímž naopak oni poškozují naši společnost.

-48
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Koupě nemovitosti má svá pravidla

26. 9. 2003 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Koupě nemovitosti má svá pravidla

Nákup nemovitosti je určitě pro většinu z nás rozhodnutí, které neděláme v životě často. Aby tato transakce proběhla úspěšně a bez zbytečných rizik a nepříjemností pro kupujícího, je... celý článek

Chci vlastní byt. Zn.: levně

28. 8. 2003 | Tomáš Prouza

Chci vlastní byt. Zn.: levně

Nízké úrokové sazby a intenzivní reklamní kampaň bank vyvolávají pocit, že pořídit si vlastní dům či byt na hypotéku je velmi levné. Poradíme vám, jak co nejlépe překonat nástrahy financování... celý článek

Partners Financial Services