Pytel peněz pod křídly anděla

Pytel peněz pod křídly anděla
Malé a střední podniky, které začínají nebo procházejí fází rozvoje a přechodu k ziskovosti, mají i přes stále otevřenější přístup bank často problémy se získáním dodatečného kapitálu. Jednoduše představují příliš vysoké riziko. Jednou z možností pro takové firmy je získání finanční injekce a zejména kvalitního poradenství od tzv. "business angels".

Nejde samozřejmě o nějaké okřídlené postavy se svatozáří, ale o fyzické osoby, které již v některé ekonomicky vyspělé zemi zdárně podnikaly a které navíc věří v potenciál firem na území střední a východní Evropy. Business angel se tedy přezdívá soukromému investorovi, který je nejen úspěšný a zámožný, ale také ochotný přispět menšímu podniku svými radami, zkušenostmi a hlavně vlastními penězi. "Žádný charitativní pracovník to ale není, je to někdo, kdo ví, proč své peněžní prostředky investuje a samozřejmě na nich chce vydělat," upřesňuje Margareta Křížová, konzultantka CEAG, poradenské společnosti, která kontakty podniků s investory zprostředkovává a připravuje podmínky pro vstup "andělů" do českých firem.

Částky, které "pod svými křídly" jednotlivým firmám takto investoři přináší, se obvykle pohybují v rozmezí 300 tisíc až půl milionu USD, tedy zhruba 9 až 15 milionů Kč. Možné jsou i částky vyšší, které se zajišťují pomocí syndikovaných investic několika "andělů".

Zadarmo ani andělé nelétají

Business angel je ochoten sdílet podnikatelská rizika a čekat na zhodnocení své investice. Za své poradenství a předávání zkušeností, což jsou významné výhody tohoto typu investice oproti institucionálním investorům, a hlavně za své finanční prostředky business angel logicky požaduje průběžné a přesné informace o činnosti a výsledcích společnosti. To ovšem jako protihodnota nestačí, a tak je hlavní cenou za jeho služby minoritní podíl v podniku.
"Investor navíc obvykle požaduje určité změny ve stanovách, které mu umožní podílet se na řízení firmy, předně se jedná o účast v orgánech společnosti, tedy v představenstvu nebo dozorčí radě. Může také požadovat, aby některá rozhodnutí podléhala jeho právu veta, zejména v otázkách vydávání nových akcií, přijímání úvěrů a půjček, vyplácení dividend a prodeje společnosti nebo její podstatné části. V žádném případě se ale nejedná o převzetí kontroly nad společností," objasňuje Křížová.

graf

Čím mladší a rizikovější je firma, tím má omezenější přístup k financování.

Příchod byznys anděla je pro firmu obrovská změna, zejména v případě podnikatelů, kteří jsou ve svých firmách "samovládci". Takoví manažeři musí být připraveni i emocionálně - musí věřit, že investor je skutečným přínosem. Ochota vedení firmy naslouchat jeho radám a spolupracovat s ním je totiž více než nezbytná, celý "andělský projekt" jinak ztrácí smysl.

Vstup investora může proběhnout prostřednictvím nových vkladů do základního kapitálu nebo vydáním vyměnitelných dluhopisů, které jsou za předem dohodnutých okolností později nahrazeny podílem ve společnosti. V případě, kdy se jedná o společnost s ručením omezeným, převede se nejprve na formu akciovou.

I andělovi je nutno se upsat

Přistoupení byznys anděla do společnosti není nenáročný počin. Je to proces, který zahrnuje řadu kroků doprovázených vyhotovením mnoha dokumentů. Prvním krokem je shrnutí základních podmínek investice - stanovení výše investice, podíl investora získaný ve společnosti a jeho forma, účel investice a její využití, výplata podílu na zisku, účast ve statutárních orgánech společnosti, hlasovací práva a podobně. "Tento typ dokumentu není obvykle právně závazný a představuje pouze nastínění předem dohodnutých představ investora a společnosti o investici a jejím průběhu," dodává Křížová.

Dalším nutným dokumentem je smlouva o utajení důvěrných informací. Ta představuje významnou ochranu obchodního tajemství a informací podnikatele a je právně závazná. "Na základě této smlouvy je investor vázán mlčenlivostí a v případě jejího porušení se zavazuje k náhradě škod," upřesňuje Křížová.

Due diligence

V rámci due diligence prověřuje investor zásadní oblasti obchodní činnosti, zejména řádnou právní existenci společnosti, řádné ošetření vlastnických práv k majetku a duševnímu vlastnictví společnosti, platnost vydaných povolení a licencí, oblast pracovního práva, probíhající nebo hrozící spory, závazky apod.
Rozsah due diligence v rámci investice soukromého investora je poněkud užší ve srovnání s prověřováním společnosti například při vstupu fondu rizikového kapitálu nebo strategického investora.

Zdroj: CEAG

Zásadním krokem je prověření společnosti, tzv. due diligence (povinná péče), ze strany investora. Rozsah a hloubka takové prověrky závisí samozřejmě na výši investice, na co se klade důraz je patrné ze sloupku vpravo. Jestliže se v rámci due diligence nevyskytnou žádné závažné problémy, které by investici znemožnily, přistoupí obě strany k vyjednávání podmínek přistoupení investora ke společenské smlouvě nebo smlouvě mezi akcionáři.

Celý proces vyhledání a přiřazení investora je spjat s několika poplatky. Až po předložení předběžné nabídky ovšem podnikatele nic nestojí, do té doby může bez jakékoli penalizace svůj úmysl spolupracovat s business angelem opustit. Teprve v okamžiku, kdy obě strany mají jasno v podmínkách, zaplatí majitel firmy tzv. investiční poplatek 5 000 USD, tedy zhruba 150 000 Kč. V momentě, kdy majitel získá od "anděla" peníze, hradí poplatek další, tzv. manažerský, který se rovná 3 % objemu investice. Obě částky podnikatel odvádí společnosti CEAG, která z nich hradí průběh due diligence a další náklady spojené s přípravou investice.
Kromě těchto jednorázových výdajů platí podnikatel ještě každý měsíc 10 tisíc Kč jako tzv. monitorovací poplatek (za účast v orgánech společnosti a spolupráci na řízení ). "Není to ani víc ani míň," dodává Křížová.

Výstup a co dál?

Pro investora existují tři základní otázky. Zaprvé se jedná se o kvalitní ochranu jeho investice ve společenské smlouvě a ve stanovách, kde je zakotven způsob jejího řízení, zadruhé o jeho ochranu v rámci pozdějších kol financování (tzn. předkupní práva, opce apod.) a konečně mu jde o výnos z investice a možnost vystoupení ze společnosti v určitém časovém horizontu.

Investor do společnosti nejčastěji vstupuje na 3 až 5 let a právě strategie výstupu po uplynutí této doby je klíčovou otázkou již při předběžných jednáních. Nejatraktivnější je samozřejmě prodej podílu strategickému investorovi nebo jinému silnému subjektu, například investičnímu fondu. Možný je ale i zpětný odkup vlastníkem společnosti. "Tuto možnost doporučujeme zejména rodinným firmám, levná záležitost to ale není," upozorňuje Křížová. "Na druhou stranu ale banky mají zájem tyto výkupy financovat," dodává.

Business angels nejsou jistě univerzálním řešením financování českých malých a středních podniků. Může se však jednat o jednu z forem získání finančních prostředků, spojenou s předáváním zkušeností, kontaktů a individuálnějším přístupem investora. Určitý typ českých firem v počáteční fázi rozvoje jistě představuje pro soukromé investory atraktivní investiční příležitost. "Je však pouze na samotných podnicích, jak dobře budou na tuto spolupráci připraveny a jak aktivně budou přistupovat k alternativním možnostem financování svého dalšího rozvoje na domácím, ale především také na mezinárodním trhu," uzavírá Křížová.

Co si o business angels myslíte vy? Máte s nimi osobní zkušenost? Kdo ze spolupráce bude profitovat více? Uvažujete o svém byznys andělovi?  Připojte svůj názor!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 10. 2003 23:16, TGP

Záleží na tom, o jakou transakci jde, řada sofistikovanějších "andělů" využívá různé holandské nebo irské struktury, které jsou přehlednější a důvěryhodnější než ty české.

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojistěte se proti nespolehlivosti svého partnera

25. 9. 2003 | Simona Ely Plischke

Pojistěte se proti nespolehlivosti svého partnera

Neuhrazené pohledávky jsou bolestivou zkušeností pro každou firmu. Pro malé a střední podniky mohou ovšem znamenat i ohrožení samotné existence. Existuje však produkt, který takové... celý článek

Zrcadlo, zrcadlo, pověz, jak je moje firma úspěšná!

24. 9. 2003 | Simona Ely Plischke

Zrcadlo, zrcadlo, pověz, jak je moje firma úspěšná!

Česko rozhodně není rájem podnikatelů, počínaje 25. zářím se ale má situace začít měnit k lepšímu. Právě u nás se totiž rozjíždí unikátní projekt, který má malým a střední firmám výrazně... celý článek

I malé mohou být atraktivní

30. 7. 2003 | Simona Ely Plischke

I malé mohou být atraktivní

V České republice aktivně působí 700 tisíc podnikatelů a malých firem. Zatímco pro vládu jsou stále spíše na okraji zájmu, přístup bank se pomalu mění. Získat potřebný úvěr sice ještě... celý článek

Vstávej semínko, ať je z tebe … výnosný byznys

22. 7. 2003 | Simona Ely Plischke

Vstávej semínko, ať je z tebe … výnosný byznys

Získat finanční prostředky je pro začínající živnostníky a malé firmy skoro nemožné. Pokud nemají podnikatelskou historii, většina bank se s nimi o poskytnutí peněz vůbec nebude bavit.... celý článek

Partners Financial Services