Finanční plánování dle OVB - jak co nejvíce vydělat?

Finanční plánování dle OVB - jak co nejvíce vydělat?
Sejdete se s finančním poradcem, který slibuje řešení vaší finanční budoucnosti. Vysvětlíte mu své plány a cíle a čekáte dlouhodobé rady. Co se stane? Nabídne vám produkty, na kterých nejvíce vydělá.

V prvním dílu našeho testu náhodně vybraného poradce OVB jsme popsali, jak se při schůzkách choval a jak reagoval na naše potřeby. Výsledky hodnocení i názory většiny čtenářů ukazují, že OVB má velmi kvalitní školitele, kteří naučí své spolupracovníky dobře vystupovat a prezentovat jak firmu (i když tady jde o prezentaci pro laika zavádějící), tak i nabízené řešení. Ale jak dobré to řešení je?

Nejprve se podívejme na zadání, které námi testovaný pan Kubíček dostal. Pracoval pro bezdětnou dvojici partnerů s celkovým výdělkem 60 000 Kč měsíčně, bydlící v družstevním bytě, bez dluhů a se zhruba 30 000 Kč měsíčně k dispozici. Tyto peníze se měly rozdělit po třetinách na vytváření krátkodobých rezerv (například na dovolenou), na průběžné investování a na zajištění budoucnosti. Dvojice také zhruba do roka plánuje první dítě a za pět let by se ráda přestěhovala do domku za Prahu.

Pro dobré rady je také důležité vědět, jaké finanční produkty již klienti vlastní. V našem případě má partner sjednané stavební spoření u Hypo stavební spořitelny (profil, názory, koupit) od roku 1998 s cílovou částkou 250 000 Kč, penzijní připojištění u Credit Suisse L&P PF (profil, názory) s měsíčně spořenou částkou 1 500 Kč, kapitálové životní pojištění ING (profil, názory) do 55 let věku s pojistnou částkou zhruba 870 000 Kč a ročním pojistným 22 830 Kč.

Partnerkastavební spoření u VSS KB (profil, názory, koupit) od roku 2000 s cílovou částkou 150 000 Kč a investiční životní pojištění ING (profil, názory) do 50 let věku na 720 000 Kč a s měsíční platbou 3 000 Kč. Celá spořící část pojistky je uložena ve fondu obligací. Partneři dále vlastní zhruba 400 000 Kč rovnoměrně rozdělených do fondů KBC Multi Cash CZK (profil, názory), ISČS Trendbond (profil, názory) a IKS fond světových indexů (profil, názory).

Návrh řešení

Jak již zaznělo v prvním článku, návrh řešení byl postaven pouze na jednotlivých produktech bez toho, aby poradce vysvětlil, jak ten který produkt napomůže plnění jednotlivých cílů, stanovených na první schůzce.

A co konkrétně pan Kubíček nabídl? Partner měl:

1. Snížit placené pojistné své kapitálové životní pojistky u ING na 12 000 Kč ročně a prodloužit její trvání do 60 let tak, aby mu vznikl nárok na daňový odpočet.
2. Ušetřených 12 000 Kč ročně z pojistky u ING vkládat do investičního životního pojištění Credit Suisse (profil, názory) s pojistnou částkou 420 000 Kč a očekávaným zhodnocením 5 - 7 % ročně.

Partnerka měla učinit následující kroky:

1. Snížit placené pojistné u investiční životní pojistky o 12 000 Kč (tedy na 2 000 Kč měsíčně).
2. Ušetřených 12 000 Kč využít na založení kapitálové životní pojistky do 60 let u AMCICO AIG Life (profil, názory) pro čerpání daňových úlev, opět s pojistnou částkou 420 000 Kč a očekávaným zhodnocením 5 - 7 % ročně.
3. Pořídit si penzijní připojištění u ABN Amro PF (profil, názory, koupit) s vkladem 1 500 Kč měsíčně s očekávaným zhodnocením 3 - 4 % ročně a s naspořením 1,3 milionu korun v 60 letech.

Další volné peníze měli partneři investovat do podílových fondů, a to 10 000 Kč měsíčně do smíšeného fondu WIOF European Portfolio (profil, názory) s očekávaným zhodnocením 6 - 8 % ročně a zbylých 8 500 Kč měsíčně do dluhopisového fondu Conseq (profil, názory) s očekávaným výnosem 5 %.

Hodnocení navrženého řešení

Mnoho finančních poradců pracuje na živnostenský list, to samé platí i pro pana Kubíčka. Jeho výdělek je tedy přímo úměrný počtu produktů, které prodá a ze kterých má nejvyšší provizi. Tato závislost se bohužel až příliš projevuje i v jím navrženém řešení, které pro výše uvedené klienty není vhodné.
Dobrou radou na začátek bylo prodloužit u partnera jeho kapitálovou životní pojistku do 60 let, aby mohl využívat daňových odpočtů, a zároveň snížit platbu na 12 000 Kč ročně. Pochybné je ovšem doporučení ušetřené peníze vložit do investiční životní pojistky Credit Suisse. Poradce neanalyzoval, zdali není pojistné krytí partnera nadměrné (dvojice nemá dosud děti ani nesplácí například hypotéku, takže potřeba vysokého pojistného krytí není jasná). Ušetřenou částku by bylo mnohem rozumnější vložit do podílových fondů, které mohou při nižší režii nabídnout vyšší výnosy a případnou potřebu vyššího pojistného krytí řešit rizikovou pojistkou. Provize z tohoto řešení by byla ovšem o několik tisíc korun nižší.

Nabídka doplňkových produktů u partnerky je ještě horší. Je totiž postavena na zdůraznění daňových odpočtů, které jsou sice při jejím současném příjmu zajímavé, ale vzhledem k brzkému odchodu na mateřskou dovolenou a plánu mít postupně alespoň dvě děti ztrácí na minimálně pět let atraktivitu. Poradcem navržené řešení (kapitálová životní pojistka AMCICO AIG Life a penzijní fond ABN Amro s vklady 1 000 a 1 500 Kč měsíčně) by se tak po dobu mateřské dovolené stalo zbytečnou zátěží rodinného rozpočtu. Penzijní fond ABN Amro také nepatří mezi nejvýkonnější (viz žebříček) a argument poradce, že oproti třeba PF Komerční banky (profil, názory, koupit) je součástí velké a důvěryhodné nadnárodní firmy, je spíše pokusem o špatný vtip.

Také volba podílových fondů je vedena především výší provize (která je obecně u fondů velmi nízká a pokud by klient již hodně peněz neměl ve fondech uloženo, je otázkou, zdali by mu je poradce vůbec nabídl). U podílových fondů se provize počítá z výše vstupního poplatku a tomu odpovídají i zvolené fondy. Conseq dluhopisový (profil, názory) má s 2,5 % v podstatě nejvyšší vstupní poplatek z korunových dluhopisových fondů. Při očekávaném ročním výnosu okolo 5 % je vstupní poplatek 2,5 % velmi vysoký, zvlášť když ŽB-Trust (profil, názory), který také patří mezi partnery OVB, nabízí dluhopisový fond se vstupním poplatkem 0,9 %. Smíšený fond WIOF European Portfolio byl poradcem vybrán ze stejného důvodu: vysoký vstupní poplatek 4 % nabízí alespoň trochu slušnou provizi, zatímco průměr se na českém trhu pohybuje okolo 2 % a vyšší vstupní poplatek má již jen Pioneer Trust (profil, názory), který však podle poradce "nemá příliš dobrý zvuk".

Poradce se vůbec nezmínil o stavebním spoření, přičemž smlouva partnera založená v roce 1998 bude již brzy končit. Cílová částka je dostatečně vysoká, aby bylo možno ve spoření i nadále pokračovat při zachování dosavadních výhod, otázkou ovšem je, zdali ještě do konce roku nezaložit další smlouvu, na kterou by se převedla státní podpora podle stávající právní úpravy a stará smlouva by se změnila na výhodnými 5 % úročený termínovaný vklad s tříměsíční výpovědní lhůtou.

Verdikt Peníze.CZ

Navržené řešení neodpovídá zadání a dohodnutým cílům při analýze. Poradce pro klienta volí řešení drahá, která jej připravují o část možného výnosu a výrazně ztěžují flexibilitu při změnách příjmů spojených se založením rodiny. Navržené řešení je pod zástěrkou diverzifikace a bohaté nabídky produktů postaveno tak, aby poradci přineslo co nejvyšší provizi. Místo maximalizace zisku klienta navržené řešení maximalizuje profit poradce.

Popis jednání pana Kubíčka z OVB při jednotlivých jednáních najdete na tomto místě. Jméno poradce OVB bylo změněno.

Co si o navrženém řešení pana Kubíčka myslíte? Jaké produkty byste dvojici v našem příkladu doporučili vy? Co poradili poradci vám? Podělte se s námi o vaše názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-236
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 212 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 4. 2007 18:40, pitrsnoaco

Tenhle článek je evidentně psán odpůrcem OVB. Jsou na něm zvýrazněny jen negativní stránky fin. poradce. Nejdřív se autor ohání tím, že když nemaj děti, tak je zbytečný mít životní pojistku...a pak najednou že když budou mít za chvíli děti a bla bla...Zkrátka tenhle server neni oběktivní. Na PCZ je to jen o tom jak si kdo zaplatí reklamu...

+73
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 8. 2005 9:53, lukas

nadpriemerné

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (212 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční plánování dle OVB - jak získat klienta?

7. 10. 2003 | Tomáš Prouza | 250 komentářů

Finanční plánování dle OVB - jak získat klienta?

Jednoho dne vás poprosí kamarád o laskavost - zdali by mohl dát vaše číslo finančnímu poradci, který pro něj něco zařizoval. Co vás čeká, pokud na jeho prosbu kývnete?

Poradci pod dozorem nedozorem

22. 9. 2003 | Petr Vykoukal

Poradci pod dozorem nedozorem

Dealer podílových fondů, zaregistrovaný u Komise pro cenné papíry jako investiční zprostředkovatel, může v klientech vzbuzovat pocit, že se od něj dočkají kvalifikovaných rad a pomoci.... celý článek

Není poradce jako poradce II.

29. 4. 2003 | Martin Zika | 10 komentářů

Není poradce jako poradce II.

Finanční poradci v České republice nefungují vždy tak, jak by měli. Slíbené pokračování reportáže o našem setkání s finančním poradcem společnosti OVB je zde.

Není poradce jako poradce

23. 4. 2003 | Martin Zika | 1 komentář

Není poradce jako poradce

Po vlastech českých běhá mnoho finančních poradců, je mezi nimi ovšem spousta těch, kteří si toto označení rozhodně nezaslouží. Rozhodli jsme se osobně vyzkoušet, jak jejich služby... celý článek

Partners Financial Services