Máte už svého makléře?

Máte už svého makléře?
Přímé investice do akcií jsou dnes většinou mimo zorné pole drobných investorů. Ač v paměti mnohých zůstává splasknutí internetové bubliny a následný hrozivý propad akciových trhů, poslední měsíce snad oprávněně vyvolávají naději na zlepšení. Víte, jak do rozjíždějícího se vlaku nastoupit?

Akcie i další cenné papíry jsou obchodovány na organizovaných trzích. Na ně většinou nejde vstupovat přímo (výjimkou je například český RM-Systém), ale pouze prostřednictvím obchodníka s cennými papíry, který je členem daného trhu (většinou burzy) nebo s někým takovým spolupracuje. Před tím, než si jej vyberete a své peníze "pošlete na burzu", byste si ale měli ujasnit několik otázek.

Jsme připraveni na ztráty?

Potenciální investor do akcií by si nejdříve ze všeho měl uvědomit, zda-li je připraven na velké riziko, které s takovými investicemi vzniká. Narozdíl od u nás nejpopulárnějších bankovních vkladů či fondů peněžního trhu s sebou akcie nesou riziko ztrát. Pokud nejste (psychicky či finančně) ochotni a schopni je podstoupit, pak dejte od akcií ruce pryč.

Chcete investovat nebo si jen hrát?

Tato otázka je zásadní pro vyčíslení toho, kolik peněz do akcií vložit. Pro zajištění alespoň základní diverzifikace (rozložení rizika) je třeba v českých podmínkách investovat alespoň půl milionu Kč. Máte-li k dispozici méně a přesto o investice do akcií máte zájem, pak se určitě nevzdávejte jen z důvodu nedostatku peněz. Na hraní s akciemi může stačit asi sto tisíc Kč. Samozřejmě je ale třeba vzít na vědomí, že s tak malou částkou není možné uvažovat o nějaké diverzifikaci rizika, a tak tato investice bude mít podstatně vyšší volatilitu (výkyvy hodnoty) než u seriózně pojaté investice. Půjde tak spíše o to hraní. I to by ale mělo odpovídat vašemu rizikovému profilu - pokud si nemůžete dovolit vložené prostředky ztratit, pak to není záležitost pro vás. Ač někomu představa "hraní" s penězi na burze může znít jako nezodpovědnost, může to být cesta, jak se o fungování kapitálového trhu poučit z vlastní zkušenosti.

Kolik na to mám času?

Akciové trhy současnosti jsou extrémně rychlé, každá nová informace se do trhu promítne v řádu vteřin. Pokud se obchodování nemůžete věnovat na plný úvazek (tj. v podstatě trh sledovat on-line) budete muset  rozhodování o tom co koupit či prodat svěřit svému makléři. Případně zvolit spíše investování strategií "kup a drž" - při ní se rozhodnete pro určitý titul s dlouhodobým výhledem (zpravidla několik měsíců), koupíte jej a držíte, dalo by se říci navzdory trhu. Určitě se najde spousta situací, kdy budete nuceni prodat předčasně, ale pokud bylo vaše rozhodnutí správné, můžete se dočkat zajímavého zhodnocení (určitě ale nepočítejte s tím, že všechny vaše investice vyjdou).

Koho si vybrat?

Neméně důležitou otázkou je jak a přes koho investovat. Budete-li chtít obchodovat přes českou firmu, je základním kritériem licence obchodníka s cennými papíry (podobným kritériem byste se samozřejmě měli řídit i na zahraničních trzích). S firmami, které ji nemají, neztrácejte čas. Ty, které mají českou licenci, je možné rozřadit do dvou skupin. Tou první jsou především velké banky, které využívají své licence k obchodování na vlastní účet. Jsou sice schopny nabídnout služby drobným klientům, ale většinou mají zájem především o ty, kteří jsou schopni investovat velké částky anebo odrazují tím, že nemohou (nebo spíše nechtějí) nabídnout klientům dostatečný komfort (přístup přes internet apod.). Druhou možností jsou specializovaní obchodníci, které živí právě služby poskytované drobným klientům. Těchto firem je dnes skoro jako šafránu. Z těch, které své služby aktivně nabízejí, je možné jmenovat FIO (profil, názory), Bohm a partner (profil, názory), Patria direct (profil, názory), Atlantik Finanční trhy (profil, názory), Cyrrus či Sati (profil, názory). Při volbě pro vás vhodného  obchodníka byste měli vzít v úvahu, jaké nabízí komunikační kanály (měl by nabízet zadávání pokynů přes telefon či internet), kdy je k zastižení klientská podpora, na kterých trzích je možné přes něj obchodovat. Určitě byste také neměli zapomenout na posouzení finanční situace vámi zvoleného obchodníka (o tom, že ne vždy je jednoduché tyto údaje získat, si můžete přečíst v článku Utajené výsledky).

Chcete-li se při investování zaměřit především na zahraniční akcie, nemusíte se při výběru omezovat jen na malý český rybník. Můžete totiž využít i služeb zahraničního makléře, nepotřebujete k tomu přitom žádné povolení ČNB a podobně. Při jeho výběru byste měli brát v úvahu podobná pravidla jako v ČR. Prvním kritériem je licence buďto místní komise pro cenné papíry nebo jiného dozorového orgánu a pak i informace o jeho finanční situaci. Důležitou roli bude určitě hrát jazyk a také čas, v jakém jsou schopni komunikovat pracovníci zákaznické podpory či makléři. O tom, jak vybrat obchodníka s cennými papíry v USA, si můžete přečíst v článku Jak si vybrat US brokera.

Možná přijde velká ryba

Ač to může znít překvapivě, brzy by se velkým hráčem na poli brokerských služeb pro drobné klienty mohla stát Česká spořitelna. Nedávno byla do obchodního rejstříku zapsána společnost brokerjet České spořitelny a z domény www.brokerjet.cz jste už dnes přesměrováni na jeho rakouskou sestru, která má stránky v češtině a nabízí obchodování na asi dvaceti světových burzách. Jediný nedostatek je zatím nutnost uzavřít smlouvu s rakouským obchodníkem ecetra (člen skupiny Erste), kde je nevýhodou především neexistence telefonické podpory v češtině. V listopadu by však měla být představena česká verze služby, a pak už bude možné uzavřít českou smlouvu a získat uživatelskou podporu v češtině.

Jaké jsou vaše zkušenosti s přímým investováním do akcií? S kterými brokery máte zkušenosti? Jaká jsou vaše očekávání nejbližšího vývoje na akciových trzích? Podělte se o své názory s ostatními!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 10. 2003 19:06, TGP

Máte pravdu, mluví se o tom dlouho, ale zatím skutek utek. Nebo je jen odložen?

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 10. 2003 21:54, CSrypatschek

...ja nejsem pro tebe žadny chudatschek, ale CSrypatschek a mam nabroušeni moji paratscheki !

Jak je vidět, ty s akciemi aktivně neobchoduješ, tak nevíš vůbec, vo co ´de, mít kvůli Český spořitelně ušlý příležitosti a nemoci s tím nic dva měsíce dělat.
Jseš asi se vším spokojenej : zvlášť, když ti někdo, třeba právě z Český spořitelny, kaká na hlavinku co všechno ještě zblble vydržíš - je to ale teplíčko, že ?
Já ale takový ničemník k sobě samotnýmu, jako ty, nejsu...

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

České šance správců aktiv

26. 8. 2003 | Petr Vykoukal

České šance správců aktiv

Asset managementu se v českých zemích daří. Dalo by se říci nadprůměrně, spravovaný objem majetku pravidelně roste. Nic to ale nevypovídá o majetku nejbohatších Čechů, ti totiž nejsou... celý článek

Akcie: Mírná aktivita na trzích v mezích zákona

18. 8. 2003 | David Petráček

Akcie: Mírná aktivita na trzích v mezích zákona

V uplynulém týdnu se trhy vyznačovaly mírnou obchodní aktivitou a převážně růstovými uzavřeními. Druhá půlka léta je zatím příjemně poklidná a investoři se zřejmě připravují na září.... celý článek

Jak hrát s akciemi?

18. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Jak hrát s akciemi?

Hra s akciemi nemá konce. Můžete nakupovat a prodávat, dokud máte co a za co. Schválně – kdy si myslíte, že vyděláte první tisícikorunu čistého? A jakého zhodnocení své investice dosáhnete?... celý článek

Hra s akciemi začíná

14. 2. 2003 | Patrick Zandl | 1 komentář

Hra s akciemi začíná

Chcete začít obchodovat? Dobře! Co tomu ale musí předcházet? Především nejdříve musíte mít možnost s akciemi vůbec obchodovat, tedy musíte se stát zákazníkem firmy, která nabízí takovou... celý článek

Partners Financial Services