Vyplatí se elektronické, či embosované karty?

Vyplatí se elektronické, či embosované karty?
Elektronické karty jsou pro každého, na embosované karty si však sáhne jenom někdo, protože náklady na jejich vedení jsou vyšší. Mají oproti elekronkám několik výhod, jsou ale dražší a zneužitelnější. Vyplatí se vůbec pořízení takové karty?

Platební karty získáte při založení běžného účtu u banky. Díky nim můžete vybírat jak hotovost z bankomatů, tak platit za zboží u obchodníků. S tím, jaké karty banky svým klientům nabízejí, jsme vás už seznámili například v článku Platební karty a jejich druhy. Důležité je ale vědět i to, zda si pořídit raději kartu elektronickou nebo embosovanou, za jakých podmínek je peněžní instituce vydávají a kolik stojí.

Embosky versus elektronky

Banky klientům nabízejí dva druhy platebních karet: elektronické a embosované. Oba druhy můžeme dále rozdělit na karty kreditní a debetní. Pro uživatele běžných účtů jsou důležité hlavně karty debetní. Při jejich užívání,

Nevíte, která z karet se pro vás víc hodí? Embosované karty jsou především pro ty, kdo chtějí utrácet vyšší částky. Udělat si jasno v tom, jaké druhy platebních karet vám banky nabízejí, můžete v naší sekci platební karty.

ať už výběru z bankomatu nebo platbě v obchodě, se čerpají peníze uložené na bankovním kontě. Při založení konta klienti automaticky dostávají karty elektronické, ty jsou dnes nejrozšířenějším typem u nás. Nabízejí totiž uživatelům mnohé výhody, těmi jsou hlavně jejich nízká cena, malé poplatky za blokace ztracené či odcizené karty a téměř žádná možnost zneužití zablokované karty. Jsou ale použitelné pouze pro transakce  ověřitelné online v kartovém centru. To znamená, že je zákazníci mohou použít pro výběr hotovosti z bankomatů a platby u obchodníků, kteří mají elektronický platební terminál. Jinak řečeno není možné elektronickými kartami platit u obchodníků s takzvanou žehličkou (imprinterem), tedy mechanickou čtečkou.

Takovou možnost ale nabízejí karty embosované, které mají veškeré údaje jako je číslo karty, jméno klienta, platnost a další plasticky vyraženy. Platba u obchodníků, kteří disponují pouze mechanickým zařízením, pak probíhá tak, že obchodník vloží kartu do imprinteru a otiskne veškeré údaje z karty na stvrzenku, kterou pak zákazník podepíše. Embosované karty lze samozřejmě využít i u elektronických terminálů, dají se tedy použít na více místech než karty elektronické.

Výhoda však není zadarmo, karty s plasticky vyraženými údaji jsou dražší, klient zaplatí víc za vedení i blokaci karty. Existuje navíc i určitá možnost zneužití karty i po nahlášení její ztráty či odcizení. Právě proto, že není problém s nimi provádět i elektronicky neověřené transakce, musí být zařazeny na takzvaný stoplist, neboli listinu odcizených nebo ztracených karet. Ten pak banka zasílá jednotlivým obchodníkům a partnerským bankám, to ale může trvat i několik dní. Přehled všech výhod a nevýhod je uveden v tabulce.

Embosované karty v kostce
Výhody

Nevýhody

 

vysoký limit pro výběr z bankomatu i pro platbu u obchodníka

vysoká cena vedení karty

možnost platit u obchodníků disponujících jen mechanickou čtečkou karet, a tedy i možnost platby na více ochodních míst

vysoká cena blokace karty při ztrátě či odcizení

rezervace hotelů

určité riziko zneužití karty i po nahlášení ztráty či odcizení

rezervace letenek

nedostanete je automaticky při založení účtu (u některých bank ano, ale pouze standard a classic)

obsáhlejší pojištění ke kartě

-

 

Za kolik embosku

Embosované karty dnes bankám dodávají společnosti VISA, MasterCard International, American Express a Diners Club. Pro běžného klienta jsou tak nejdostupnější karty VISA Classic nebo Eurocard / MasterCard Standard.

Ptáte se, na kolik vás taková emboska přijde a za jakých podmínek vám ji peněžní instituce vydá? Klasické či standardní embosované karty jsou často základní výbavou produktových balíčků účtů. Některé banky, jako například Česká spořitelna nebo eBanka, však požadují určitý zůstatek na účtu a to, aby žadatel měl v bance konto po určitou dobu. "Karty jsou vydávány ke sporožirovému účtu, který je veden alespoň tři měsíce," informuje Helena Matuszná z oddělení externí komunikace České spořitelny. "Doporučený zůstatek v době zažádání je nastaven na 20 000 Kč," dodává. V eBance si však klienti mohou vybrat a třeba pouze vyplnit takzvané bonitní hodnocení, což je dotazník týkající se klientovy osoby a ekonomické situace. Raiffesenbank vydání karty podmiňuje doložením pravidelných příjmů a trvalým pobytem v České republice.

Vydání samotné karty je zdarma. Čísla se ale mění u vedení karet, roční poplatek přijde na několik stovek korun. Při výběru karty však klient nesmí zapomenout na to, že cena neříká všechno. Důležité je zjistit, co karta nabízí, například jaké pojištění je zahrnuto.

Za jakou cenu si pořídíte embosovanou debetní kartu VISA Classic nebo MasterCard 
Podmínky vydání karty

Roční vedení karty

Česká spořitelna(profil, názory)

účet veden 3 měsíce, zústatek na účtu 20 000 Kč

350 Kč

ČSOB(KPČSOBS)

pokud není součástí balíčku, lze o ni zažádat až po 1 měsíci vedení účtu

500 Kč

eBanka (profil, názory)

vyplnění bonitního hodnocení nebo průměrný zůstatek 70 000 Kč po dobu 1 měsíce či průměrný zůstatek 50 000 Kč po dobu 3 měsíců 

450 Kč

GE Capital (profil, názory)

vedení běžného účtu u banky, povrzení o příjmu

588 Kč

HVB (profil, názory)

zůstatek za poslední 3 měsíce nesmí klesnout pod hodnotu týdenního či měsíčního limitu požadované karty

600 Kč

Komerční banka(KPBAVG)

součástí produktových balíčků

300 Kč

Poštovní spořitelna(profil, názory)

pokud není součástí balíčku, lze o ni zažádat až po 1 měsíci vedení účtu

500 Kč

Raiffeisenbank(profil, názory)

potvrzení o příjmu

600 Kč

Volsbank(profil, názory)

účet vedený u banky 3 měsíce, průměrný disponibilní zůstatek na účtu za poslední 3 měsíce ve výši minimálně dvojnásobku součtů týdenních limitů pro ATM, indivudálně se tyto podmínky mohou lišit

domácí 200 Kč, mezinárodní 500 Kč

Živnostenská banka(profil, názory)

účet u banky + další podmínky jsou individuální

900 Kč

Citibank (profil, názory)

banka nenabízí debetní embosovanou kartu

-

Zdroj: Banky 

Preferujete karty elektronické, nebo embosované? Myslíte, že se vyplatí si embosovanou kartu pořídit? Co říkáte na podmínky, za jakých banky embosované karty vydávají? Připojte svůj názor či zkušenost!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 9. 2003 9:55, Angelo

Vím o třech obchodnících, kteří v Ostravě mají pouze imprinter:
1, Graphic Line, ul. Čs. Legií, Ostrava-Moravská Ostrava
2, Bazar Hopsyk, Nádražní ul., Ostrava-Moravská Ostrava
3, Římskokatolická farnost Ostrava-Svinov, Bílovecká ul.

+58
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 9. 2003 10:52, MoB

Přesně, ještě bych to vylepšil:
Na běžné potřeby debetní elektronická karta (u mně Maestro, eBanka), na krytí extra potřeb kreditní embosovaná karta (VISA ŽB Sporokonto), na internet internetová karta eBanky. Tím minimalizuji rizika a maximalizuji efekt :-)

Zobrazit celé vlákno

-33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vkladní knížka žije dál

11. 9. 2003 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Vkladní knížka žije dál

Ač v myslích mnohých z nás už patří vkladní knížka spíše do babiččina šuplíku než do portfolia finančních produktů moderního člověka, přesto žije dál. A možná budete překvapeni, že... celý článek

Co mají banky pro studenty

9. 9. 2003 | Kristýna Havligerová

Co mají banky pro studenty

Že se studentům vyplatí založit si studentské konto je zřejmé, mohou totiž například některé služby získat zdarma. V posledních dnech české banky svá studentská konta poněkud upravily.... celý článek

Jak vypadá průměrný klient bank?

21. 8. 2003 | redakce Peníze.CZ

Jak vybrat správnou platební kartu

14. 8. 2003 | redakce Peníze.CZ

Rohlík kartou (ne)zaplatíš

7. 8. 2003 | Dušan Hradil | 3 komentáře

Rohlík kartou (ne)zaplatíš

Použít kartu pro platbu v řádu desetikorun je v některých obchodech problém. "To je moc malá částka," zní častá reakce prodavačů. Mají na to vůbec právo? A mohou po vás chtít více peněz... celý článek

Partners Financial Services