Realitní odborníci debatovali o budoucnosti ČR

Realitní odborníci debatovali o budoucnosti ČR
Byla raketově rostoucí poptávka po bytech v posledním období vyvolána skutečnou potřebou, či nerealistickým očekáváním zvýšení cen po vstupu ČR do EU? Vtrhnou k nám 1. května 2004 cizinci a začnou houfně skupovat nemovitosti? Má naše země dostatek pozemků pro nové bydlení či domů k rekonstrukci?

Koncem minulého týdne (11. – 12. 9.) proběhla v pražském hotelu Marriott konference CEDEM zaměřená na problematiku nemovitostí v zemích střední Evropy. Hned v úvodu se uskutečnila zajímavá panelová diskuse (ty vždy následovaly po hlavní přednášce), která se zabývala současnou i budoucí situací na trhu s bydlením v ČR. Zastoupeny zde byly různé pohledy, debaty se totiž účastnili nejen zástupci developerů, ale třeba i hypotečních bank.

Úvod debaty přinesl zopakování všeobecně známého faktu, že v tuzemsku v poslední době výrazně rostla poptávka po bytech. V současnosti se na nový byt čeká až 6 měsíců, veškerá nová výstavba je často prodána ještě před zahájením stavebních prací a lidé se obracejí k již existujícím bytovým jednotkám.
Po zahřívacím kole položil moderátor "panelu" Jan Urban ze společnosti Simply všem zúčastněným logickou otázku: je onen boom vyvoláván skutečnou potřebou lidí bydlet, nebo spíše očekáváním nárůstu cen po vstupu země do Evropské unie? Diskutující odpovídali poměrně opatrně, přesto se vesměs shodli, že v pozadí růstu poptávky po bytech převážně stála skutečná potřeba lidí bydlet.  "Češi jsou stále náročnější v požadavcích na kvalitu bydlení, a proto teď vyhledávají nové," řekl Guiseppe Colombo z developerské firmy ICKM Real Estate. Také podle Pavla Velebila ze společnosti Tide Reality je snaha Čechů změnit kvalitu svého bydlení viditelným trendem. Mezi roky 1960 a 1989 se v Československu stavělo především nízkonákladové bydlení a to teď lidé chtějí měnit, řekl Velebil. Navíc se podle něj vlastní byt či dům stává symbolem prestiže, především v Praze.

Hypotéky

Hledáte důležité informace? Projděte se s hypotečním průvodcem!

Téměř všichni diskutující ovšem připustili, že očekávání nárůstu cen v budoucnu mělo nezanedbatelný psychologický efekt, který poptávku po bytech urychlil. Shodli se ale zároveň i na tom, že po vstupu České republiky do Evropské unie se nic dramatického nestane. Peter Gage Morris z firmy Ober-Haus Real Estate Company k tomu poznamenal, že bude samozřejmě docházet k postupné harmonizaci, ať už životních standardů či cen bydlení. Kamil Kosman z České spořitelny očekává větší rozvoj hypoték, pro který tu podle něj existuje obrovský prostor. Jejich objem v ČR totiž činí přibližně 6 % hrubého domácího produktu, zatímco v západních evropských státech je to okolo 40 %.

Prý nával za hranicemi...

Jedním z důvodů růstu cen českých nemovitostí v budoucnu mělo být jejich houfné skupování cizinci poté, co se staneme členy evropského společenství. Jak se na tuto věc dívají lidé z praxe? Peter Gage Morris zaznamenal zvýšený zájem cizinců, ovšem jsou prý podle něj mezi nimi často i spekulanti, kteří nakupují za přemrštěné ceny. Také Velebil se domnívá, že cizinců přibude a že se zaměří zejména na historické centrum Prahy. Nicméně tak jako v prvním případě nás ani v tomto nečeká nic dramatického, Guiseppe Colombo například řekl, že i po vstupu naší země do EU budou stále existovat překážky pro investory. Ti kromě jiného mají problém s nájemníky, kteří mohou v budově setrvat i přes nesouhlas majitele. Navíc najít a rekonstruovat starou nemovitost je podle Colomba velmi obtížné. Majitelé prý totiž na takové nemovitosti chtějí doslova "rýžovat" a neuvědomují si, kolik peněz bude třeba investovat do její rekonstrukce.

Bude kde bydlet?

Informace o bydlení

Více informací o bydlení najdete ve stejnojmenné sekci.

Jan Urban poté nastolil další zajímavé téma týkající se schopnosti naplnit onu již zmiňovanou poptávku Čechů po bydlení. Máme tedy dostatek pozemků či starých nemovitostí k rekonstrukci? Pavel Velebil prohlásil, že Praha nabízí mnoho nezastavěného prostoru, a protože je již hotov územní plán, také se ví, kde je možné stavět. Dynamický rozvoj podle něj v poslední době zaznamenává například Praha 7 či Praha 9, je zde navíc řada bytů vhodných pro přestavbu. Naopak poměrně skeptický byl Giuseppe Colombo. Řekl, že územní plán sice hotov je, ovšem velkým problémem je neexistující infrastruktura (a úřady prý často chtějí, aby ji zaplatil investor). K okamžité výstavbě je tak podle něj připraveno jen málo oblastí. Colombo si rovněž stěžoval na obtížné jednání se sousedy kvůli stavebnímu povolení či na zdlouhavou přípravu projektu, která se může táhnout až tři roky.
Peter Gage Morris vidí budoucnost v zástavbě zemědělských pozemků. "Na mnoha místech, kde ještě dnes můžeme vidět obilná pole a pasoucí se krávy, v budoucnu najdeme betonové zástavby obklopené supermarkety," prohlásil.

Debata se závěrem stočila na téma zda budou Češi preferovat bydlení v bytech, či v domech. "Lidé již do domů jdou," řekl Pavel Velebil, "ovšem například fakt, že nejmenovaný významný stavitel domů se teď zaměřuje především na byty, ukazuje, co bude na trhu dominovat." Podle Velebila je také zřejmé, že Češi jsou spíše stavitelé, než kupci domů. To potvrdil i Kamil Kosman, Česká spořitelna podle něj totiž většinu hypoték poskytuje na samovýstavbu, a ne developerům. Giuseppe Colombo to nicméně přičítá především doposud nezralému trhu.

Také si myslíte, že Češi míří za kvalitnějším bydlením? Máme podle vás dostatek pozemků na další výstavbu? A pokud je další výstavba nezbytná, co především by se mělo stavět? Preferovali byste spíše byt, nebo dům? Připojte svůj názor!

Martin Zika

Autor článku Martin Zika

Vystudoval bakalářský program žurnalistiky a sociologie na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, poté magisterský program v oboru Veřejná a sociální politika na Fakultě sociálních věd na pražské Univerzitě... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 9. 2003 17:45, Balaban

Milý Arkobáde,
je nesmysl, aby do vzdálenosti 30-50 km od Prahy existovala jen souvislá zástavba. A pokud k tomu dojde, budu první - ač jsem realitní makléř - kdo se odstěhuje do klidu nějakého českého podhůří. Ale naštěstí existují územní plány, existují i plány rozvoje celých krajů a díky tomu snad k podobnému katastrofálnímu scénáři nedojde. Urban sprawl, jak se toto znečišťování krajiny jmenuje, je problémem pro řadu velkých měst, ale stále máme naději, že to zde v Evropě nedopadne tak, jako na amerických předměstích. Už proto, že byt naštěstí pro řadu lidí je plnohodnotnou náhradou domu - třeba proto, že rodina nemusí vlastnit 4 auta.

Zobrazit celé vlákno

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 9. 2003 9:19

Je uplny nesmysl, aby v okoli 30-50 km od Prahy bylo jedine pole. Toto okoli se zmeni ve vilove ctvrti, satelitni mestecka, nakupni centra, parky i prumyslove zony.
Pokud nejaky urad dela problemy s vyjimanim techto pozemku ze zemedelskeho fondu, dela to pravdepodobne za penize od realitnich firem, ktere si takto umele zvysuji cenu svych pozemku pomoci umeleho omezeni nabidky. Jak je mozne, ze stavebni pozemek v okoli Prahy stoji 1500 az 4000 Kc za metr, ale pole stale stoji jen 50Kc za metr? To nemuze byt pouze chybejici infrastrukturou!
Kdyby v uzemnim planu bylo prozirave receno, ze vsechny pozemku v okruhu 30km od Prahy mohou byt pouzity na vystavbu, cena stavebnich parcel klesne na mene nez polovinu.
Stejne mame nadprodukci zemedelskych plodin, zemedelce musime dotovat, za hranicemi na nas cekaji levne dovozove produkty, atd... Udelejme z nasich zemedelcu stavebni delniky, o usetrene dotace snizme dane stredni tride, ze zemedelske pudy v okoli mest udelejme stavebni parcely - obycejni prislusnici stredni tridy si tak konecne budou moci poridit bydleni.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Chci vlastní byt. Zn.: levně

28. 8. 2003 | Tomáš Prouza

Chci vlastní byt. Zn.: levně

Nízké úrokové sazby a intenzivní reklamní kampaň bank vyvolávají pocit, že pořídit si vlastní dům či byt na hypotéku je velmi levné. Poradíme vám, jak co nejlépe překonat nástrahy financování... celý článek

Proč nechci byt na hypotéku

29. 7. 2003 | Jiří Pácal | 27 komentářů

Proč nechci byt na hypotéku

Denodenně se dočítáme o nízkých úrokových sazbách a závratně nárůstajícím počtu poskytnutých hypoték. Zvažujeme ovšem při výběru bydlení důkladně všechna pro a proti? Není bydlení v... celý článek

Nemovitosti v nerovnováze

22. 7. 2003 | Petr Vykoukal

Nemovitosti v nerovnováze

Jedním z indikátorů přehřátí trhu bývá narušení vztahu tržních nájmů a ceny příslušné nemovitosti. Nejen ve vyspělých zemích, ale i u nás se v posledních letech objevuje tento paradox... celý článek

Boom, boom, booblina

19. 5. 2003 | Martin Zika

Boom, boom, booblina

Poptávka po bytech v České republice v poslední době roste přímo závratně. Každý přece ví, že až vstoupíme do EU, ceny nemovitostí vzrostou! Jenže – bude tomu tak doopravdy?

Bez dozoru ani cihlu

24. 3. 2003 | Martin Zika | 1 komentář

Bez dozoru ani cihlu

Rozhodli jste se postavit si rodinný domek. Jste na začátku a přemýšlíte, kde sehnat projekt, který by vás nezruinoval ještě před zahájením vlastní stavby. Což o to, možností dnes existuje... celý článek

Partners Financial Services