Bondový večírek skončil, zapomeňte!

Bondový večírek skončil, zapomeňte!
Všeobecné nadšení, které u našich investorů vzbudily lákavé výnosy dluhopisových fondů, se rychle vytrácí. Co tedy lze do budoucna očekávat?

To, před čím jsme varovali již na jaře v článku Nejistá sezóna dluhopisů, se začíná projevovat. Katastrofický scénář navázaný na tehdejší značně přestřelenou inflační prognózu České národní banky sice zřejmě nehrozí, zejména na výkonnosti dluhopisových fondů se však vychladnutí trhu citelně projevuje. Ani nadějné snížení reposazby příliš radosti nepřineslo, protože jeho vliv úplně zneutralizoval importovaný sentiment. Navíc se ukazuje, že závislost našeho trhu právě na náladě v zahraničí je čím dál silnější.

Dluhopisová euforie

Ještě před rokem a půl nosili naši investoři peníze téměř výhradně do fondů peněžního trhu, které tak u nás již zcela zdomácněly. Loňský rok se ale stal přelomovým, alespoň v našich podmínkách dětských krůčků. Prudký pád inflace a hladiny úrokových sazeb katapultoval ceny dluhopisů a tím i výkony dluhopisových fondů. Roční výnosy (které klienti vnímají prakticky jako jediné) dosahovaly až 10 %, což při současném rychlém poklesu úročení vkladů působilo zcela neodolatelně.
Není tedy jistě překvapivé, že to přivedlo k dluhopisovým fondům nejen desítky miliard, ale i statisíce nových podílníků. Dnes již tyto fondy obhospodařují víc než čtvrtinový podíl všech fondových investic, když shromáždily 40 miliard Kč. A protože další značná část i fondů smíšených je většinově dluhopisová, pak lze i odpovídající podíl z jimi spravovaných 30 miliard Kč považovat za investice do dluhopisů.
Jestliže tedy fondy peněžního trhu dosud získaly již více než půl milionu drobných klientů, kteří v nich spravují přes 60 miliard korun (tedy v průměru 120 000 Kč na podílníka), pak se jim co do objemu – byť s nižším počtem aktivních podílníků – segment dluhopisových investic již blíží. Je to jistě vývoj správným směrem a lze říci, že naši investoři udělali další vývojový krůček. Nyní tedy záleží už jen na tom, jak vyhodnotí vlastně novou zkušenost vyšší volatility a nižších výnosů, než očekávali. Zda jen vystřízliví z přehnané euforie anebo začnou "hlasovat nohama". Kampak by ale utíkali?

Možná přijde i kocovina

Během léta se výkonnost dluhopisových trhů stabilizovala (opticky tedy citelně poklesla), protože se vyčerpal potenciál efektu poklesu úrokových sazeb, který se promítal do růstu cen dluhopisů. Nelze vyloučit ještě další snížení sazeb, ale pravděpodobnější je naopak jejich nárůst již v závěru tohoto roku a zejména v roce příštím. Lze tedy u našich investorů očekávat citelné vystřízlivění z "dluhopisového opojení". Aby ne, když kurzy jejich miláčků atakovaly hodnoty, jaké měly začátkem března, tedy pětiměsíční minima.
Jen minulý týden odešlo z dluhopisových fondů přes 80 milionů Kč, zatímco do akciových přes 60 milionů přišlo. Přímo nostalgie čiší z informace jedné naší investiční společnosti pro klienty: "I nadále lze očekávat, že investoři budou věnovat více pozornosti známkám oživení americké ekonomiky. Bude tudíž ještě určitý čas trvat, než se v důsledku pokračující recese v evropských zemích změní nálada investorů."

Střezte se loňských sněhů

V pondělí byl zveřejněn emisní kalendář na čtvrté čtvrtletí 2003: budou vydány dluhopisy v celkové výši 39 mililard Kč, hlavně s nejdelší splatností 10 a 15 let. Ani na něj trh nereagoval a pokud se do konce letošního roku udrží na světových trzích optimismus ohledně oživení americké ekonomiky, zájem o dluhopisy bude obecně spíše klesat. Kdyby šlo mezi našimi investory o trend směřující k zájmu o standardně diverzifikované investování, bylo by to dobře. Zatím to však vypadá, že jen další naivní investoři sedají na mucholapku minulých výnosů. Aby ne, když všude čtou, jak pěkně akciové trhy rostou a třeba index našich akcií za rok vzrostl o 36 % (BUX o 16 %, WIG20 dokonce o 38 %). ISČS Sporotrend (profil, názory) hlásí zisk 30 %, ještě větší ING český akciový (profil, názory, koupit) dokonce přes 45 %.

Dluhopisy jsou základ

Výhled: ze současné výnosové křivky můžeme odvodit výnos k jednotlivým investičním horizontům:

Investiční horizont
Výnos

1 rok

2 %

2 - 3 roky  

2,5 %

4 roky

3 %

7 let        

3,5 %

10 let

nad 4 %

15 let

4,7 %

Zdroj: Peníze.CZ


Jako vodítko můžeme použít i srpnovou emisi pětiletých hypotečních zástavních listů České spořitelny, jejichž nákupem si lze zajistit čistý výnos 2,67 % ročně (kuponový výnos je sice pevný 4,5 %, ale nákupní kurz je 10 836 Kč). Jestli v následujících dvanácti měsících vynese dluhopisový fond 3 %, bude to velký úspěch.

Přesto však by rozumný investor neměl na ten svůj zanevřít. Dluhopisy jsou základem každého portfolia, jde jen o to, zda jich má být 40 % (u velmi odvážného) anebo 90 % u velmi opatrného investora. Další zásadou je dodržovat zvolenou strategii: kdo si dnes pořídí akciový podíl svého portfolia, měl by ho držet i pak, kdyby náhodou akcie opět zakolísaly. A totéž platí o dluhopisových fondech: i když nyní jejich kurzy propadly na hodnoty, jaké měly začátkem března, nedá se nic dělat. Jen čekat na lepší časy. Ty nedávné byly totiž zcela výjimečně dobré, jaké už možná nikdy nezažijeme. Desetiprocentní výnosy dluhopisových fondů zkrátka nejsou normální.

Také prcháte z dluhopisových do akciových fondů? Anebo rozumně držíte rozložení svého portfolia? Leč nechtělo by přece jen trochu "dynamizovat"? Ale kdy? Podělte se s námi o své názory!

Chcete vědět, co se stalo ve světě fondů minulý týden? Vše potřebné najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu Fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: přijde propad akcií?

1. 9. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: přijde propad akcií?

Čeští investoři obvykle investují na vrcholu každého růstu a tak by mohl nebývalý příliv peněz do akciových fondů naznačovat, že růst akcií je u konce…

Fondy: akcie dobývají i našince

25. 8. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: akcie dobývají i našince

Možná si naši investoři již dovolenou odbyli, anebo jim nedá zahálet vývoj trhů. Buď jak buď se fondový business opět rozbíhá a roztáčí kolečka pěkně rovnoměrně.

Křišťálová koule dluhopisů

27. 5. 2003 | Petr Fejtek

Křišťálová koule dluhopisů

Dluhopisové fondy v našich luzích a hájích doslova vládnou. Aby ne, když každý vidí roční výkonnost i přes 9 %. Jaký výnos však budou mít za rok? Nemůže mezi jejich podílníky zavládnout... celý článek

Nejistá sezóna dluhopisů

7. 5. 2003 | Petr Fejtek

Nejistá sezóna dluhopisů

Dluhopisové fondy jsou dnes u nás nejoblíbenější. Zamysleli jsme se nad tím, jak se budou vyvíjet výnosy a tím i ceny dluhopisů. To je totiž podstatné pro výkonnost fondů.

Nejistá sezóna úroků

29. 4. 2003 | Petr Fejtek

Nejistá sezóna úroků

Jak se zdá, měli bychom se pomalu ale jistě začít loučit s nízkými úrokovými sazbami. Vypovídá o tom i změna inflační prognózy České národní banky. Jak ale na vzniklou situaci zareagují... celý článek

Partners Financial Services