Tajná databáze neplatičů

Tajná databáze neplatičů
Již několik let v Česku existuje sdružení Solus, které založilo databázi neplatičů úvěrů. Jeho členy jsou některé leasingové a splátkové společnosti a také banky. Problém je, že většina jejich klientů o této databázi nejspíše neví.

Sdružení na ochranu leasingu a úvěrů spotřebitelům (Solus) bylo založeno již v roce 1999. Mezi jeho 9 členů patří například CCS Česká společnost pro platební karty (profil, názory), Home Credit Finance (profil, názory) či Cetelem (profil, názory). Členy Solusu jsou ovšem vedle leasingových společností a splátkových firem také dvě "kamenné" banky, HVB Bank (profil, názory) a Raiffeisenbank (profil, názory).
Každý, kdo chce zažádat o úvěr či leasingovou půjčku u těchto společností musí tedy počítat s tím, že si ho daná instituce může prověřit v registru negativních úvěrových informací, neboli databázi neplatičů. Informace o této databázi však na veřejnost pronikly teprve v letošním roce, a tak většina klientů patrně ani nyní netuší, že podobný registr existuje. A už si nemůže ověřit, zda a za jakých podmínek se jejich osobní data mohou v takové databázi objevit.
Solus ovšem nyní čelí podezření, že zneužil osobní údaje klientů. Inspektoři Úřadu pro ochranu osobních údajů zjistili, že informace, které o působení sdružení mají, neodpovídají skutečnosti. A shodli se, že šetření společnosti je nezbytné. "Kontrola začala před několika dny. Protože ještě neskončila, nelze o ní poskytnout žádné informace," uvádí mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková. Závěry šetření by měly být hotovy na konci srpna.

Klienti o existenci databáze nevědí

Členové sdružení Solus

CCB – Leasing

CCB Credit
CCS
Cetelem ČR
Český Triangl
Essox Leasing
Home Credit Finance
HVB Bank ČR
Raiffeisenbank
Otázkou tedy je, zda Solus nezákonně nemanipuluje s osobními daty. Sdružení na svých internetových stránkách uvádí, že do databáze může být zařazen pouze ten klient, který dal k takové manipulaci s osobními daty souhlas. To ale neznamená, že se tak skutečně děje. Především spotřebitelé, kteří již před delší dobou začali využívat splátkový prodej, žádné podobné dokumenty nepodepisovali. "Když jsem podepisovala podmínky se společností Cetelem, smlouva rozhodně nic o manipulaci s osobními daty neříkala. Natož aby se zmínila o uveřejnění informací v takové databázi," konstatuje bývalá klientka společnosti Cetelem Jana Zemanová.
Navíc nikde není řečeno, že k zápisu do registru neplatičů dojde například poté, co klient nezaplatí určitý počet splátek a není ani známo, zda po splacení dluhu bude z registru okamžitě vymazán. Nejpodstatnější ale je, že většina žadatelů o úvěr se o registru a sdružení Solus nejspíš vůbec nikdy nedozví.

Čestmír Ondrůšek, ředitel divize podpora řízení Raiffeisenbank, říká, že smlouva, kterou banka s klientem uzavírá, obsahuje ustanovení, že za určitých podmínek jsou jeho osobní údaje předávány k dalšímu zpracování sdružení Solus, s čímž klient podpisem smlouvy vyjadřuje souhlas. "Informace o sdružení Solus pak poskytují zaměstnanci banky, kteří s klientem uzavírají smlouvu," vysvětluje Ondrůšek. Jenže první klient Raiffeisenbank, na kterého jsme narazili, informace tak docela nepotvrdil. Řekl nám, že při podpisu smlouvy neměl šanci všechny podmínky a směrnice pročíst, protože jich bylo několik stran. Zeptal se proto bankéře, zda smlouva obsahuje něco zvláštního. Dostalo se mu odpovědi, že je naopak zcela standardní, tak jako v jiných bankovních ústavech.  
"Konkrétní informace pro klienta o tom, že údaje o jeho platební kázni mohou být předávány třetím osobám, je v odstavci V-7. Všeobecných úvěrových podmínek," říká Milan Bušek ze společnosti Cetelem. "A informace, za jakých podmínek může dojít k zařazení klienta do databáze, je možné najít na stránkách sdružení Solus," dodává. Jenže kolik lidí asi napadne, že onou třetí osobou je právě Solus?

Přístupné, anebo tajné informace?

Klienti mohou podle webových stránek sdružení Solus požadovat o informace o tom, zda a jaké údaje jsou ve společné databázi firem uvedeny. Odpověď na tuto otázku je jednou za rok bezplatná. Jenže to klienty nenapadne, protože při podepisování smlouvy se o existenci registru nedozvědí. Nemělo by snad sdružení automaticky klienty o něčem tak závažném informovat?
I když informace o působení Solusu na internetu nalézt lze, příliš obsažné nejsou. Podmínky fungování databáze jsou vysvětleny tak, že jejich výklad je možné kdykoliv přizpůsobit potřebám sdružení. Po prostudování ale určitě budete vědět, že přínos pro okolí je značný - ochrana dobrých klientů před neplacením ztrát z obchodů s nespolehlivými zákazníky nebo zamezení organizované hospodářské trestné činnosti.

Jak se chránit

Každý, kdo se chystá vzít si v budoucnu úvěr, by se měl řídit jednoduchými pravidly. "Je to právě klient, který souhlasí, či ne. Měl by si každou smlouvu pečlivě prostudovat. Ta by měla především podat vyčerpávající informace a samozřejmě neodporovat zákonu," říká Hana Štěpánková. Banka nebo společnost, která je členem sdružení, by také v každém případě měla uvést, k jakému účelu a za jakých podmínek je databáze vedena, na jak dlouho a komu se informace dále poskytují.
Je zřejmé, že proti neplatičům se finanční domy musejí bránit. Otázkou ovšem je, zda právě toto je ten pravý způsob.

Co si myslíte o existenci podobné databáze neplatičů? Neměli by všichni členové své klienty na existenci sdružení automaticky upozorňovat? Je toto podle vás férové jednání? Pokud byste patřili mezi klienty členů Solusu, co byste udělali? Připojte svůj názor či zkušenost!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 42 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 4. 2007 19:15, chytrej tvor:)

ty jsi ale imbecileček co? takovýhle hovada bych zkopala domodra..

Zobrazit celé vlákno

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 10. 2005 8:56, MR

Fyzická osoba pročítá různou inzerci a v ní objeví velice zajímavou nabídku spolupráce za odměnu - bez vkladu, samozřejmě důkladné výběrové řízení, několik základních školení pro seznámení se se zámyslem, systémem odměn za práci a dalšími kroky činnosti společnosti k prosperitě. Všechno je nádherné, spolupráce se rozvíjí, zúčastnění pracují jako včeličky.
Jednoho dne se fyzická osoba dozví, že není vedení firmy, zbyly dluhy propočítané na jednotlivou zúčastněnou fyzickou osobu, které musí každý samozřejmě zaplatit. Osoby se radí, dohadují, tvrdí, že to nemůže být pravda, že je to podvod. Situace se šetří, ale nic se nevyšetří a dluh se musí zaplatit. Přijdou výběrčí a to není sranda si s nimi zahrávat, to ani nelze. Kde na něj však vzít? Úvěry. Jeden, druhý, třetí, čtvrtý atd. po 50 000,- nebo kolik banka nabídne (jedna se předhání před druhou v půjčení peněz), zaplatí se jeden dluh, ale naskočí další. Přijde den, kdy není na splátky, poněvadž je již toho hodně a shání se další.
Vznikají opožděné platby věřitelům (tady bankám) a ty dají osobu do registru, a je to. Pak již šance na další možnost úvěru není a s osobou se to dále táhne. Nastaly problémy jenom za to, že daná osoba si chtěla zcela legálně přivydělat nějakou tu korunu.
S podvodníky, kteří tuto fyzickou osobu do těchto problémů dostali se nic neděje ani nestane, protože jsou tzv. za vodou (mají peníze s nejvyšší poctivostí vydělané, díky penězům mají vlivné známé všude a proto se ze všeho vysekají).
Fyzické osobě zbyly dluhy a zařazení v registru, kde je úplně jedno, jak se tam daná osoba dostala, prostě tam je, a přes to nejede vlak (zda to propil, prohrál, nakoupil spoustu věcí nebo tam spadl jako výše popsaný človíček.
I toto je možnost jak býti v registru a dále být bez šancí.
Mějte se všichni hezky.

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (42 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

21. 12. 2023 | Petr Kučera

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu počínaje 22. prosincem. Pro snížení hlasovalo všech sedm členů rady. celý článek

Půjčil si 50 tisíc, vracet měl milion. Soud dává naději i dalším dlužníkům

15. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

Půjčil si 50 tisíc, vracet měl milion. Soud dává naději i dalším dlužníkům

Neziskovka Člověk v tísni apeluje na lidi, aby se přihlásili se staršími smlouvami od nebankovních společností, podle kterých museli splácet „nemravné” sumy. Možná dostanou zaplacené... celý článek

Víc než desetina lidí si půjčuje rizikově, zjistil průzkum

30. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Víc než desetina lidí si půjčuje rizikově, zjistil průzkum

Více než desetina lidí (11 procent) v Česku se zadlužuje výrazně problematicky. Oproti loňsku se situace mírně zhoršila, a to o jeden procentní bod. Ukázal to Index rizikového zadlužování České... celý článek

Partners Financial Services