Zdanění úroků, pojištění vkladů

Danění úroků

Podle zákona o daních z příjmů jsou výnosy z úroků na spořicích účtech a termínovaných vkladech zdaněny srážkovou daní ve výši patnáct procent. Banka či kampelička daň sama strhne a k částce na účtu připíše už jen čistý výnos vkladu. Pokud například máte sjednaný spořicí účet s tříprocentním ročním úrokem, čistý výnos vašeho vkladu bude 2,55 procenta. Při malém zůstatku na účtu a nízké úrokové sazbě zdanění výnosy příliš neovlivní. Rozdíly se výrazněji projevují až s rostoucím objemem peněz nebo vyšší úrokovou sazbou.

Daň se počítá a sráží při přípisování úroků, u spořicího účtu to bývá nejčastěji měsíčně nebo čtvrtletně, v případě termínovaných vkladů obvykle při splatnosti vkladu. Dá se říci, že čím častější připisování úroků, tím lépe pro majitele účtu, který tak v následujícím období už vlastně získává „úroky z úroků“ předcházejících období.

Do konce roku 2012 zákon obsahoval pravidlo o zaokrouhlování základu daně i samotné daně na celé koruny směrem dolů. Za splnění jistých podmínek (připisování úroků každý den a vklad na nepřesahující určitou výši) tak bylo možné po zaokrouhlení dospět k nulové dani. Novelizace zákona, platná od 1. ledna 2013, však změnila systém zaokrouhlování a přinesla konec této možnosti „daňového osvobození“ příjmů z úroků.

Pojištění vkladů

Podle zákona jsou korunové i devizové vklady klientů v bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách pojištěné. U nás i v Evropské unii platí, že stoprocentně pojištěný je vklad do sta tisíc eur. Finanční instituce pravidelně platí příspěvky do Fondu pojištění vkladů, ze kterého se pak vyplácejí pojištěné vklady v případě krizových událostí. Lhůtu pro výplatu náhrady vkladů zákon stanoví na 20 pracovních dnů od data vyhlášení platební neschopnosti. Tato pravidla platí pro tuzemské finanční instituce, v případě poboček zahraničních bank se lhůty řídí pravidly v zemi mateřské banky. Dvacetidenní limit ale platí i v ostatních zemích Evropské unie.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services