Čeští investoři nejsou příliš odvážní

Petr Fejtek | 15. 8. 2003 | 1 komentář
Čeští investoři nejsou příliš odvážní
Před několika dny byly představeny výsledky investování v České republice za první pololetí tohoto roku. A přinesly několik překvapení.

Že jsou naši investoři velmi opatrní, není žádná novinka. Přece jen se však běžně předpokládalo, že ti, kteří si najdou cestu k investování přes zahraniční fondy, jsou přece jen odvážnější. Jenže to příliš neplatí, což je první poznatek z úvah nad pololetními statistikami. Druhým je postupně vyprchávající převaha tuzemských fondů, zejména odečteme-li institucionální klienty. Třetím pak zdánlivě fantastický finiš zahraničních fondů - dokud si nevšimneme, kdo jej "táhne".

UNIS ztrácí převahu

Dokonce by se chtělo říci, že AKAT již náskok – alespoň v tempu růstu – vyrovnává. Faktem je, že toto standardní členění na tuzemské a zahraniční fondy stále více ztrácí vypovídací schopnost. Zanedlouho (po vstupu do EU) se nejspíše stane úplně zbytečným, a tak bychom postupně měli přejít na jiná členění: podle měnové denominace (korunové a cizoměnové), anebo podle investičního zaměření (peněžní trh, dluhopisy atd.).
Podívejme se na základní strukturu, jak je našich více než 150 miliard korun rozčleněno:


zdroj: AKAT

Do fondů za letošního půl roku přiteklo přes 21 miliard korun tuzemských investorů: do tuzemských (UNIS) 14,5 a do zahraničních (AKAT) 6,8 mld. Kč. Zohledníme-li však víc než 7 miliard korun, o které vzrostly fondy pro institucionální klienty, snižuje se skóre na 7,3 : 6,8 mld. Kč. V tempu růstu pak vinou nižší základny štafetu dokonce jasně převzal AKAT, jeho převaha je dvoj až trojnásobná.

Konzervativní vedou

Ve fondech peněžního trhu je téměř polovina všech našich investic: v tuzemských zaujímají víc než 50% podíl, v zahraničních je v nich 36 % majetku. V dluhopisových fondech je pořadí obrácené – 23% podíl v tuzemských a 35 % majetku v zahraničních. Sečteme-li obě konzervativní kategorie, vychází nám 73 % a 71 %. Do tohoto konzervativního segmentu by však ještě patřily zajištěné fondy, které se mezi tuzemskými nevyskytují a mezi zahraničními zaujímají přes 8 % investovaných peněz. V tu chvíli se dokonce jeví struktura investic v zahraničních fondech ještě konzervativněji než v tuzemských. Největší rozdíl je v kategorii smíšených fondů, kde v tuzemských je pětina všeho majetku, kdežto v zahraničních zaujímají necelá 3 %. A protože mnozí naši smíšení pozůstalí po kuponové privatizaci jsou vlastně dluhopisoví, neuděláme chybu tvrzením, že plných 80 % našich investic je jednoznačně konzervativních.


zdroj: AKAT

Akciový bonbónek

Přece jen určitý rozdíl najdeme i v akciových fondech, zatímco tuzemské (včetně fondů fondů) spravují jen málo přes dvě miliardy korun, zahraniční svým 17,7% podílem dosahují majetku 6,6 miliard korun.  V celku celého našeho investorského národa se přesto nedopočítáme ani 6% podílu, tedy ani zdaleka desíti miliard korun. A takhle vypadá celková struktura investic do fondů v ČR:


zdroj: AKAT

První housle: ČSOB

Z rozdělení investic v zahraničních fondech podle zprostředkovatelů vyplývá jasná převaha ČSOB (profil, názory) a její pobočkové sítě s prodejem za 17 mld. Kč (z celkových 34,5 mld. Kč zahraničních fondů). I další pořadí je dáno silou finanční skupiny nebo distribuční sítě – následují ING (profil, názory) (7 mld. Kč), HVB IZBVE) (3,93 mld. Kč) a Česká spořitelna (profil, názory) (2,51 mld. Kč).


zdroj: AKAT


Jsou pro vás statistiky investování v ČR za první pololetí překvapující, nebo jste něco podobného očekávali? A co vy? Je také vaše investice možno zahrnout mezi  oněch 80 procent konzervativních? Připojte svůj názor či zkušenost!

Informace o trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie či Podílové fondy!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-182
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Riziko pod dozorem

14. 8. 2003 | Petr Fejtek

Riziko pod dozorem

Rizika se většinou bojíme jako čert kříže. Jen málokdo si však uvědomuje, že investiční riziko je právě ten dar, díky kterému můžeme vydělávat.

Psychika a logika investora

12. 8. 2003 | Petr Fejtek

Psychika a logika investora

Se svými penězi, a tím spíše s úsporami, bychom měli zacházet rozumně, tedy racionálně. Je to však vůbec možné?

Jak vnímáme riziko

7. 8. 2003 | Petr Fejtek

Jak vnímáme riziko

Běžný člověk a tím spíše klient při jen vyslovení tohoto slova ihned zpozorní. Probudí v něm hrůzu a hlavou mu proběhnou pojmy: zloděj, úraz, povodeň, požár, tunel, krach, bankrot,... celý článek

Ruleta měnového rizika

5. 8. 2003 | Petr Fejtek

Ruleta měnového rizika

Naše peníze stále ve větším objemu míří do zahraničí. Částečně jde o typickou znouzectnost, jen okrajově o promyšlená rozhodnutí. Proč do ciziny? Protože doma to stojí za…

Partners Financial Services