Scoring fondů - stanovení jejich pořadí

Na základě výsledků výpočtu jsou jednotlivé fondy v rámci skupiny seřazeny podle výše uvedených ukazatelů od největšího k nejmenšímu (výnosnost a stabilita) nebo od nejmenšího k největšímu (riziko). Vzniknou tak tři řady pořadí fondů. Pořadí je závislé výlučně na srovnání výsledků v rámci dané skupiny, nikoli na srovnání s jakýmikoli externě určenými hodnotami. Výsledné pořadí neposuzuje absolutní výhodnost daného fondu, pouze srovnává fondy s obdobnou mírou rizika a s obdobným zaměřením. Po seřazení je výsledná řada rozdělena do pěti pásem podle hodnot ukazatelů, přičemž každému pásmu je přiřazena známka od jedné do pěti. Poté se přiřadí dílčím výsledkům jednotlivých fondů známka podle toho, do jakého pásma spadá.

Přidělení hvězdiček

Jakmile jsou vypočítány dílčí výsledky fondů pro všechny tři kategorie, tj. výnosnost, riziko a stabilita, prostým aritmetickým průměrem je z těchto známek vypočtena známka výsledná. Tato výsledná známka udává postavení fondu v rámci skupiny. Na základě výsledných známek jsou fondům přiděleny hvězdičky. Stanoví se rozpětí mezi nejlepším a nejhorším fondem, které se opět rozdělí do pěti pásem. Velikost pásem je odlišná a blíží se normálnímu rozdělení. Největší počet hvězdiček, tj. pět, získají fondy, jejichž výsledná známka se bude nacházet v intervalu obsahujícím prvních 15% rozdílu mezi nejlepší a nejhorší známkou. Čtyři hvězdičky získají fondy v následujícím 20% intervalu, tři hvězdičky v dalším 30% intervalu, dvě opět v 20% intervalu a konečně jednu v posledních 15%. Zpracování výsledků a přiřazování výsledného hodnocení je plně automatizovaný proces bez jakéhokoli ručního zásahu. Výsledný počet hvězdiček, který vyjadřuje úroveň scoringu, je tak naprosto transparentní a kdykoli ověřitelný a přepočitatelný na základě stanoveného algoritmu.

úvodní stránka | rozdělení fondů do skupin | sledované údaje | stanovení pořadí a přidělení hvězdiček | popis ukazatelů | kontrola správnosti a objektivity | vzorce

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

Fond, riziko, scoring

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services