Spořitelna podlehla tlaku

Spořitelna podlehla tlaku
Na jaře jsme jako první upozornili na problém se zrušením desetitisícové prémie u studentského konta České spořitelny. V létě se pak strhla mediální lavina, přidalo se Sdružení na ochranu spotřebitelů a studenti připravili žalobu. Banka byla nakonec donucena ustoupit.

Píše se únor 2003 a Česká spořitelna (profil, názory), největší retailová banka u nás, radikálně mění podmínky svého konta pro studenty Sporostudent . Desetitisícový bonus pro studenty s červeným diplomem snižuje na tisícovku. V květnu utahuje opasek i v případě čtyřsetkorunové roční prémie a krátí ji na čtyřicet korun. A to nejen pro klienty nové, ale i pro ty stávající. Peníze.cz se jako první tomuto problému věnovaly už na jaře v článku Mávnete rukou nad 10 000 korunami? Přinesli jsme právní analýzu celého problému, ze které vyplynulo, že by případný soud mohl uznat rozhodnutí banky jako neoprávněné. Svým jednáním totiž spořitelna naráží jak na dobrou víru klienta, chráněnou Občanským zákoníkem, tak i na definici nekalé soutěže.

Zanedlouho se spustila série článků v několika celostátních médiích, o kauzu se začalo zajímat Sdružení na ochranu spotřebitelů (SOS) a ombudsman České spořitelny dostával stále více stížností mladých klientů. Studenti dokonce připravili ve spolupráci se SOS a právníky žalobu na banku. Podle naší první analýzy by soud pravděpodobně argumenty proti ČS uznal.

A co na to spořitelna? Na náš dotaz vzkázala ústy svého tiskového oddělení, že nemá zájem ventilovat tuto problematiku formou právní mluvy v médiích ani jiným způsobem. Ani po žádosti o doplnění bližších argumentů se však zástupci ČS o vyvrácení publikovaného právního výkladu nepokusili. Hra na mrtvého brouka po 10 týdnech končí, banka se rozhodla reagovat.

Jak spořitelna řeší problém s prémiemi

Tým ombudsmana České spořitelny doporučil vedení banky, aby zvážilo argumenty studentů a ukončilo tak nedorozumění kolem výše vyplácené prémie pro majitele účtu Sporostudent. Vzhledem k tomu, že banka považuje studenty za významnou skupinu svých klientů a záleží jí na dobrém vztahu k nim, vedení České spořitelny akceptovalo doporučení ombudsmana a rozhodlo o navýšení poskytované prémie na původních 10 000 Kč. Prémie bude v této výši vyplacena všem studentům, kteří ukončí studium s vyznamenáním a do konce roku 2003 o ni požádají. Od 1. září tohoto roku doplatí banka prémii i těm studentům, kteří již obdrželi odměnu 1 000 Kč.

zdroj: tisková zpráva ČS z 30. července 2003

"Konkrétní výše mimořádné prémie nikdy nebyla součástí produktu Sporostudent a nebyla proto ani součástí smluvní dokumentace banky se studenty," tvrdí tiskové oddělení banky. To je pravda, v dokumentaci, konkrétně všeobecných podmínkách k danému produktu, byla zmíněna jen existence mimořádné prémie. Studenti však u ombudsmana argumentovali produktovým letákem, ve kterém již výše prémie uvedena byla. Jediným omezením bylo drobné písmo na konci letáku upozorňující na jeho "informativní charakter a omezenou časovou platnost". Text letáku byl však podle námi oslovených právníků "časově omezen" jen pro budoucí klienty. To znamená, že ti, kteří si na jeho základě konto založili, se na něj odvolávat mohou.

"Na mimořádnou prémii 10 000 korun neexistuje žádný právní nárok," tvrdí nadále Jiří Škorvaga, ředitel úseku Řízení obchodu České spořitelny. "I přesto ji studentům vyplatíme podle podmínek, které platily do konce ledna 2003. Tímto vstřícným krokem chceme vyjádřit, že si studentů vážíme. Současně chceme ukončit vzniklé nedorozumění," uzavírá Škorvaga.

Jenže ona spořitelní vstřícnost není bezmezná. Letáky s prémií byly rozdávány ještě v roce 2001, tedy i studentům promujícím až za několik let. Kdo však do konce letošního roku vysokou školu nedokončí a přitom se cítí být poškozeným klientem (založil si účet na základě původních podmínek), má při tomto řešení smůlu. Proč spořitelna zvolila konec kalendářního roku a ne semestru (únor), kdy se konají závěrečné státnice, a několik ročníků studentů "odepsala" úplně, je otázkou. Původní právní argumenty, které jsme vám v prvním článku popsali, však platí stále. Proto se tomuto tématu budeme v následujících dnech ještě podrobněji věnovat.

Jak hodnotíte poslední krok spotřitelny? Proč podle vás prémii studentům přiznala v původní výši, byť jen těm, kdo nedokončí VŠ letos? Připojte svůj názor!

Na článku spolupracoval Michal Hazi a Petr Vykoukal.

Zde najdete informační leták spořitelny s nabídkou účtu Sporostudent, 1.strana a 2.strana. 

Pokud máte nějakou zkušenost s Českou spořitelnou, můžete se o ní podělit v produktové sekci, popřípadě si postěžovat v naší Lampárně.  

Související informace najdete v sekci Banky či Studentska konta. Profil nového studentského konta Student+ najdete na tomto místě.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 8. 2003 21:44, CSrypatschek

...už vlastně před pár lety jsem se tady vyjádřil ve smyslu, že to je od počátku již tradičně Českou spořitelnou nezvládnutý a nedomyšlený marketingový projekt. A závěr vskutku korunuje dílo !

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 8. 2003 10:17, Miloslav Ponkrác

Ona by se na to taky vykašlala, kdyby se o tom tolik nemluvilo. Ale už se o tom tolik mluvilo, že začala získávat dost špatné jméno, a to už si moc dovolit nemůže.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mávnete rukou nad 10 000 korunami?

14. 5. 2003 | Michal Hazi

Mávnete rukou nad 10 000 korunami?

Spořitelna připravila tisíce klientů o slíbené prémie. Projde jí to, nebo může čekat sérii žalob?

Partners Financial Services