Vína

Kromě toho, že je víno vynikajícím společníkem při slavnostních i méně slavnostních příležitostech, může sloužit i jako dobrá investice, byť by řada milovníků "božského nápoje" označila toto slovo za urážku. Investovat do vína znamená především odhadnout, jaká vína budou na trhu žádána za 5-10 let, poté je nakoupit pokud možno co nejvýhodněji a prodat, když cena vzroste. Cenu vína ovlivňuje především jeho jakost, ročník, původ, dostupnost na trhu, případně i to, zda víno obdrželo nějaké ocenění.

Vždy se vyplatí kupovat kvalitu, která je více ceněna. Čím je kvalitnější víno, tím také déle zraje. S postupem času pak kromě kvality roste i jeho vzácnost, neboť jednotlivých ročníků postupně ubývá. Každé víno má také svou horní hranici, od níž kvalita spíše klesá. Investice do vína je každopádně záležitostí střednědobou až dlouhodobou, tj. minimálně 5 let, u velmi kvalitních vín potom spíše 10-15 let.

Z hlediska výnosu a rizika patří víno mezi průměrné investiční instrumenty. Při správném výběru se výnos může pohybovat kolem 10-15 % ročně, při velmi dobrém nákupu může dosáhnout i 30 % ročně. Podle odborného magazínu Decanter činil v letech 1978-2000 hrubý roční výnos (tj. bez započtení inflace) indexu Bordeaux 12 %. Pokud jde o riziko, trh s vínem a tedy i cena jsou závislé na konkrétní nabídce a poptávce, přičemž poptávka je do určité míry závislá na ekonomické situaci. Ukáže-li se nakonec investice do vína jako nevýnosná, vždy je možné víno s přáteli zkonzumovat. Výhodou investic do vína je také to, že výnos z prodeje vína nepodléhá dani z příjmu.

Pokud chce investor začít investovat do vína, je potřeba si uvědomit, že jsou s tím spojeny dodatečné náklady na uložení vína, ať už ve vlastních prostorách, kde je potřeba zajistit určitou teplotu, nebo ve specializovaných sklepích. Při výběru může investor volit jak z českých (lépe řečeno moravských), tak i zahraničních vín. Pokud se investor rozhodne pro moravská vína, chybu neudělá u veltlínského (archivace 1-4 roky), sauvignonu (archivace 3-7 let), chardonnay (5-10 let), frankovky nebo rulandského červeného. U zahraničních vín patří mezi nejvíce ceněná vína z oblasti Bordeaux, červené burgundské nebo archivní portské. Jedním z nejběžnějších (a někdy i jediných možných) způsobů investování do zahraničních vín je nakupování vína předtím než je plněno do lahví, takzvaně "en primeur", kterému se také říká "futures na víno" (Wine Futures).

K prodeji archivního vína potom dochází na aukcích nebo u specializovaných obchodníků. V zahraničí patří mezi nejznámější obchodníky s vínem Farr Vintners, kteří prodají dvojnásobek toho, co aukční síně Christie's a Sotheby's dohromady, přičemž kolem tří čtvrtin jejich obchodů tvoří prodeje Bordeaux. U nás lze kvalitní archivní víno prodat buďto na soukromých aukcích sběratelů nebo v některé z vinoték.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Investice, příjmy, riziko, zahraničí

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services