Stavební spoření

Stavební spoření patří mezi nejrozšířenější a také nejvýnosnější způsoby zhodnocení peněz při prakticky nulovém riziku. Jeho výhodou je možnost spořit malé částky (od 100 Kč měsíčně) při předem dané úrokové sazbě (2 výjimečně až 4 %) a s každoročním připsáním státního příspěvku ve výši 15 % z naspořené částky, maximálně však z 20 000 Kč za rok. Jelikož lze naspořené prostředky použít i na jiné než bytové účely, slouží stavební spoření jako snadno dostupný a přitom výnosný investiční nástroj. Efektivní úroková míra, tedy skutečná roční míra zhodnocení peněz, se u něj pohybuje kolem 6 %, což je vysoko nad výnosy jiných spořících či termínových vkladů i výnosy značné části podílových fondů. Jedinou nevýhodou stavebního spoření je, že v případě nedodržení šestileté lhůty pro spoření účastník přichází o státní příspěvky. Z toho důvodu je stavební spoření vhodné především pro střednědobé finanční cíle. Z daňového hlediska nemá stavební spoření na tuzemském trhu finančních produktů konkurenci. Veškeré výnosy spoření jsou od daní osvobozeny.

investiční horizont riziko zdanění výnos likvidita
střednědobý (6 let) velmi nízké nulové nadprůměrný nízká

Chcete-li využít stavební spoření pouze ke zhodnocení peněz, existuje několik způsobů, jak maximalizovat jeho výnos:

  1. Výběrem stavební spořitelny. Vyberte si takovou stavební spořitelnu, která nabízí nejvyšší úročení v případě, že nečerpáte úvěr. Takovou stavební spořitelnu si můžete vybrat zde.

  2. Získáním osmi státních podpor. Pokud uzavřete stavební spoření na konci roku 1, spoříte následujících šest let a spoření ukončíte začátkem roku 8, bude vám připsáno 8 státních podpor ovšem za předpokladu, že celkem vložíte 8 ročních částek.

  3. Kombinací podílového fondu a stavebního spoření. Místo pravidelných vkladů na stavební spoření budete peníze ukládat do podílového fondu peněžního trhu nebo korunového dluhopisového podílového fondu, kde se vám budou peníze v průběhu roku zhodnocovat. Před koncem roku převedete sjednanou roční částku (například 18 000 Kč) na účet stavební spořitelny. Podílové fondy peněžního trhu a dluhopisové fondy nabízejí vyšší výnos než činí úrok ze stavebního spoření. Tento způsob je vhodný zejména pokud máte v rodině sjednáno více stavebních spoření, kdy se efekt vyšší výnosnosti podílových fondů projeví více.

Na konci stavebního spoření (7 let - 8 státních podpor) si klient ze stavební spořitelny odnese při ročním vkladu 20 000 Kč téměř 190 000 Kč, což je částka, která se dá použít kromě bytových účelů také například na leasingovou akontaci, na zahraniční studium, cestu kolem světa, zabezpečení na důchod, na podnikání nebo pro další investování.

Kalkulačka stavebního spoření zde.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services