Jak si půjčit kvalitní lyžařské vybavení

V každém zahraničním sportovním středisku si dnes můžete nejen zasportovat s vlastní sportovní výstrojí, ale své služby vám tu nabídne i několik půjčoven sportovních věcí. Za ceny pro místní lidi tak říkajíc lidové a de facto srovnatelné s cenami, za které si podobnou výstroj opatříte v kterémkoliv větším městě poblíž.

U nás je situace jiná. Půjčování sportovních věcí stále ještě není na zahraniční úrovni a pořád platí, že v horských střediscích je půjčoven jako šafránu.

TIP: Je podstatný rozdíl mezi cenou, za kterou si půjčíte například lyžařskou výbavu ve městech a tou, kterou zaplatíte v případě, že se rozhodnete půjčit si výbavu přímo u sjezdovek. Rozdíl v denní taxe může být až stoprocentní.

Denní vypůjčení kompletní lyžařské výstroje což znamená lyží, tyček i lyžařských bot pohybuje od 150 korun (za klasické sjezdové lyže) až po 250 Kč (za lyže carvingové), na horách můžete zaplatit dvojnásobek. Faktem ovšem je, že na horách si můžete výstroj půjčit třeba jen na dopoledne, což cenu opět trochu snižuje. A pokud půjdeme v cenových relacích dál, dodejme jen, že cena vypůjčených lyžařských kompletů se odvíjí i od počtu dní, na které si vše půjčíte. Takže při zapůjčení na 9 dní, můžete mimo lyžařská sportovní centra platit od 850 korun při půjčení obyčejných lyží, až po 1 200 při zapůjčení lyží carvingových. Snowboard s měkkým vázáním i s botami vás v půjčovnách přijde na částku od 200 do 300 korun za den a při zapůjčení na devět dní na 1000 až 1 200 korun. Pokud to chcete zkusit na běžkách, i ty si můžete v půjčovnách pronajmout. denní částka za komplet se pohybuje od sto korun výše, na devět dní si připravte nejméně 570 korun.

A nejen tyto peníze při návštěvě půjčovny musíte majiteli složit. Ve všech se už dnes nepůjčuje na občanský průkaz, jak bylo kdysi běžné, ale skládá se tak zvaná jistina, či chcete-li kauce. Jednak musí mít každý svůj průkaz totožnosti u sebe i na sjezdovkách či běžeckých trasách, a za druhé si půjčovny přímo v praxi ověřily, že se našli i tací, kteří si půjčovali na cizí průkazy a poté zapůjčenou sadu výhodně prodávali. Proto už dnes téměř všichni půjčují pouze po složení jistiny. Ta se u sjezdových lyží pohybuje od tisíce korun u obyčejných lyží až po 2 500 u lyží carvingových a stejné částky je pak třeba složit za snowboard či běžeckou soupravu.

A kdo hlavně lyžařské půjčovny využívá? Kromě těch, kteří si chtějí opravdu pouze zkusit nové sportovní nářadí, jsou to rodiny, jejichž děti se chystají na lyžařský výcvik a které běžně nelyžují. V takovém případě se půjčují lyžařské komplety právě na devět dní a je řada takových půjčoven, ve kterých, když přinesete potvrzení o tom, že jste se účastnili lyžařského výcviku, dostanete lyžařskou výstroj zapůjčenou až za poloviční taxu, kterou jinak půjčovna účtuje za devět dní.

Nevýhody českých ski-půjčoven

Nevýhodou zboží v českých ski-půjčovnách je jeho nízké kvalita. Velmi často jsou v nich k výběru lyže nejen s poškrábanou skluznicí, ale i s nebezpečným vázáním. Lyžařská výstroj je často zastaralá a s tím souvisí i její opotřebovanost. Ta může v případě bezpečnostního vázání sehrát v kritickou chvíli pádu nepříznivou roli. Podle odborníků totiž může vlivem stáří a častého používání i vázání, správně nastavené podle lyžařovy váhy, vypínat až při vynaložení mnohem větší síly, než stanovují normy. V takových případech zůstává lyže připoutána k botě i ve chvíli, kdy lyžař dosti ošklivě padá a vázání tak neplní svou funkci bezpečnosti. Obvykle to odnášejí kolena, v nichž dochází ke vřetenovým zlomeninám a přetržením vazů. Časté jsou i zlomeniny holeních kostí v místech, kde končí lyžařské boty.

A vedle nefungujících bezpečnostních vázání se u půjčovaných lyží objevují další nedostatky. Například tupé hrany, které vám výrazně ovlivní lyžařský komfort. Bez ostrých hran se mnohem hůř pohybuje nejen na zledovatělém povrchu sjezdovek, ale i za běžného provozu. Lyžařské tratě se už dnes upravují daleko tvrději než dříve a ostré hrany jsou tedy při sjezdech nutností.

A ani zapůjčení lyží s neporušenou skluznicí není v českých půjčovnách pravidlem. Stejně jako se u nás ve většině půjčoven nikdo nezabývá voskováním.

Zahraniční půjčovny nabízejí nové lyže

Na rozdíl od českých půjčoven, v nichž najdete většinou lyže starších ročníků, v zahraničních půjčovnách si vybíráte ze špičkových modelů. Snad i z toho důvodu si v zahraničí většina návštěvníků hor lyžařskou výbavu půjčuje. Například ve Francii jsou lyže podle místních předpisů rozděleny do tří kategorií. Za nejlevnější komplet zaplatíte v přepočtu kolem čtyř set korun za den. I u něj ale máte jistotu, že nejde o lyže starší tří let. Nejdražší výbava je k mání za šest až sedm set korun na den. Pokud zvolíte je, budete jezdit na špičkových modelech, které by vás v obchodě přišly na patnáct až třicet tisíc korun.

O něco levnější ski-půjčovny najdete v Itálii. Tam se ceny pohybují kolem čtyř set korun na den.

TIP: Co se kvality týče, neplatí tam už tak přísná pravidla jako ve Francii. V jedné půjčovně tak můžete narazit na pár let staré a hodně jeté modely, zatímco za rohem jsou za stejnou cenu k dostání moderní carvingové lyže.

A v Alpách? Rakušané, stejně jako Francouzi, vyřazují z půjčoven lyže starší tří let. Pevně rozlišené kategorie ale nemají, a tak se nabídky jednotlivých půjčoven příliš neliší. Lyžařský komplet je v Alpách k mání za tři až osm set korun na den.

Ve všech těchto zemích jsou lyže pojištěné proti krádeži a zničení. V České republice však žádná pojišťovna lyžařům ani půjčovnám podobné pojištění nenabízí.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services