Jdeme poprvé do solária

Solária neslouží jen k vytvoření obranných látek v organismu před tím, než odjedeme na dovolenou, na které se budeme vystavovat nadměrnému slunečnímu záření, ale mají i další léčebné účinky. Jsou vhodným doplňkem léčby pro lidi s lupenkou, akné, trudovitostí a jinými kožními onemocněními. Jak se ale majitelé solárií shodují, většině zákazníků jde především o udržení opálení po dovolené, nebo získání určitého ochranného filtru před samotnou cestou.

Opalování obličeje je levnější

Zvláště před zimní dovolenou, když vám jde pouze o ochranu obličeje, se nemusíte v soláriu opalovat celí. Novinkou na trhu jsou v posledních letech speciální solární obrazovky, které vám opálí obličej a dekolt. Zatím sice tyto obrazovky využívají většinou podnikatelé, rok od roku je ale o ně větší zájem zvláště mezi mladými lidmi, chystajícími se na aktivní formu odpočinku, jakou je lyžování, případně vysokohorská turistika, ski-alpinismus, rafting a podobně.

Kdy je nejlépe zahájit návštěvu solária?

Pokud se chystáte na zimní dovolenou na horách, kde se ostrému sluníčku nevyhnete, je vhodné začít s návštěvami alespoň tři, lépe však čtyři měsíce před odjezdem. Stačí jen tři až čtyři návštěvy měsíčně, ale rozhodně v intervalu až čtyř měsíců. Jedině tak se v kůži vyvine dostatečně vysoký UV faktor (až do desítky), který ji dokáže i na ostrém sluníčku ochránit.Zvláště pak na horách ve vysokých nadmořských výškách je ale nutné mít s sebou i opalovací krémy. U nich pak platí zásada - čím vyšší faktor, tím lépe. Za mléka s vyšším UV faktorem sice zaplatíte několikanásobně víc než za nizkofaktorové. Důkladné a kvalitní ošetření pleti zvlášť na vysokohorském sluníčku se tady ale obvzlášť vyplatí a rozhodně tu není na čem šetřit.

U permanentek najdete několik minut zdarma

Vraťme se ale k návštěvám solária. Je jasné, že pokud do něj budete chodit čtyři měsíce, byť třeba jen jednou týdne, dovolená se opět o něco prodraží. Proto je dobré uvažovat o koupi permanentky, protože s ní vás vyjde pořízení ochranného faktoru nejlevněji. Ve většině soláriích k nim získáváte i několik minut zdarma, o které se vám slunění prodlouží. Co se cen týče, závisejí na typu opalovacích přístrojů a pokud můžeme poradit, v tomto případě opět platí, že za kvalitu je třeba zaplatit. V průměru se cena pohybuje kolem čtyř až pěti korun za jednu opalovací minutu a jakákoliv levnější nabídka by vám měla bát podezřelá.

Doba slunění závisí na typu kůže

Samozřejmě, že dalším faktorem, který určuje, jak dlouho je třeba věnovat se před odjezdem na dovolenou slunění, je typ pleti. Podle ní se dělí lidé do čtyř kategorií od pleti nápadně světlé s rezavými vlasy, přes trochu tmavší s blond až světle hnědými vlasy, pleť světle hnědou a tmavými vlasy až po typ pleti tmavě hnědý s vlasy jako uhel, s hnědýma očima. Zatímco první typ by měl v soláriích začínat na pěti opalovacích minutách, druhý typ si může dovolit osm až patnáct minut, třetí pak deset až dvacet minut a poslední celých dvacet pět minut hned v první opalovací den.

Jak rozlišit pleťový typ?

S rozlišením jednotlivých pleťových typů vám pomohou pracovníci solárií, s nimiž je velmi vhodné prokonzultovat další sluneční režim. Většina z nich se shoduje na tom, že člověk by se měl v počátku opalovat čtyři až pět dnů po sobě. Tím se vytvoří dostatek melaninu v pokožce a další dávky je vhodné opakovat jedenkrát týdně. Je ale třeba si uvědomit, že solária produkují UVA záření a podle toho je třeba pořídit si do každého vhodná opalovací krém. Nejlépe takový, na kterém je uvedeno, že slouží k opalování v soláriích a jejich nabídka přímo v těchto centrech je velmi bohatá. V tomto případě dejte při výběru pozor na značku. Cenové relace se odvíjejí od populárnosti té které značky a rozhodně neplatí, že by krém se stejným UVA filtrem od méně známého výrobce byl při své poloviční ceně méně dobrý, než krém od výrobce světoznámého.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

17. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

Česká pošta od 1. května omezí otevírací dobu pobočky v pražské Jindřišské ulici. Ta jako jediná v Česku funguje prakticky nonstop (kromě dvouhodinové přestávky po půlnoci).

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services