Jak na dovolenou bez cestovky

Cestovat s "cestovkou" znamená sice jistotu, že bez větších komplikací dorazíte na místo pobytu a tam bude náležitě obslouženi. Nemusíte se při tom starat ani o jazykové schopnosti ani o program. Přímo na místě pro vás bude připraveno ubytování s penzí či polopenzí, podle vašich sjednaných podmínek, včetně dalších výhod - podle smlouvy, kterou jste před odjezdem s cestovní kanceláří uzavřeli.

Na druhou stranu jde ale o služby spojené s dovolenou a cestováním a za ty je třeba rovněž zaplatit. Například ve švýcarských Alpách vás přijde pobyt v soukromých apartmánech v průměru o třicet šilinků za noc a osobu dráž, pokud zvolíte dovolenou pod křídly cestovní kanceláře. V Řecku i Itálii se cena, kterou si osobně sjednáte, liší od té, kterou vám stanoví cestovní kancelář, v průměru o jednu čtvrtinu.

Na obranu CK je třeba říct, že tyto peníze neslouží jen k jejímu chodu, ale dnes třeba i k pojištění před krachem pro všechny, kteří jejich služeb využívají.

Dovolená ve vlastní režii

Cestovat pod křídly cestovní kanceláře je sice určitým komfortem, kdy se člověk nemusí na dovolené o nic starat. Pro činorodé a dobrodružné povahy je to ale v případě zimní lyžařské rekreace zbytečnou investicí.

TIP: Pokud jste jen trochu samostatní, stojí vám za to, zařídit si dovolenou ve vlastní režii. Není to nic složitého a vedle peněz, které tím ušetříte, získáváte i možnost volného pobytu všude, kam se vám zlíbí.

Při individuální turistice můžete bez větší finanční ztráty opustit vybranou lokalitu ve chvíli, kdy nebude vyhovovat vašim představám. Nemusí jít o nevhodné služby, ale třeba o náhodnou ekologickou havárii v oblasti, případně o změnu klimatických podmínek, za kterých se už nedá lyžovat. Zatímco rekreanti, kteří si pobyt zajistili přes cestovní kanceláře, musí v oblasti zůstat, vy máte možnost po dohodě s hoteliérem odjet kam budete chtít. Na nikoho nejste vázání, co se smluvních podmínek a dopravy týče a to je v podobných případech obrovská výhoda.

Nejvhodnější formou spojení je internet

A že nemáte vlastní kontakty do zahraničí? Stačí vám najít si je přes Internet. Nejvýhodnější je kontaktovat informační střediska v místech, kam se chystáte. S jejich pomocí. ale i sami si můžete vyhledat seznamy místních hotelů a penzionů a opět pomocí Internetu domluvit s majiteli ubytování. Na internetu najdete i mapy dané lokality, takže příjezd do vybraného campu, hotelu či penziónu vám nemusí činit potíže. Samozřejmě, že v takovém případě jedete tak říkajíc na risk. Nevíte nic bližšího ani o majiteli hotelu či penziónu, ani o lokalitě samotné. To ale většinou nevíte ani v případě, že se vydáte na dovolenou s CK.

Pokud se ale raději přece jen spoléháte na jistotu, i tady je určité řešení. Po prvé jeďte poprvé do hor či k moři s cestovní kanceláří. Pokud jen trochu zvládáte řeči, stačí už na místě samém dohodnout se majitelem penziónu. V devíti případech z deseti vám rád řekne svou cenu za ubytování a dohodne se i na další spolupráci. Pak už stačí jen telefonní kontakt a v příští sezóně jedete opět na jistotu.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Partners Financial Services