7 rad pro vaši dovolenou na lyžích

Doba dovolených je u nás stále ještě spojena s představami rodinných pobytů na chatách a v chatových osadách všeho typu. V minulých letech byla takto strávená dovolená nejlevnějším způsobem, už proto, že náklady na stavby, prováděné svépomocí z materiálů, který se sháněl bůh ví jak a bůh ví kde, byly velmi nízké. Stejně jako ceny pozemků, na kterých se stavělo.
Dnes je ale situace jiná. Výdaje na pořízení chat neustále rostou a tak vám nezbývá, pokud chcete trávit dovolenou ve stylu našich maminek a babiček, než uhradit podobnou investici penězmi, které jste dlouhou dobu střádali. Vzhledem k nízkému riziku a zajímavému zhodnocení je vhodným nástrojem především stavební spoření. Často se ale jedná o investici více než pětiletou a v tom případě může být vhodné ukládat peníze do otevřených podílových fondů.

Většina lidí se v současné době přiklání k aktivní formě odpočinku, ať už jde o lyžování v zimních měsících, či vysokohorskou turistiku, cykloturistiku, toulky přírodou, případně sjíždění řek v měsících letních.

Co je třeba vědět o zimní dovolené

Zimní dovolená se většinou odvíjí od sněhových podmínek. Domácí zimní letoviska se v posledních letech nemohou, co se sněhu týče, rovnat zahraničním, zvlášť v oblastech velehor. Přesto jsou dnes dosti plná. Už proto, že pobyt na lyžích vyjde v domácím prostředí mnohem levněji, než když se za lyžováním vydáte například do Alp nebo Pyrenejí. Riziko, že právě vy nebudete mít v našich horách dobré sněhové podmínky k lyžování, je ale u nás rok od roku větší.

Jak na to?

Je třeba si uvědomit, že hlavní roli před každou dovolenou hrají peníze. Proto si musíte upřesnit, zda máte na to, abyste si doplatili za luxus velehor s dobrými sněhovými podmínkami, nebo zda do hor pojedete raději častěji a za míň peněz. V takovém případě určitě raději zůstanete v Čechách nebo na Moravě. Rozdíl v cenách za ubytování a hlavně pak náklady na cestu jsou často dvou až trojnásobné. Zatímco "domácím" lyžařům stačí počítat v průměru s 200 až 1 000 korunami za jednu noc strávenou na horské chatě či luxusním hotelu, v Alpách či Pyrenejích zaplatí milovníci bílých sportů až dvojnásobek. Samozřejmě, že záleží na zimním letovisku i ubytovacím komfortu a otázkou je, zda se nevzdat luxusního hotelu doma a ubytovat se za stejné peníze v Alpách či Pyrenejích s jistotou, že tady sníh s největší pravděpodobností bude.

Za služby cestovní kanceláře je třeba zaplatit

Dalším článkem, na kterém se dá poměrně dost ušetřit, jsou peníze zaplacené cestovním kancelářím. Při cestování s "cestovkou" se sice nemusíte o nic starat. Za tento komfort ale zaplatíte, a to až o třetinu víc za ubytování, než pokud podniknete dovolenou ve vlastní režii.
Na každém tedy je, aby si zvážil, kolik hodlá do dovolené investovat. Zejména proto, že ubytování není poslední investice, kterou při zimní dovolené zaplatíte. Velmi výraznou položkou je samozřejmě suma za cestovné, odvíjející se od vzdálenosti lyžařského střediska od domova a v neposlední řadě i cena za vleky. Za ty zaplatíte v Alpách či Pyrenejích až dvakrát víc než v Čechách a na Moravě, pokud beru v úvahu větší zimní letoviska a ne malé výukové vleky v ústraní.

Nejlevnější jsou týdenní permanentky

Pokud jste pouze sváteční lyžaři a víte, že kopec sjedete během dne dvakrát, případně třikrát, je vhodné zakoupit si bodovou jízdenku. Tou platíte každou jízdu zvlášť a pouze na vás záleží, jak rychle ji projedete. Ve většině letoviscích nemusíte projet bodovou jízdenku během jednoho dne. Jízdy si můžete rozplánovat hned do více dnů, samozřejmě s rizikem, že příští den může být vše jiné. Zkrátka horské počasí... Varianta bodových jízdenek je ale vhodná pouze pro sváteční lyžaře, případně běžkaře, kteří se chtějí na vleku vyvést pouze nahoru, na upravené běžkařské trasy. Pro aktivní lyžaře je vhodné zakoupit si celodenní permanentky, které jsou ve většině střediscích k dispozici. Doma, stejně jako v zahraničí pak platí, že nejlevněji vás přijde zakoupení týdenní permanentky, samozřejmě jen v případě, že jste rozhodnuti letovisko neopustit po celou dobu týdenního pobytu a že po celou dobu budou podmínky vhodné k lyžování. V porovnání s denní jízdenkou, případě jízdenkou bodovou, můžete tímto nákupem ušetřit až padesát procent investovaných peněz.

Nákup ve sportovních bazarech se vyplatí

Dovolená na lyžích ale neznamená jen investici do samotného pobytu. Důležité je tady i sportovní vybavení, což jsou další finanční položky, s nimiž je třeba už dlouho před dovolenou počítat. Pro aktivní lyžaře je dnes samozřejmostí, mít vlastní lyžařské, případně běžkařské vybavení. Každý ale nemá na to, aby si pořizoval věci nové. Hlavně při vybavení dětí jdou podobné investice do desítek tisíců, takže, pokud má vaše výstroj sloužit pouze o dovolené, případně na rok, maximálně dva, jak je tomu u dětí, je dobré opatřit si ji buď bazarech sportovních potřeb, nebo ve ski-půjčovnách. Častí jsou dnes i burzy sportovních potřeb, včetně ošacení a také na nich je velmi dobré vybírat. Na burzách i v bazarech, pokud nebudete příliš nároční, zakoupíte jak lyžařské boty, tak sjezdové či běžecké lyže, včetně holí v průměru jednu lyžařskou sadu od dvou tisíců výše. Výbava vám pak zůstane na dalších několik sezón. V tom samém bazaru pak můžete použitou výstroj opět prodat v rámci komisního prodeje a pokud vím, je o podobné transakce hlavně u dětského vybavení velký zájem.

Nejlevnější lyže jsou z půjčovny

Pokud zvolíte při pořizování lyžařských věcí na dovolenou ski-půjčovnu, zaručeně ušetříte nejvíce. Při této formě obstarání výbavy je ale třeba mít na paměti, že při každém dalším výletu do hor vás budou čekat další investice do zapůjčení výstroje, což už tak výhodné není. Výhodou je tu pouze skutečnost, že v případě půjčoven si můžete lyžařské vybavení půjčit přímo v lyžařských areálech, nebo v každém větším městě. Záleží pouze na vás, zda dáte přednost pohodlnému cestování bez sportovní výstroje, nebo si vše povezete s sebou.

TIP: Ve sportovních areálech vás zapůjčení výbavy vyjde až o 100 procent dráž, než pokud si vše přivezete s sebou.

Pokud jedete autobusem či vlakem, je zřejmě rozhodování jasné. Co nejmíň výstroje s sebou s tím, že zbytek si můžete půjčit. Pokud ale jedete autem, stačí vám k převozu i několika páru lyží či snowboardu jediné - vhodný střešní nosič.

V horách je krásně, ale pozor na sluníčko

Slunečné počasí, množství sněhu a nádherný výhled do údolí, tak se zřejmě každý představuje ideální dovolenou na horách. Překrásný slunný den ale může být zrádný. Zvláště pak přes poledne bývá sluníčko velmi ostré a bílý sníh jeho účinky jen umocňuje. Člověk se při opalování velmi rychle spálí o ozónových dírách a jejich negativním účinku na organismus nemluvě. Proto odborníci doporučují všem, kteří se v jarních měsících vydají na dovolenou do hor, ať už na lyžích nebo klasickou turistiku, Vytvořit si dostatečnou zásobu ochranných látek v kůži pomocí opalování v soláriu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Partners Financial Services