Přijímací pohovor - otázky, kterým se nevyhnete III

redakce Peníze.CZ | rubrika: Životní situace | 25. 7. 2003

Tentokrát se věnujem otázkám přípustným, ale i těm, které by žádný personalista ani vyslovit neměl. Pokud se tak přesto stane, rozhodně nemusíte odpovídat.

Máte nějaké tělesné postižení, trpíte nějakou chronickou nemocí?

Tyto otázky smějí být položeny pouze v případě, kdy jsou vůči obsazovanému místu relevantní. Aby se potenciální zaměstnavatel ujistil o možnosti vašeho plného nasazení, může se zeptat, zda netrpíte nějakým postižením, které by vám to znemožňovalo. Je rozumné na takovou otázku odpovědět pravdivě, ovšem nezabíhat do lékařských podrobností a necitovat diagnózu z osobní karty. V určitých povoláních je přípustná i otázka na infekční nemoci, pak musíte odpovědět pravdivě.. Otázky na drogové či alkoholové závislosti by se měly objevit pouze v případě, kdy má uvedená pozice mimořádnou odpovědnost a selhání může mít tragické následky (řidiči z povolání apod.) Otázka na případné těhotenství je v zásadě nepřípustná, význam má pouze v případě, kdy obsazovaná pozice má takový charakter, že ji ze zákona nesmí zastávat těhotná žena, případně matka malého dítěte.

Jste členem odborů? Jste členem některé politické strany nebo politického uskupení?

Takové otázky jsou ze zásady nepřípustné a nemusíte na ně odpovídat.

Máte ve své současné pracovní smlouvě klauzuli o zákazu konkurence (konkurenční doložku)?

Tuto otázku byste měli pravdivě zodpovědět. Pokud vám nakonec bude místo nabídnuto, poraďte se s právníkem, zda je konkurenční doložka ve vaší pracovní smlouvě platná. Zkuste zjistit, jaká je v tomto směru praxe vašeho současného zaměstnavatele, možná zjistíte, že nebude na dodržení zákazu konkurence trvat. Ze zákona nesmí konkurenční doložka zakazovat danou činnost déle než jeden rok po skončení pracovního poměru.

Jaké máte zájmy, koníčky?

V zásadě lze tuto otázku označit také jako nepřípustnou, ovšem dává vám i příležitost k prezentaci vaší osoby. Výjimečné hobby vzbudí zájem a odliší vás od masy ostatních kandidátů. Možná bude váš partner také rád, že konečně může jednou mluvit i o něčem jiném, než o pracovních tématech. Koníčky a osobní zájmy je dobré zmínit zejména v případě, kdy nějak souvisejí s vypsanou pozicí a jejími požadavky. Vaše hobby může např. dokládat sociální kompetenci či zodpovědnost. Důležité je, abyste nezačali bezhlavě vyjmenovávat všechny aktivity, kterým se věnujete ve volném čase. Některého zaměstnavatele by mohlo vyděsit i to, že se věnujete tzv. adrenalinovým sportům, představí si, jak těžko za vás bude rychle shánět náhradu... Možné je také, že je nové místo spojeno s častými a delšími služebními cestami. Pak otázka na vaše zájmy zjišťuje, zda máte ve svém volném čase aktivity, které by vám znemožňovaly na služební cestu odjet.


Přijímací pohovor - otázky, kterým se nevyhnete
Přijímací pohovor - otázky, kterým se nevyhnete II
Přijímací pohovor - otázky, kterým se nevyhnete IV
Přijímací pohovor - otázky, kterým se nevyhnete V

Obsah této stránky připravil Jobpilot.


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services