Jak napsat průvodní dopis

Průvodní dopis by měl splňovat stejná kriteria jako životopis, tj. být na čistém kvalitním papíře, dobře čitelný s uvedením základních informací, popř. referenčního čísla či názvu na jakou pracovní nabídku reagujete.

V Evropě není tato forma tak známá na rozdíl od USA, kde je důrazně vyžadována. Proto kvalitně formulovaný průvodní dopis zvýší Vaši šanci na úspěch. Účelem takového dopisu je zaujmout případného potencionálního zaměstnavatele natolik, aby si přečetl Váš životopis.

Průvodní dopis by měl být stručný, zdvořilý a profesionální. Nesnažte se proto psát dlouhé příběhy z Vašeho života, ani opakovaně nezdůrazňujte dosažené úspěchy. Průvodní dopis obvykle zahrnuje tyto informace:

  1. Vaše jméno, adresu a kontakt
  2. Datum
  3. Jméno, adresu a název společnosti, kam svůj životopis zasíláte.
  4. Oslovení "Vážený pane", "Vážená paní" + příjmení nebo oslovení společnosti, pokud nepíšete konkrétní osobě.
  5. Referenční číslo (pokud odpovídáte na inzerci), nebo název pozice, o kterou se ucházíte.
  6. Průvodní dopis by měl být tvořen třemi odstavci:
    • První odstavec by měl informovat o tom, za jakým účelem píšete (reakce na inzerát, reakce na předešlou schůzku, nebo na doporučení jiné osoby, atd.) a o jakou pozici se ucházíte. Na tomto podkladě konzultanti posoudí, zdali pokračovat ve čtení Vašeho dopisu či ne. Proto by Váš dopis měl být stručný a výstižný.
    • Druhý paragraf by měl obsahovat informaci o tom, proč chcete pracovat pro Vámi určenou společnost a co můžete nabídnout z hlediska vzdělání, praxe a kvalifikace. Ty by měly být uvedeny ve třech krátkých větách tak, aby byly úzce spojeny s danou pracovní nabídkou. Zdůrazněte Vaše pracovní zkušenosti dle pracovní nabídky. Opět je důležité, abyste se na sebe dívali objektivně (tj., co můžete udělat pro společnost a ne naopak). Krátce uveďte Vaše nejsilnější stránky. Nezapomeňte opomenout frázi "více informací přikládám v životopisu", protože ne vždy je životopis a úvodní dopis součástí jednoho dokumentu.
    • Poslední odstavec by měl obsahovat žádost o případnou schůzku nebo spolupráci. Buďte uvážení a ne zbrklí. Dopis by měl být ukončen zdvořile s poděkováním. Nezapomeňte uvést slova jako "s pozdravem" nebo "těším se na osobní setkání". Nakonec se podepište a pod svůj podpis napište čitelně Vaše jméno.

Průvodní dopis by měl být osobní, určen jednotlivcům, popř. adresován na personální oddělení konkrétní společnosti. Použití dotazníků za účelem napsání úvodního dopisu je nevhodné. Tyto dopisy by měly být vždy originální (nekopírujte je!). Každý z těchto dopisů by měl být co nejosobnější. Pokud jste spokojeni s formulací jednoho typu dopisu, nemusíte jej rapidně měnit pro jednotlivé společnosti a zaměstnavatele, stačí připsat několik osobně zaměřených formulací.

Odeslání průvodního dopisu a životopisu
Pro napsání úvodního dopisu si několikrát zkontrolujte celý text. Gramatické chyby jsou známkou neopatrnosti a jistě byste nechtěli, aby si hned zpočátku případný zaměstnavatel o vás zkazil dojem. Dávejte pozor na to, aby dopis - stejně tak jako Váš životopis - byl čistý (bez skvrn), na rovně zaříznutém a nepomačkaném papíře. Potom zvolte vhodnou velikost obálky a zašlete Váš životopis spolu s úvodním dopisem do daných společností. Hlavním cílem je, aby konzultant obdržel informace o Vás včas a tak, aby byly čitelné. Jen tak mohou být Vaše žádosti rychle zpracovány.

Vždy si pamatujte, kolik životopisů jste odeslali a jaké jsou jejich výsledky.

Pokud jsou Váš životopis a průvodní dopis kvalitně strukturovány, je více než pravděpodobné, že budete pozvání na pohovor, což je první krok k získání vytouženého zaměstnání.

Je mnoho faktorů ovlivňujících postup Vaší žádosti: poštovní služba, špatně fungující fax anebo nelze otevřít email, který jste zaslali. Je proto na Vás, abyste vyčerpali veškeré možnosti k tomu, aby Váš životopis byl úspěšně doručen.

Většina inzerátů obsahuje informace o tom, jakým způsobem by Váš životopis měl být zaslán (email, fax, atd.). Tyto informace prosím dodržujte.

Pokud je Vaše žádost zaslána určitému konzultantovi, ale i v případě, že ji adresujete obecně agentuře či personálnímu oddělení, neuškodí, pokud se osobně přesvědčíte, že životopis došel. Stačí jeden telefonát. Rozhovor můžete využít k tomu, abyste krátce prezentovali sami sebe a vyjádřili zájem o práci. Nezapomeňte poděkovat za čas, který vám konzultant věnoval. Pokud jste se ujistili, že je Vaše žádost v dobrých rukou, pak nezbývá než čekat. Jestliže Vás konzultant nezavolá během dvou týdnů, zkuste opět zavolat sami a informovat se o situaci.

Obsah této stránky připravil Jobpilot ve spolupráci se společností Talents Technology

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Partners Financial Services