Jak funguje kreditní a charge karta

Pod souhrnný pojem kreditní karty patří také charge karty a nákupní úvěrové karty splátkových společností. Vysvětlíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl, jak fungují a zda se vyplatí žít na dluh.

Zatímco debetní karty mají v České republice více než desetiletou tradici a jejich vydáno přes pět milionů, historie kreditních karet je poněkud odlišná. V USA fungují již dlouho a představují 70 procent všech vydaných karet, v Evropě však stále hrají jen vedlejší roli s asi čtyřicetiprocentním podílem, ve střední a východní části kontinentu dokonce jen jedno procento. Z českých bank nabídla tento produkt jako první Česká spořitelna v roce 1998. Šanci dostali ale jen vybraní zákazníci s prověřenou historií. Větší rozjezd kreditek znamenal až vstup Bank Austria Creditanstallt (dnesUnicredit bank) v květnu 2000.Rok 2002 a 2003jsou pak označovány za skutečný start tohoto produktu u nás.

Kreditní karta

Na rozdíl od své debetní sestry nepředstavuje kreditní karta klíč k finančním prostředkům na běžném účtu, ale jak již sám název napovídá, ztělesňuje úvěr neboli kredit. Použitím kreditní karty při výběru peněz z bankomatu nebo placení u obchodníka totiž čerpáte půjčku, kterou pak splácíte. Můžete vesele utrácet, i když na účtu nemáte ani korunu, pokud ale vše později splatíte.

Jako každý úvěr je i ten čerpaný kreditní kartou úročen. Existuje však možnost, jak se úrokům vyhnout. Jde o tzv. bezúročnou lhůtu, která se u jednotlivých bank pohybuje v rozmezí15 až30 dnů. Funguje tak, že v průběhu měsíce utrácíte, a pokud celou dlužnou částku splatíte koncem měsíce, u některých bank do poloviny měsíce příštího, neplatíte žádné úroky. To ale neplatí pro částky vybírané z bankomatu, které jsou úročeny hned od data výběru. V případě, že zvolíte postupné splácení čerpané částky, musíte tak jako tak počítat s ročním úrokem od 12 do 24 procent.V dnešní době však s kreditní kartou přichází i řada benefitů. Podívejte se v našem článku, jaké z nich se vyplatí pořídit.

Charge karta

Vedle kreditních karet nabízejí některé banky také tzv. charge karty. Jejich princip fungování je odlišný. Na konci měsíce vám banka pošle výpis útrat kartou a vy musíte celou částku uhradit do stanoveného data, obvykle do poloviny či konce následujícího měsíce. Po celou dobu neplatíte žádné úroky, zato musíte svůj dluh splatit celý najednou. Ostatní podmínky jsou shodné s kartami kreditními.

Nákupní úvěrové karty

Jedná se o alternativu kreditních karet, kterou nabízejí splátkové společnosti. Přestože jde o podobné produkty, nákupní úvěrové karty se od kreditních podstatně odlišují. Nenajdete u nich bezúročné období, placení úroků se tedy nevyhnete. Druhým minusem je fakt, že až na YESkartu nejdou použitelné v bankomatech, navíc síť obchodů, které tyto karty přijímají, je podstatně menší než u bankovních karet. Pokud jde o náklady, neplatíte sice poplatek za vydání karty, ovšem úroky se vyšplhají na více než pětadvacet procent ročně. Naproti tomu výhodou nákupních úvěrových karet je okamžité vyhodnocení žádosti o vydání karty a různé slevy v partnerských obchodech.

S kreditní kartou se dá i ušetřit

Pokud budete svoji kreditní kartu používat s rozumem, nebude pro vás znamenat život na dluh, ale spíš chytře řídit své výdaje. Umožní vám totiž výhodně nakupovat i ve chvíli, kdy nemáte peníze. Uveďme jeden příklad: V lednu jsou obchody plné výprodejů, ale kdo z nás je po vánočních nákupech při penězích? Když ale nakoupíme kreditkou a čerpaný úvěr splatíme řekněme do půl roku, řekne si banka na úrocích o zhruba šest až dvanáct procent. To je ale v porovnání se slevami ve výši desítek procent stále velmi výhodné.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-165
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services