7 rad jak připravit svého potomka na dětský tábor

Váš potomek odjíždí v létě na tábor. Těšíte se, že si doma konečně po dlouhé době užijete trochu klidu a pohody, ale zároveň vás napadne: Dostane na táboře Pepíček pořádně najíst? Nezapomněl si doma teplé ponožky? Nebudeme mu večer samotnému smutno? Skamarádí se s ostatními dětmi?

O kolik bude lehčí vaše peněženka?

Letní tábor dnes není levnou záležitostí, za čtrnáctidenní pobyt dítěte nezaplatíte méně než dva tisíce korun. Pokud se jedná o zahraniční tábor můžete utratit i deset tisíc. Nejčastěji se cena čtrnácti dnů bez rodičů pohybuje od 2300 do 3500 korun.

Další náklady

Zaplacením pobytu většinou vaše výdaje nekončí. Jestliže je tábor putovní a vaše dítě nemá spacák, budete mu ho muset koupit nebo půjčit. Pokud vám nepomohou přátelé, utratíte třeba i o několik tisícovek více. Když se potomek chystá na cykloturistický tábor, bude potřebovat jízdní kolo v dobrém stavu a odpovídající zavazadla.

Kapesné

Mezi další výdaje, kterým se určitě nevyhnete, patří kapesné. Kolik peněz synovi nebo dceři s sebou dáte? Kapesné by mělo stačit na drobné dárky, pamlsky, pohledy či suvenýry. Menším dětem na čtrnáctidenní tábor dejte 150 až 300 korun. Staršímu školákovi můžete stovku či dvě přidat. Upozorněte potomka, že dostal pro jistotu víc peněz najednou než obvykle, ale že nemusí vše hned utratit. Většinou vás ale stejně neposlechne. Pokud si děti musí hradit vstupy při táborových výletech, zvyšte kapesné o příslušnou částku.

Kde hledat tábor?

Letní tábory často pořádají domy dětí a mládeže, turistické nebo skautské oddíly, takže neváhejte a zkuste je kontaktovat sami. Můžete zjistit od přátel či známých, kam se chystají jejich děti. Tábory probíhající v zahraničí organizují například i cestovní kanceláře. Letní pobyty dětí nabízejí také různé organizace prostřednictvím inzerátů na internetu nebo v tisku.

Indiáni, rytířská družina nebo aerobik?

Na letním táboře může váš potomek navštívit středověk, sjíždět řeku na voru, dostat se do fantastické země Tolkienova Hobita, oslavit Vánoce nebo zažít Benátskou noc. Existují i tábory, na kterých se naučí cizí jazyky, stane malým programátorem či zvládne základy latinsko-amerických tanců. Záleží na zájmech dítěte a na vašich finančních možnostech.

Ještě před odjezdem

Než pustíte dítě z dohledu, snažte o táboře a o jeho vedoucích zjistit co nejvíce informací. Po prvním telefonickém kontaktu, navštivte organizátora osobně a zeptejte se v klidu na všechny podrobnosti. Můžete si tím ušetřit spoustu případných problémů.

Co zabalit do batůžku?

Někdy dítě dostanete od organizátorů seznam všeho potřebného začínající ponožkami a končící oblíbenou hračkou, který vám trochu ulehčí práci. Zabalit dítěti oblečení většina rodičů zvládne. Zeptejte se ale včas, zda budou táborníci potřebovat něco speciálního, abyste nemuseli v neděli odpoledne shánět kotlík, baterku nebo podložku na spaní.

TIP:

  • Jestliže chcete, aby se váš potomek doma nenudil, můžete mu zaplatit alespoň příměstský tábor, do kterého děti pouze přes den, někdy dokonce jen na odpoledne docházejí. Organizují je nejčastěji domy dětí a mládeže a jejich cena může být i nižší než stovka denně. Pokud je tábor tematicky zaměřen budete muset zpravidla zaplatit více.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services