Jak zařídit lyžařský kurz pro vašeho potomka

Zasněžené stráně přilákají každou zimu spoustu návštěvníků. Protože se k nim letos chce přidat i váš Pepík nebo Anička, začnete zjišťovat kolik vás týden v horách vlastně bude stát. Ceny ve vyhlášených lyžařských střediscích vás možná nemile překvapí, ale co byste neudělili pro své dítě...

Kolik stojí lyžařský výcvik?

Za týdenní lyžařský kurz, kterého se děti účastní v sedmé třídě v rámci povinné školní docházky a případně v prvním ročníku střední školy, zaplatíte průměrně 2500 korun, v ceně je doprava, ubytování a stravování. Vlek vás bude stát zhruba 200 až 400 korun denně navíc. Ceny se značně liší, například za lyžařský kurz v Bedřichově zaplatí rodiče 1800 korun a dětská permanentka stojí sedm set. ZŠ Kladská vybírá od rodičů 2000 až 3000 tisíce bez vleku. Jestliže chcete své dítě poslat na lyžařský výcvik se specializovanou cestovní kanceláří, zaplatíte za týdenní pobyt přibližně 3000 korun.

Kolik zaplatíte za lyžařskou školu?

Svého potomka můžete také poslat do lyžařské školy, jejichž nabídka je poměrně široká. Předškolák se naučí úplné základy, kvalitní škola má co nabídnout i zkušenému lyžaři. Za den skupinové výuky (zhruba 4 hodiny na svahu) zaplatíte 450 až 600 korun, individuální výuka stojí průměrně od 800 do 900 korun.

Další náklady

Uhrazením ceny pobytu ovšem výdaje nekončí. Pokud nemá dítě lyže, bude nutné mu je koupit nebo půjčit. Na povinný výcvik vám lyže někdy půjčí zdarma nebo za minimální poplatek přímo škola. Jestliže vám vybavení neposkytne škola ani přátelé, budete muset navštívit půjčovnu. Za výstroj na týden zaplatíte 700 až 1500 korun podle typu lyží a velikosti dítěte. Pokud je váš potomek vyznavačem jízdy na snowboardu, může se půjčovné vyšplhat i ke třem tisícovkám. Další možností jak při pořizování lyží ušetřit, je návštěva bazaru.

Kapesné

Kolik peněz byste měli synovi nebo dceři s sebou dát? Počítejte s "horskou přirážkou", ve většině zimních středisek zaplatíte za veškeré zboží víc. Když kapesné slouží k pouze nákupu drobných dárků, pohledů či suvenýrů, mělo by sedmákovi stačit 150 až 250 korun. Středoškolákovi můžete případně ještě stovku či dvě přidat.

Někdy si děti dokonce musí hradit vlek sami, takže budete muset své ratolesti kapesné zvýšit o 200 až 500 korun. Alespoň přibližnou cenu vleku vám určitě sdělí organizátor lyžařského výcviku. Pokud bude vaše dítě trávit týden na běžkách, mělo by mít peníze na občerstvování během výletů. Protože obyčejný čaj na horách běžně stojí třicet korun, dejte svému potomkovi alespoň 250 korun.

Kde zajistíte lyžařský kurz?

Můžete zjistit od přátel či známých, na jakése chystají jejich děti. Zkuste prohledat inzeráty na internetu nebo v tisku, anebo přímo kontaktujte lyžařské středisko. Většina lyžařských škol nabízí pouze výuku lyžování, nikoliv ubytování nebo stravu, a proto se budete muset do hor vypravit se svými dětmi.

Lyžařský výcvik by měli absolvovat všechny děti v rámci povinné školní docházky v sedmé třídě a v prvním ročníku střední školy. Kursy organizují zpravidla přímo školy, kterým horské chaty již v průběhu roku nabízejí své prostory. Existují ale i specializované cestovní kanceláře dodávající zimní pobyty v horách "na klíč".

Sjezdaři, snowboardisté, běžkaři

Jestliže jede váš potomek na lyžařský výcvik, může si často sám vybrat, zda bude svištět po sjezdovce nebo zda se raději vydá poznávat krásy hor na běžkách. Někdy si děti musí vzít dokonce běžky i sjezdovky, takže když si lyže nemůžete vypůjčit, pobyt dítěte na horách se vás bude stát i o několik tisícovek víc. Pokud zaplatíte svému synovi nebo dceři kurz v lyžařské škole, může se klidně učit i jízdě na snowboardu.

Co vzít s sebou do hor?

Balení zavazadel. Tento na první pohled jednoduchý úkol může skončit tak, že dvě hodiny před odjezdem začne celá rodina shánět červený lyžařský vosk, vhodný vak na lyže nebo sjezdařské brýle. Zabalit svému potomkovi zimní oblečení většina rodičů bez potíží zvládne, musíte si ale uvědomit, že na horách dítěti nebudou stačit jedny rukavice či oteplovačky, i když se vám zdají nepromokavé.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

koruna, výdaje

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services