Kroužky a školní družina - 7 rad

Když přijdete večer z práce, často na vás doma čeká nemilé překvapení. Jednou uspořádal váš malý školák ve vaně námořní bitvu a málem vytopil sousedku, jindy zase třeba najdete zapnutý vařič. Hlavou vám proletí, co se mohlo ještě stát a rozhodnete se nenechávat dítě doma raději vůbec samotné.

Družina nebo kroužek

Výhodou školních družin jsou poměrně nízké poplatky. Většina škol také umožňuje žákům pobývat v družině každý den po skončení výuky, některé dokonce i ráno před začátkem vyučování. Pro děti je zpravidla připraven pestrý program, někdy mohou navštěvovat v rámci družiny i zájmové kroužky.

Většinu kroužků navštěvují děti jednou, případně dvakrát týdně. Některé kroužky se konají přímo ve škole, zpravidla ale musí školák spíše docházet do domu dětí, do centra volného času nebo do sportovní haly či tělocvičny.

Náklady

Ve většině škol zaplatíte za pobyt potomka v družině do stovky za měsíc, tedy do tisíce korun ročně. Dítě může v družině za tuto paušální částku zůstat každý den. Jestliže jste přihlásili malého školáka do kroužku, musíte si připravit trochu více peněz. Ceny se velice liší dle jednotlivých organizátorů i dle zaměření, mezi nejdražší patří například keramický kroužek, za který ročně zaplatíte 500 korun, ale i 1500 korun. V menších městech se u většiny běžných kroužků vejdete do 400 korun. Nízké roční poplatky očekávejte v kroužcích míčových her a turistických oddílech.

Bavit se či vzdělávat

Některým dětem se ve škole líbí, některé ji berou jakou nutné zlo. Rodiče by se ale měli snažit, aby zájmový kroužek nebo případně pobyt v družině dítě opravdu bavil. Určitě neuškodí, pokud se dítě dozví nebo naučí i něco nového, ale nutit neposedného školáka, který chce hrát hokej, k návštěvám hodin angličtiny není nejrozumnější. Který kroužek vybrat?

Kam se obrátit?

Pobyt v družině v naprosté většině případů zajistí základní škola, kterou váš potomek navštěvuje. Také zpravidla sama organizuje několik zájmových kroužků. Na základní škole vám mohou doporučit další instituce, které se zabývají volným časem dětí. Pokud neuspějete, pokuste se v okolí vašeho bydliště porozhlédnout sami. Kontaktujte dům dětí a mládeže, centrum volného času nebo třeba skautský oddíl. Jestliže chcete, aby se váš potomek navštěvoval jazykovou školu, zkuste štěstí v denním tisku, v časopisech nebo v inzertních novinách. Sportovní oddíly zase často informují o náborech nových členů prostřednictvím nástěnek v tělocvičnách.

Balet, keramika, železniční modelářství...

Každé dítě je jiné, a proto byste se měli při výběru aktivit pro volný čas řídit především jeho zájmy a schopnostmi. U malého školáka, který zatím žádný kroužek nenavštěvoval, lze někdy těžko rozpoznat, co ho opravdu zajímá. Proto s ním zkuste navštívit úvodní hodinu v několika různých kroužcích a nechte ho, ať si sám vybere.

První návštěva

Poprvé zvláště menší dítě do kroužku nebo do družiny doprovoďte, abyste měli možnost poznat vedoucího osobně a prohodit s ním alespoň pár slov. Pokud ve vás vzbudí nedůvěru, přihlaste své dítě raději jinam. Hodně vám také napoví prostředí, ve kterém budou schůzky probíhat. Přihlášení potomka do kroužku výpočetní techniky, ve kterém se dvacet dětí tísní u pěti počítačů, asi nebude nejlepším řešením.

Jak to chodí během roku?

Zeptejte se dítěte po příchodu domů, jak schůzka probíhala, zda se naučilo něco nového, jestli si našlo kamarády. Dejte si především pozor na velice monotónní program některých družin, školáci tráví denně celé odpoledne v třídě, kde si kreslí nebo hrají hry. Existují ale i školní družiny, které umožní žákům přístup na internet, vycházky do přírody nebo návštěvu plaveckého bazénu.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services