Zvláštní a speciální školy

Vzdělávají žáky ve věku od 6 do 15 let s různým stupněm mentálního postižení. Výuka je zaměřena na celkový rozvoj osobnosti s důrazem na praktickou orientaci v okolním světě.

Na rozdíl od základní školy je program upraven podle pracovního tempa konkrétního dítěte a přizpůsoben jeho schopnostem, případně mírnému rozumovému postižení. Školy se také snaží o zdokonalení manuální zručnosti. Ve třídách se pracuje s menším počtem žáků.

Absolventi školy jsou přijímáni do odborných učilišť se zaměřením:
  • malíř pokojů
  • natěrač
  • zednické práce
  • pokrývačské práce, sklenářské práce, podlahářské práce
  • truhlář nábytku, stavební truhlář, tesař
  • kuchařské práce
  • zahradnické práce - zelinář, ovocnář nebo květinářské a aranžérské práce
  • opravář zemědělských strojů
  • pekař, cukrář
  • šička, čalouník, obuvník
  • elektromontážní práce

Tříleté učební obory jsou zakončené složením učňovských zkoušek a vydáním výučního listu. Dvouleté učební obory končí složením závěrečné zkoušky a vydáním osvědčení o způsobilosti k výkonu povolání. Žáci, kteří ukončí povinnou devítiletou docházku v nižším ročníku než devátém, se mohou přihlásit také na praktickou školu. Studium praktické školy je završeno závěrečnou zkouškou. Absolventi najdou uplatnění v dělnických profesích.

Speciální školy

Jsou určeny zdravotně postiženým dětem. Na základě žádosti rodičů, vyjádření odborného lékaře a pedagogicko - psychologické poradny nebo centra může být postižené dítě zařazeno také do základní školy. Po dohodě s rodiči a podle charakteru postižení se učební plán přizpůsobí možnostem školáka.

Rada při hledání školy pro tělesně postižené dítě.

Školy zaměřené na výuku jazyka, přírodních věd, sportu či informatiky

Pokud jste se rozhodli dítě přihlásit, musí úspěšně složit přijímací zkoušky. Na jazykové škole začínají žáci zpravidla povinně ve třetí třídě s prvním cizím jazykem, druhý se přidává v šestce. Vedle povinné výuky mohou většinou navštěvovat hodiny konverzace. Jestliže si vyberete základní školu zaměřenou na výpočetní techniku, seznámí se vaše dítě s Wordem, s Excelem, s používáním internetu a se základy dalších programů. Většinou v šesté třídě začínají školáci s rozšířenou výukou přírodních věd. Do sportovně zaměřených tříd, může být váš potomek zařazen již na počátku docházky, týdně absolvuje zhruba pět hodin tělocviku. Během docházky se děti zaměřují na konkrétní sport, účastní se závodů , soustředění a tréninků.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services