Jak vybrat správnou školku

Rozhodnete se, že už déle nezůstanete se svým miláčkem doma, a tak pro něj i pro vás nastává velký den: Půjdete přece poprvé do školky. Vaše dítě pozná nové kamarády, naučí se básničky, hry a možná na vás bude trošku méně závislé.

Poplatky

U státních školek stanoví měsíční poplatky obecní nebo obvodní úřad, takže se v oblasti neliší. Letos dosahuje například 300 korun na Praze1, v Hranicích 250 korun, v Pardubicích 400 korun. Rodiče musí dále uhradit stravné, které činí průměrně 20 až 25 korun denně. Dítě má nárok na dvě svačiny a oběd.

Pokud chcete, aby váš potomek navštěvoval soukromou školku, budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Měsíční poplatky se pohybují v tisícových částkách, například v mateřské škole Beruška zaplatíte 3500 korun, v Korálku 1400 korun. Ještě dražší je umístění dítěte v jazykové školce.

Kdo dřív přijde...

Pokud byste chtěli ještě v červnu přihlásit své dítě od září do církevní školky v Praze, budete mít asi smůlu. Existuje už i pořadník na příští rok. V jiných mateřských školách mají volná místa ještě v létě. Pro jistotu se ale informujte o situaci ve vaší obci včas. Zápis většinou probíhá už v zimních nebo jarních měsících. Pokud se uvolní místo během roku, může školka vaše dítě přijmout i dodatečně.

Která školka pro vás je nejlepší?

Kromě běžných mateřských školek existují i specializovaná zařízení zaměřená na péči o postižené. V dnešní době se některé mateřské školy snaží spíše o začleňováních postižených dětí mezi zdravé. Dále mohou děti navštěvovat například církevní, jazykové, sportovní či waldorfské školky.

Měli byste vědět

Většina školek pořádá dny otevřených dveří, můžete si prohlédnout zařízení, zeptat se, zda mateřská škola pořádá nějaké kroužky nebo zjistit, kolik předškoláků bude mít na starosti jedna vychovatelka. Pokud dítě přihlásíte, budete před začátkem docházky nejspíše pozváni na informační schůzku, na které se dozvíte podrobnosti.

Poprvé bez maminky

Pro některé děti by bylo náhlé odloučení od rodičů velmi problematické. Řada zařízení proto umožňuje, aby zpočátku pobývali děti ve školce ve společnosti maminek nebo tatínků. Často pomůže zkrácení docházky například na dvě hodiny denně.

Co se dělá ve školce

Cílem snažení je postupná příprava na plynulý přechod do základní školy. Běžný den má většinou svůj stálý režim, děti kreslí, cvičí, zpívají a samozřejmě se najde i prostor pro hry. V rámci mateřské školy mohou také navštěvovat logopedickou poradnu nebo různé kroužky. Některé školky chodí s dětmi do kina, do divadla, plavat nebo třeba do ZOO. Organizují vystoupení pro rodiče, besídku s Mikulášem či maškarní ples.

Zajíček nebo lištička

Děti jsou zpravidla rozděleny do tří tříd podle věku. Někdy školka umožňuje, aby si rodiče vybrali i zaměření třídy, například hudební, anglická nebo sportovní. Dnes existují ale i zařízení, která vytvářejí skupiny různě starých dětí, což napodobuje sourozenecké role v rodině.

Co je waldorfská mateřská škola?

Při výchově dětí respektuje zákonitosti předškolního věku, zaměřuje se na učení napodobováním. Děti si osvojí práce, které jsou v domácnosti přirozené, praní, pečení, vaření, čištění, prostírání a uklízení. Předškoláci také malují, modelují, kreslí, zpívají chodí na procházky nebo poslouchají pohádky jako v běžné školce. Waldorfský přístup klade důraz na rytmus. Obsahují ho hry, zpěv, říkadla a pohyby. Určitý rytmus můžeme najít i ve skladbě dne, týdne a ve střídání ročních období.

Pokud chcete vědět více>>

Církevní školky

Většina církevních školek se svou náplní od běžných moc neodlišuje, děti se zpravidla pouze zábavnou formou seznámí se základními náboženskými a věroučnými fakty. Církevní zařízení přijímají děti z věřících i nevěřících rodin, v případě katolické školky není podmínkou ani pokřtění dítěte.

Speciální mateřské školy

Snížený počet dětí ve třídách umožňuje individuální přístup ke každému z nich. Školky se snaží prohlubovat spolupráci s rodinami, příbuzní mohou své potomky navštívit a zúčastnit se různých her a činností. Často není doba příchodu a odchodu dětí do mateřské školy pevně stanovena. Podle typu postižení se používá i některá z léčebných metod (vodoléčba, podpůrná magneto-terapeutická léčba). Pedagogové se snaží pomoci rodičům najít pro dítě vhodnou základní školu.

Jazykové školky

Jedná se o předškolní zařízení, ve kterém si už předškoláci mohou osvojit základy cizího jazyka. Výuka spočívá převážně v cizojazyčné komunikaci během her, pedagogové mluví na děti zpravidla pouze v cizím jazyce. Pokud uvažuete o jazykové mateřské školce usnadníte svému potomkovi nejspíše další studium, ale budete muset sáhnout poměrně hluboko do kapsy.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services