Společný majetek v manželství

Dva lidé, kteří spolu žijí, mohou společným spořením či naopak žádostí o úvěr dosáhnout lepších podmínek, než kdyby tak učinili každý zvlášť. Předtím by si však měli promyslet i důsledky případného rozchodu a možným problémům předejít předmanželskou smlouvou.

Společný běžný účet může na poplatcích za vedení účtu a transakce ušetřit až několik set korun ročně. Rovněž společně střádané úspory (např. termínované vklady) mohou být díky své výši úročeny lépe než na jednotlivých účtech. Při investování do otevřených podílových fondů lze dosáhnout nižších vstupních poplatků. Dvojici, žádající společně o úvěr, stačí dosahovat nižších příjmů než jednotlivci, aby splnila podmínky banky pro poskytnutí úvěru

TIP: Na milionovou hypotéku na koupi bytu musí jednotlivec prokázat alespoň třináctitisícový čistý příjem. U dvou žadatelů však stačí, aby dohromady brali necelých šestnáct tisíc korun.

Založení rodiny s sebou přináší zodpovědnost za zajištění dětí v případě dlouhodobé nemoci či úmrtí některého z partnerů. Pomoci zajistit rodinu pro nenadálé životní situace vám může životní pojištění. Jde vlastně o spoření a pojištění zároveň: část pojistného kryje rizika a část je investována. Obě složky jsou vyvážené tak, aby pojistná složka nespotřebovala příliš a zbylo dost také na dlouhodobé spoření.

Předmanželská (manželská) smlouva

Tato smlouva může být nástrojem, kterým předejdete případným pozdějším sporům v případě rozchodu či rozvodu. Se sepsáním smlouvy vám může pomoct právník, uzavřít smlouvu je však nutné u notáře. V případě, že se týká již existujícího majetku, dosahuje poplatek za sepsání smlouvy až dvou procent z hodnoty majetku, při uzavření dohody do budoucna se platí tři tisíce korun.

Obsahem smlouvy může být cokoli, z praktického hlediska však má význam především tzv. zúžení a rozšíření společného majetku. V případě zúžení jde o vyjmutí některého majetku ze společného majetku manželů, pomocí rozšíření je do něj zahrnuto i to, co tam ze zákona nepatří. Zúžení je vhodné provést, pokud jeden z manželů podniká jako živnostník (z čehož plyne ručení celým majetkem), aby v případě jeho podnikatelského neúspěchu druhý partner nemusel nést jeho důsledky. Při rozšíření se do společného majetku může zahrnout i majetek (dům, auto, pozemky, cenné papíry apod.), který jeden z manželů získal před vznikem manželství.

TIP: Obsahem smlouvy mohou být i tak kuriózní věci jako nárok manželky na fixní částku měsíčně na kosmetiku a kadeřníka; podle názoru právníků však neexistuje dostatek precedentů, na jejichž základě by se dal očekávat úspěch vymáhání takového nároku u soudu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Partners Financial Services