Platební karty pro každého

Platební karty jsou takřka nezbytnou součástí běžného účtu. Umožňují pohodlné placení za zboží a výběr hotovosti z bankomatů. Používáním platební karty eliminujete nebezpečí zcizení hotovosti. Samotná karta je proti zneužití chráněna heslem PIN a podpisovým vzorem, kterým se prokazujete při nákupu. Zatímco při krádeži hotovosti své peníze už neuvidíte, v případě odcizení platební karty ji můžete zablokovat a zloděj se tak k penězům nedostane. Zablokování se provádí přes zvláštní telefonní číslo, které vám sdělí banka. Pro případ výběru z bankomatu je blokace provedena okamžitě, pro platby u obchodníků je účinná většinou až od následujícího dne. Tuzemské banky bohužel zatím nenabízejí pojištění proti ztrátě nebo odcizení platební karty. Více se o problémech se ztrátou či odcizením platební karty a jejich řešením dozvíte zde.

TIP: Výhodnější než výběr hotovosti z bankomatu či na přepážce banky je použít svou kartu při nákupech v obchodech.

Platba kartou není zatížena žádným poplatkem. Bezhotovostní forma provádění plateb má také další výhody - snadnost a rychlost. Síť obchodů, které přijímají platební karty, se neustále rozrůstá. Embosované platební karty VISA Classic a Eurocard / MasterCard Standard přijímá v České republice přibližně 25 000 obchodních míst, elektronickými kartami VISA Electron či Maestro můžete platit asi v 7 500 obchodech.

Mezinárodní či domácí platební kartu?

Banky v České republice již masově vydávají mezinárodní platební karty. Dají se všude ve světě použít k výběru z bankomatů (pozor! - banky si za výběr z bankomatu účtují vysoké poplatky) i k platbě za zboží a služby v zahraničí. Platba kartou je i v zahraničí zdarma, v některých bankách se však setkáte s konverzním poplatkem za úhradu v jiné měně, než je měna vašeho běžného účtu.

TIP: Jakou značku platební karty si zvolit? Ve většině zemí akceptují obchodníci karty VISA i Eurocard / MasterCard (EC / MC). Rozdíly mezi počty obchodních míst přijímajících pouze jeden typ karty se zmenšují. Chystáte-li se např. na cestu na Faerské ostrovy nebo do Peru zažádejte si raději o platební kartu EC / MC. Karty VISA jsou potřebné např. na Ukrajině.

Embosovanou nebo elektronickou platební kartu?

Typickým zástupcem embosovaných karet jsou karty VISA Classic nebo EC / MC Standard. Každá embosovaná platební karta má veškeré údaje o majiteli a číslo karty vytlačené nad povrch, díky čemuž se dá použít při placení na obchodních místech, které nemají online platební terminály automaticky ověřující zůstatek účtu v bance. Embosované platební karty se proto vydávají bonitním klientům, u nichž se předpokládá vyšší zůstatek na účtu (přibližně od 10 000 korun měsíčně výše).

Elektronické platební terminály ještě nejsou tolik rozšířené, a proto jsou embosované platební karty použitelné na více obchodních místech. Údaje o kartě se při platbě přenesou na speciální formulář pomocí kopírovacího přístroje zvaného imprinter. Při placení elektronickou platební kartou (např. VISA Electron či Maestro) je nutná online autorizace prostřednictvím elektronického platebního terminálu.

TIP: Pokud budete chtít kartou platit v obchodech a banka vám nabídne embosovanou platební kartu, neváhejte a pořiďte si ji. Cena embosované platební karty je sice dva až třikrát vyšší než cena elektronické karty, ale embosované karty jsou použitelné ve více obchodech (25 000), naproti tomu elektronické přijímá pouze 7 500 obchodních míst. Navíc, pokud by nefungovalo online spojení terminálu s bankou, je obchodník povinen při platbě embosovanou kartou použít mechanickou čtečku. Zatímco s elektronickou kartou zkrátka při poruše sítě nenakoupíte, s embosovanou kartou nakoupíte vždy.

Debetní a kreditní karty

Použití karty také ovlivňuje zůstatek vašeho účtu. Při použití debetní karty není možné na rozdíl od kreditní překročit zůstatek účtu, který máte k dispozici. Samozřejmě, pokud máte kontokorentní úvěr, můžete při transakcích s kartou přejít do mínusu. Maximální částku, kterou můžete v jednom dni nebo týdnu vybrat, navíc určuje denní (respektive týdenní) limit platební karty, který banka stanoví s přihlédnutím k požadavkům a transakcím klienta. Některé banky určují jiný limit pro výběry a pro platby kartou.

S kreditní kartou získáváte stálý úvěr. Spolu s vydáním kreditní karty banka zřizuje úvěrový účet, na kterém se vám všechny platby provedené kartou zúčtovávají. Úrokové sazby se pohybují mezi 14 až 30 procenty ročně. Banka také stanoví minimální měsíční splátky, které jsou stanoveny podílem z dlužné částky nebo z úvěrového rámce. Kreditní karta je výhodná pro ty, kteří nejdříve rádi utrácí a potom teprve platí.

Pojištění

K většině karet je poskytována nějaká forma pojištění (např. pojištění při cestách do zahraničí či úrazové pojištění). Rozsah a výše pojištění se odvíjí od ceny platební karty. Obecně platí, že čím dražší platební karta, tím je možné ji použít na více platebních místech doma i v zahraničí a tím má také lepší pojištění. Někdy je však pojištění vázáno na zaplacení letenky apod.

TIP: Pokud ještě žádnou platební kartu u svého účtu nemáte, určitě si o ni zažádejte. Je to užitečný nástroj, se kterým máte prostředky na svém účtu vždy při sobě a v bezpečí. Banky v rámci produktových balíčků již nabízí základní platební kartu (dnes často elektronickou mezinárodní kartu Maestro) zdarma nejméně při prvním vydání.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services