Slovníček pojmů z oblasti platebních karet

Víte, co znamená embossing anebo imprinter? Nevadí. Jasno v oblasti platebních karet, která je plná oborných pojmů, vám udělá náš malý výkladový slovníček.

ATM (Automated Teller Machine) - zkratka pro bankomat
Blokace karty - zablokování karty pro on-line transakce
Cash advance - výběr hotovosti na přepážce banky prostřednictvím platební karty
Credit scoring - prověření úvěryschopnosti klienta. Před vydáním kreditní karty zkoumá banka schopnost klienta splácet budoucí úvěr. Základním hlediskem je u všech bank výše čistého měsíčního příjmu, dále se někdy sleduje historie klienta na základě několika posledních výpisů z běžného účtu, od roku 2002 se začíná využívat i úvěrový registr.
Čipová karta - údaje o kartě a jejím majiteli pro elektronické transakce jsou uloženy na mikročipu. Rozlišujeme karty kontaktní, kdy je čip umístěn na přední straně karty a při každé transakci je nutné kartu zasunout do čtečky, a karty bezkontaktní, kdy je čip schován uvnitř plastu a kartu stačí jen přiblížit ke čtečce. Vydávání čipových karet podle nejnovějšího standardu EMV začalo v České republice v únoru 2003.
Debetní karta - jejím použitím čerpáte peněžní prostředky, které máte uložené na běžném účtu.
Elektronická karta - lze ji použít jen pro výběry z bankomatu a platby u obchodníka vybaveného elektronickým terminálem. Např. VISA Electron, Maestro.
Embosovaná karta - taková platební karta, která má veškeré údaje plasticky vytlačeny. Lze ji použít stejně jako elektronickou kartu, navíc s ní můžete platit u obchodníků vybavených mechanickou čtečkou karet, tzv. imprinterem.
Embossing - reliéfní písmo na kartě, které umoňuje její použití i v mechanických čtečkách karet.
Emergency cash - vydání nouzové hotovosti v případě ztráty či odcizení karty
Hybridní karta - obsahuje jak magnetický proužek, tak čip. Jako hybridní karty budou v následujících několika letech vydávány téměř všechny karty.
Charge karta - funguje obdobně jako kreditní karta s tím, že celou čerpanou částku musíte jednorázově v dohodnutém termínu, obvykle do konce příštího měsíce. Z čerpané částky se neplatí úrok.
Imprinter (tzv. žehlička) - mechanická čtečka platebních karet. Umoňuje off-line transakce embosovanými kartami.
Kreditní karta - jejím použitím čerpáte úvěr od banky, který musíte stanoveným způsobem splácet. Po uplynutí bezúročné lhůty platíte z čerpaného úvěru úrok.
Magnetická karta - údaje o kartě a jejím majiteli pro elektronické transakce jsou uloženy na magnetickém proužku na zadní straně karty.
Nákupní úvěrová karta je nebankovní verzí kreditní karty, kteoru nabízejí splátkové společnosti. Oproti bankovní kreditní kartě má omezené použití.
Online transakce - taková operace s kartou, při které dochází ke spojení platebního terminálu či bankomatu s kartovým centrem pro ověření transakce. Jde o elektronické platby a výběry z bankomatů.
Offline transakce - operace, při níž nedochází ke spojení terminálu s kartovým centrem. Patří sem všechny platby na mechanické čtečce (imprinteru) a do budoucna také některé transakce čipovými kartami.
POS (Poin-of-Sale) - obchodní místo vybavené elektronickým platebním terminálem. Původně se využívalo označení EFTPOS (Electronic Funds Transfer at Poin-of-Sale), dnes je používáno kratší označení.
Stoplistace karty - zablokování karty pro off-line transakce. Číslo karty je zapsáno na listinu odcizených a ztracených karet, tzv. stoplist.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

15. 3. 2024 | Petr Kučera

ČNB chce sebrat povolení Podnikatelské družstevní záložně

Česká národní banka dnes zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

14. 3. 2024 | Olga Skalková

Největší banky v Česku. Nové žebříčky podle klientů a peněz

Označení největší banka v Česku můžou nadále používat dvě banky. ČSOB spravuje největší objem peněz, Česká spořitelna má nejvíc klientů a největší zisk. Projděte si podrobné porovnání... celý článek

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

13. 3. 2024 | Petr Kučera

Trinity Bank se přestěhovala do nové centrály, chystá karty

Trinity Bank má od března novou centrálu. Oficiální sídlo a pražskou pobočku přestěhovala do historické budovy na rohu ulic Na Příkopě a Celetná – v těsné blízkosti Prašné brány, České... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Partners Financial Services