Jak funguje investiční životní pojištění

Minimální zhodnocení rezerv

Investiční riziko je přesunuto na pojistníka, takže pojišťovna negarantuje minimální výši zhodnocení, jako tomu je u klasického způsobu zhodnocování.

Variabilita investování

Nevýhoda toho, že není garantována minimální výše zhodnocení, je vyvážena tím, že klient má obvykle poměrně širokou paletu možností, jak vložené prostředky zhodnocovat. Jak to? Pojišťovna je zpravidla dohodnuta s některou kvalitní investiční společností na investování prostředků klientů pomocí této společnosti do jí spravovaných podílových fondů. Investuje se formou nákupu podílových listů těchto fondů. Klient pojišťovny si tak může sám vybrat, zda chce investovat do rizikovějších fondů s potencionálně vyšším ziskem, ale i s případnou ztrátou, nebo bude investovat do fondů s nižším rizikem a také pravděpodobně s nižším výnosem. Samozřejmě, že může část svých prostředků investovat riskantně a část s co nejnižším rizikem. Podílové fondy mohou investovat jakýmkoliv možným způsobem, který je uveden ve statutu fondu. Od investic na peněžních trzích přes investice do dluhopisů, akcií a derivátů, až po investice do nemovitostí, umění, drahých kovů atd.

V České republice zatím tento způsob zhodnocování rezerv není tolik rozšířený, jako je tomu například ve Velké Británii nebo Kanadě. Vzhledem k tomu nemají pojišťovny, které tento způsob investování provozují, k dispozici dostatečně velký objem svěřených prostředků a proto musejí mírně omezit možnosti investování. To znamená, že svým klientům dávají při výběru způsobu, jakým chtějí investovat, na výběr ze tří až šesti programů. Pokud má klient na výběr ze tří programů, obvykle se jedná o podílové fondy některého kvalitního správce zaměřené takto:

  1. Fond se zaměřením na peněžní trh
    Prostředky v tomto fondu jsou převážně investovány do termínovaných vkladů u bank a do státních pokladničních poukázek a dluhopisů.
    Tento způsob investování volí konzervativní klienti, protože jeho míra rizika je velmi nízká, výnos poměrně jistý a stabilní, to je ale to vyváženo tím, že tento výnos obvykle jen mírně převyšuje zhodnocení pomocí termínovaných vkladů.
  2. Fond se zaměřením na dluhopisový trh
    Prostředky v tomto fondu jsou investovány především do nákupu kvalitních státních a podnikových dluhopisů.
    Tento způsob investování volí méně konzervativní klienti, protože představuje relativně nízkou míru investičního rizika a zpravidla lze očekávat výnos vyšší než u fondu se zaměřením na peněžní trh.
  3. Fond smíšený
    Pokud se řekne smíšený fond, znamená to, že za klientovy peníze budou nakoupeny dluhopisy a akcie, které budou zkombinovány s investicemi do termínovaných vkladů. Podíl prostředků investovaných do akcií u smíšeného fondu většinou nepřesahuje 50 % z celkově investovaných prostředků. Takto investují klienti, kteří jsou ochotni podstoupit určité investiční riziko. Ovšem výše očekávaného zisku je mnohem vyšší, než je tomu u peněžního nebo dluhopisového fondu.

A pokud má klient na výběr ze šesti programů, obyčejně může investovat do těchto fondů:

  1. Fond s garantovaným výnosem
    Prostředky tohoto fondu jsou investovány především do termínovaných vkladů. Pouze u těchto fondů pojišťovny garantují, že jejich hodnota nikdy neklesne pod hodnotu vkladu.
    Tento způsob investování volí nejkonzervativnější klienti, protože investování tímto způsobem nepředstavuje téměř žádné riziko. Výnos ale převyšuje zhodnocení pomocí termínovaných vkladů pouze minimálně. To je dáno daňovými výhodami, kterými je životní pojištění zvýhodněno, a vyšší úrokovou mírou, která je pojišťovnám bankami nabídnuta, z důvodu investice relativně velmi vysokého objemu prostředků.
  2. Fond se zaměřením na peněžní trh
  3. Fond se zaměřením na dluhopisový trh
  4. Fond smíšený - konzervativní
    Smíšený konzervativní fond je vlastně určitou variantou smíšeného fondu, s tou podmínkou, že podíl nakoupených akcií do jeho portfolia nepřesáhne 35% z celkově investovaných prostředků.
  5. Fond smíšený - dynamický
    Rozložení investovaných prostředků je podobné, jako u fondu smíšeného, ale je zde vyšší podíl akcií, a to až do výše 50%.
    Klient, který zvolí tento způsob investice, je srozuměn s vyšším investičním rizikem. Odměnou mu je předpoklad vyššího zisku.
  6. Fond akciový
    U tohoto fondu jsou prostředky investovány převážně do akcií, a to zhruba v objemu 70% z celkového portfolia. To je doplněno dále o obligace, dluhopisy a termínované vklady.
    Jedná se o nejagresivnější způsob investování, který je v současné době nabízen. Jeho znakem je velmi vysoké riziko a potencionálně velmi vysoký výnos.

Skutečné zhodnocení rezerv

Skutečné zhodnocení závisí na růstu či poklesu oblasti,do které dal klient příkaz, aby byly jeho prostředky investovány.

Možnosti výběru kapitálové hodnoty v průběhu pojištění

Stejně jako kapitálové životní pojistky, jejichž rezervy jsou zhodnocovány klasicky, i u těchto pojištění se obvykle jedna o takzvané celoživotní programy. A stejně jako u klasicky zhodnocovaných kapitálových pojištění, většina pojišťoven stanovila podmínky, za kterých lze část kapitálové rezervy v případě potřeby finančních prostředků čerpat. Rozdíl je pouze v tom, že u klasicky zhodnocovaných rezerv udává pojišťovna absolutní výši Vašich naspořených prostředků a v případě zhodnocování podílovými investicemi se Vaše vložené prostředky promění na tzv. podíly, jejichž cena je udávána jejich tržním oceněním, respektive tržním oceněním jejich aktiv.

Mimořádné vklady

I v případě pojistek, jejichž kapitálová rezerva je zhodnocována podílovými investicemi, lze vkládat a vybírat mimořádné vklady, které zvyšují hodnotu právě kapitálové rezervy. Výše minimálního mimořádného vkladu se opět pohybuje mezi 3 000 Kč po 10 000 Kč podle pojišťovny. Horní hranice není omezena, pouze je pojišťovna povinna respektovat a dodržovat zákony a nařízení týkající se zamezení praní "špinavých peněz".

Riziko

Na rozdíl od pojištění, jehož rezervy jsou zhodnocovány klasicky, si u těchto pojistek výši rizika volí klient sám. Tato výše je dána fondem, do něhož se rozhodne investovat. Klient může dát i pokyny k nakoupení několika různě zaměřených fondů nebo mezi nimi přecházet (ovšem za příslušný poplatek). Tím si může "namíchat" riziko, které mu nejlépe vyhovuje.

Podpora životního kapitálového pojištění státem Nejenom pojišťovny se snaží učinit své nabídky atraktivnějšími, ale dokonce i stát podporuje masivnější rozšíření životního pojištění. A to dvěma způsoby:

  1. Daň z příjmu obyvatelstva má odloženou splatnost.
  2. Část zaplaceného pojistného se může zaurčitých podmínek odečíst ze základu daně z příjmu obyvatelstva.

Pokud chcete vědět více čtěte v našem článku zde.

Je spoření formou kapitálového životního pojištění výhodné?

Jednoznačně se jedná o výhodný způsob spoření. Spojuje v sobě výhody kolektivního investování a daňové výhody kapitálových životních pojištění, tedy odloženou splatnost daně z příjmu a odpočet zaplaceného pojistného ze základu daně z příjmu. Klient sám může ovlivňovat výši rizika a tím i předpokládanou výši výnosu. Pozitivní je rovněž možnost vkládání a vybírání mimořádných vkladů, která rozšiřuje investiční možnosti klienta.

Nevýhodou je nezaručený výnos a relativně nízká likvidita vložených prostředků.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

11. 3. 2024 | Radim Zelený

Stárneme. Pojišťovny proto ročně vyplácejí stamiliony navíc

Pojišťovny loni na životním pojištění vyplatily téměř 10 miliard korun. Každý rok se částka vypláceného plnění zvyšuje. „Největší nárůst evidujeme u plnění za vážná onemocnění, invaliditu... celý článek

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

26. 2. 2024 | Michal Korejs

S věkem přichází kromě zkušeností i stáří. Češi se bojí ztráty soběstačnosti

Život lidí v Česku se prodlužuje. V důchodu tak velmi pravděpodobně strávíme až o 10 let víc než naši prarodiče. Zní to jako pozitivní zpráva. Dlouhověkost ale s sebou přináší i obavy.... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Partners Financial Services