Co je to povinné ručení

Každý, kdo vlastní nebo provozuje motorové vozidlo, musí ze zákona hradit povinné ručení (přesněji: pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla). Smyslem povinného ručení je náhrada škody, kterou jako řidič způsobíte druhým – zejména škody na majetku a zdraví. Jako doklad o uzavření povinného ručení slouží zelená karta. Majitel vozu ji dostane, jakmile s pojišťovnou uzavře smlouvu o povinném ručení.

Povinné ručení: cena

Škody na zdraví či majetku ale pojišťovny proplácí jen do určité výše – v praxi jde o takzvaný pojistný limit. Zákon přitom určuje minimální limit pojistné ochrany – pětatřicet milionů korun pro škody na majetku i zdraví. V nabídce tuzemských pojišťoven lze ovšem nalézt povinné ručení s vyššími pojistnými limity. Právě výše pojistných limitů ovlivní, kolik za povinné ručení zaplatíte.

Cena povinného ručení, jinak řečeno pojistné (platí se nejčastěji jednou ročně), ovšem závisí i na celé řadě dalších parametrů. Jednotlivým parametrům navíc pojišťovny přikládají různou váhu. Někde se klade větší důraz na samotné vozidlo, konkrétně na typ, stáří nebo obsah motoru. Další pojišťovny se při výpočtu ceny povinného ručení zajímají spíš o majitele vozidla – například o jeho věk či místo bydliště. Jde o údaje, na základě kterých se pojišťovny snaží odhadnout míru rizika. Ve větších městech s větším provozem totiž hrozí vyšší nebezpečí nehody, proto je zde povinné ručení dražší. Za nejrizikovější skupinu řidičů pak pojišťovny považují mladé řidiče do třiceti let.

Konečně poslední věc, která může mít na cenu povinného ručení vliv, je takzvaný bezeškodní průběh pojištění. Jinak řečeno: doba pojištění bez zavinění dopravní nehody. Řidiče, kteří nebourají, zvýhodňují pojišťovny levnějším povinným ručením. Naproti tomu častí viníci dopravních nehod zaplatí za povinné ručení víc.

Povinné ručení: neplatiči

Tomu, kdo povinné ručení neplatí a způsobí nehodu, hrozí pokuta pět až čtyřicet tisíc korun. Zároveň Česká kancelář pojistitelů (ČKP) od nepojištěných řidičů vymáhá příspěvek do Garančního fondu. Výše příspěvku se odvíjí od typu vozidla a objemu motoru. U osobních automobilů se sazba příspěvků pohybuje od 30 do 93 korun za den. Z Garančního fondu pak ČKP hradí újmy způsobené nepojištěnými vozidly. Jestliže vlastník vozidlo nevyužívá, výzvě k úhradě příspěvku předejde, pokud ho v registru vozidel nahlásí jako vyřazené z provozu. Pokud si chcete ověřit, zda má vozidlo sjednané povinné ručení, pomůže registr SPZ. Stačí zadat státní poznávací značku a registr prozradí, u jaké pojišťovny a odkdy je daná SPZ pojištěná.

Kalkulačka povinného ručení

Povinné ručení

Dobré pojištění auta? Spolehlivé krytí za solidní cenu. Ochráníme vaše auto, aniž by to výrazně zatížilo rozpočet. Víme, co děláme.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services