Phone banking

redakce Peníze.CZ | 14. 7. 2003
Prostřednictvím telefonu kdekoli na světě můžete zjišťovat zůstatky na svém účtu a provádět transakce. V některých bankách mluvíte s živým člověkem, v jiných na vaše pokyny čeká hlasový automat (v tomto případě potřebujete telefon s tónovou volbou).

Co služba nabízí?

Banka po telefonu může mít několik úrovní. Pasivní varianta nabízí zjišťování zůstatků na účtu, aktuálních úrokových sazeb a devizových kurzů banky, většinou prostřednictvím automatu. Aktivní verze navíc umožňuje zadávání příkazů k úhradě i inkasu, měnové konverze, zakládání spořících či termínovaných vkladů a další služby.

Jak to funguje?

Po vytočení čísla telefonní banky se vám ozve hlasový automat, který vás požádá o vaši identifikaci (prostřednictvím klientského čísla a PINu, které jste obdrželi od vaší banky) a pak již můžete provádět transakce. Pokud mluvíte s operátorem, probíhá přihlášení obdobně, čísla však nemusíte vyťukávat pomocí na klávesnici telefonu, ale nadiktujete je telefonnímu bankéři. Služby využívající hlasových automatů většinou nabízejí omezený rozsah služeb, jsou však k dispozici nepřetržitě. Telefonní bankéři mívají v některých bankách omezenou pracovní dobu, ve zbývajícím čase se i zde setkáte s automatem.

Kolik to stojí?

Ve většině bank platíte za zřízení služby (většinou do sta korun) a poté bývá ještě účtován měsíční poplatek (pohybuje se v desítkách až stovkách korun). Transakce prováděné prostřednictvím telefonu jsou levnější než na přepážce samotné banky. Některé banky (eBanka) naopak za telefonní transakce účtují nejvíce aby přiměli klienty používat jiné komunikační kanály (například internet).

Jak je to s bezpečností?

V případě vyzrazení vašich vstupních hesel může kdokoli provádět transakce s vaším účtem. Tomuto nebezpečí lze předejít nastavením limitů pro transakce prováděné po telefonu, používáním elektronického klíče (nabízí pouze některé banky) a především uložením vstupních hesel pouze do vlastní hlavy.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

banky, phone banking

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services