Kolik bude stát důchod?

Kolik bude stát důchod?
Odpověď na tuto otázku hledalo včera v České národní bance několik českých a slovenských nositelů zvučných jmen a titulů. Problematice penzijní reformy byla totiž věnována první letošní konference Eurofórum.

Kromě zástupců české vlády a České národní banky (ČNB) vystoupil i Ludovít Kaník, slovenský ministr práce, sociálních věcí a rodiny.

Seminář zahájil guvernér ČNB Zdeněk Tůma, který zdůraznil nutnost zajistit udržitelnost penzijního systému a veřejných výdajů jako celku. V obdobném duchu se vyjádřil i ministr financí Bohuslav Sobotka.

České důchodové krůčky

Základní principy a směry české důchodové reformy představil Zdeněk Škromach, ministr práce a sociálních věcí. Popsal hlavních výhody a nevýhody příspěvkově definovaného systému, jehož kolébkou je Švédsko, a v němž vidí budoucnost českých penzí i naše vláda.

Ministr nastínil základní změny, které nás čekají v nejbližší době. V letech 2004 až 2006 se budou důchody valorizovat pouze podle zákonného minima. Porostou jen s mírou inflace a podle třetiny nárůstu reálné mzdy. "Takový postup by měl znamenat dosažení reálné hodnoty důchodu k průměrné mzdě z roku 1989 v roce 2004," upřesňuje Škromach. "Nyní jsme na 98,4 procentech tehdejší hodnoty," dodává.

Vzhledem k alarmujícímu stárnutí české populace musí logicky dojít ke zvyšování věkové hranice pro nárok na starobní důchod. V roce 2007 budou za penzisty uznáni 62letí muži a podle počtu vychovaných dětí 57 až 61leté ženy. Po roce 2007 by se hranice odchodu měla zvyšovat stejným tempem jako dosud, tj. ročně o dva měsíce u mužů a o čtyři měsíce u žen za každý započatý rok po 31. prosinci 1995. "Cílem je dosažení stejného důchodového věku u obou pohlaví v 63 letech," komentuje Škromach. Muži a bezdětné ženy by této společné hranice mohli dosáhnout v roce 2013. Sbližování důchodového věku žen s jedním dítětem a žen s pěti a více dětmi bude završeno až daleko později – kolem roku 2025.

Dalším nezbytným krokem je omezení předčasného odchodu do důchodu. "Bude ponechána možnost odchodu do trvale krácené předčasné penze, a to až o tři roky před dovršením důchodového věku. Dočasně krácený starobní důchod, který lze nyní pobírat až dva roky před penzijním věkem, bude ale zrušen," upřesňuje ministr.

Živnostníku, ty ty ty!

Škromach stručně nastínil i chystanou novelu týkající se vyměřovacích základů osob samostatně výdělečně činných (dále OSVČ). Již příští rok se sazba pro stanovení minimálního základu zvedne ze současných 35 na 40 procent, o dva roky později zakotví až na 50 procentech. "OSVČ se na objemu zaplaceného pojistného podílí pouze 22 procenty, přitom si nárokují 35 procent důchodových prostředků," vysvětluje krok ministr. "Nevloží do systému ani prostředky potřebné pro vlastní důchod," dodává. U OSVČ se navíc uplatní koncept minimálního (fiktivního) příjmu ve výši 40 procent průměrné mzdy.

Prostředky by stát chtěl ušetřit i na omezení zápočtu doby studia. Zrušení redukce souběhu důchodu a výdělku je pak dalším prvkem reformy. Celý proces penzijní reformy by měl být ukončen v roce 2030. Podle nového systému by ze sta procent měli být vypláceni až lidé narozeni roku 1969 a později.

Mílové kroky slovenské

Českou reformu mohli posluchači srovnat s návrhem slovenským. Tu představil Škromachův bratislavský protějšek Ludovít Kaník. V současné době na Slovensku funguje povinný průběžný jednopilířový systém, velmi podobný tomu našemu. Vedle něj existují, opět obdobně jako u nás, různé formy dobrovolného důchodového zabezpečení.

V novém systému budou ale Slováci povinně přispívat do pilířů dvou. Prvním bude stávající průběžný systém a půjde do něj 10 procent vybraných prostředků. K němu přibude druhý pilíř jako jistá forma povinného spoření na osobních účtech. Do toho přijde dalších 10 procent vybraných peněz. "Část naspořená na osobním účtu bude plně ve vlastnictví pojištěnce. V případě jeho smrti se tedy stává součástí dědictví," doplňuje Kaník. Současné dobrovolné zabezpečení nabízené soukromými konkurujícími si společnostmi bude tvořit pilíř třetí.

Přechod ze starého do nového systému bude dobrovolný. Pro "nováčky" na trhu práce to ale neplatí. Ti musí do nového systému povinně. Stejně tak platí, že "cesta zpět" již není. Přeliv do nového systému bude hrazen z přebytků sociální pojišťovny, který vznikne díky růstu důchodového věku a zejména z privatizačních prostředků. "Z nich by na reformu mělo padnout 50 až 100 miliard slovenských korun," upřesňuje Kaník.

Reforma počítá i s bonifikací a penalizací za nedodržení důchodového věku. Tím na Slovensku bude 62 let pro muže i ženy. Za každý měsíc předčasného odchodu se důchodci penze sníží o 0,5 procenta. Naopak za každý "odložený měsíc" mu o stejné procento důchod vzroste.

Penzijní fondy závěrem

Vývoj dobrovolných důchodových systémů v České republice a na Slovensku porovnal Petr Žaluda, generální ředitel Credit Suisse Life & Pensions (profil, názory). Zároveň nastínil budoucnost penzijních fondů v podmínkách důchodové reformy.

Program uzavřel vrchní ředitel ČNB Pavel Štěpánek. Vrátil se k problematice propojení penzijního systému a veřejných výdajů a zhodnotil český návrh reformy. Upozornil na to, že zcela chybí nástin reformy prvního pilíře a ještě méně obrysů má představa o dalších změnách. "Právě tyto oblasti jsou pro dlouhodobou stabilitu veřejných financí klíčové," dodal Štěpánek.

Penzijní systém je a ještě dlouho bude pro stabilitu veřejných financí a pro aktivní fiskální politiku největším břemenem. Důchodová reforma navíc ovlivní náklady na pracovní sílu, podnikatelské prostředí i investování úspor. Každopádně je ale nutné začít s reformou co nejdříve. Času nazbyt opravdu nemáme.

Co si o návrhu české důchodové reformy myslíte vy? Líbí se vám více plán slovenský, nebo český? Jak velkou souvislost vidíte mezi reformou veřejných výdajů a penzijní reformou vy? Vaše názory nás zajímají!!!

V příštích dnech se budeme problematice penzijní reformy dále věnovat. Nabídneme vám rozhovor se slovenským ministrem práce, sociálních věcí a rodiny Ludovítem Kaníkem o slovenské penzijní reformě, kterou vám také blíže představíme, a chystáme i další tématicky zaměřené články.

Zajímavé články naleznete  také na www.duchodovareforma.cz.

Nezapomeňte, že můžete navštívit naší specializovanou sekci Penzijní fondy a že si penzijní připojištění můžete pořídit přímo na našich stránkách!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 86 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 6. 2003 13:56, fmarek

Máte pravdu, není z čeho vybírat. Nebylo by lepší si nějakou vládu najmout někde v zahraničí? Možná by to vyšlo daleko levněji a hlavní by byl výsledek. Mě osobně by vůbec nevadilo, kdyby nám vládlo několik najatých cizích manažerů, jen když by to za něco stálo. Tenhle špidlovsko - klerikální guláš okořeněný štěchovskou paprikou nemůže přinést nic pozitivního.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 6. 2003 20:54

Problém je, že na rozdíl od jehovistů, já vám nic nevnucuji, vy mně ano.
Socani brání žít liberálům svoboně.
Liberálové socanům žít socialisticky nebrání. Nikdo by vám přeci nebránil, abyste si s lidmi stejného smýšlení mezi sebou přerozdělovali své příjmy či měli společný majetek.
Nikdo by vám nebránil, aby Franta platil školu Pepovi a Pepa zase Frantovi bydlení.
Ale proč do toho násilím taháte ostatní?
Normální člověk, když něco chce, tak si to koupí.
Já nechci dávat 70% procent svého výdělku úředníkovi, který moudře rozhodne, co potřebuji nejvíc a to mi zaplatí. Považuji se za svéprávného a myslím, že jsem schopen sám posoudit, co je pro mne nejlepší.
Pokud si někdo natolik nevěří, ať si tu mašinérii financuje.

Zobrazit celé vlákno

-23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (86 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Není penze jako penze

18. 6. 2003 | Petr Fejtek

Není penze jako penze

Spoříte si na penzi a po mnoha letech chcete peníze vybrat a užít si své úspory? Jenže jak na to? Správnou volbou vyplácené penze můžete získat i stovky tisíc korun.

Skandinávec ve výslužbě

2. 5. 2003 | Simona Ely Plischke

Skandinávec ve výslužbě

Jak může vypadat kombinace dvou v Evropě existujících penzijních systémů? Švédsko je tradičně sociální stát, ve kterém se zhlédli čeští sociální demokraté. Podívejme se tedy, co by... celý článek

Evropan ve výslužbě podle Beveridge

24. 4. 2003 | Simona Ely Plischke

Evropan ve výslužbě podle Beveridge

Počet důchodců, kteří se ve Velké Británii v minulých deseti letech nelegálně obohatili, vzrostl třikrát. Příčinou je pravděpodobně "výše" státní penze. Stát garantuje jen plošné minimum,... celý článek

Evropan ve výslužbě u Bismarcka

15. 4. 2003 | Simona Ely Plischke

Evropan ve výslužbě u Bismarcka

Penzijní systémy většiny zemí západní Evropy se dostávají do obrovských deficitů. Proto není divu, že během 90. let došlo k částečné či radikální penzijní reformě ve 125 zemích světa.... celý článek

Partners Financial Services