Není penze jako penze

Není penze jako penze
Spoříte si na penzi a po mnoha letech chcete peníze vybrat a užít si své úspory? Jenže jak na to? Správnou volbou vyplácené penze můžete získat i stovky tisíc korun.

Vyplňujete-li smlouvu o penzijním připojištění, najdete na ní mimo jiné i několik kolonek pro volbu způsobu vyplácení penze. Automaticky je zvolena penze starobní (tak praví zákon), co ale s ostatními kolonkami? Zaškrtnout je, nebo ne? A co v případě, že budete potřebovat peníze dřív? Pomoci by vám měl přehled poskytovaných penzí

Penzijní fondy nabízejí několik druhů penzí, které začnou účastníkovi vyplácet při splnění daných podmínek. Pokud účastník nemá na penzi právo či ji odmítne, může využít odbytného nebo jednorázového vyrovnání.

Starobní penze Výsluhová penze

je základní dávkou z penzijního připojištění. Podmínkou pro její získání je doba spoření alespoň 60 měsíců a dosažení věku 60 let nebo získání starobního důchodu. Délka výplaty penze a její výše závisí na penzijním plánu. Obvykle je nabízena doživotní penze a doživotní penze se zaručenou dobou výplaty.

je dávka, která má umožnit účastníkovi vybrat si část prostředků fondu ještě před vznikem nároku na starobní penzi. Nárok na ni vznikne po patnácti letech spoření. Připomeňme, že i v tomto případě je alikvotní část inkasovaného výnosu snížena o 15% zdanění.
Invalidní penze Pozůstalostní penze
vzniká účastníkovi, který spořil nejméně 3 roky a zároveň mu byl státem přiznán plný invalidní důchod. Způsob vyplácení invalidní penze je stanoven penzijním plánem.
vzniká v případě smrti účastníka. Podmínkou jejího přiznání je splnění minimální pojistné doby tří let. Pozůstalostní penze je vyplácena osobě nebo osobám určeným ve smlouvě.
Jednorázové vyrovnání Odbytné
umožňuje vybrat naspořené prostředky najednou a ne formou vyplácené penze. Výnos podléhá 15%zdanění a odmínkou jednorázového vyrovnání je získání nároku na danou penzi. Jednorázové vyrovnání náleží výhradně účastníkovi – nevztahuje se proto na pozůstalostní penzi. náleží účastníkovi, který platil příspěvky alespoň 12 měsíců, nevznikl mu nárok na penzi a rozhodl se ukončit penzijní připojištění. Nárok na odbytné mají dále oprávněné osoby (nebo dědici) určené ve smlouvě v případě, že účastník zemřel, aniž by získal penzi a nevznikl nárok na pozůstalostní penzi. Součástí odbytného není státní příspěvek ani výnos ze státního příspěvku, které se vrací do státního rozpočtu.


Asi nejpřirozenější reakcí je prostě vzít si peníze a využít je. Ovšem drobnou vadou na kráse této varianty je to, že získaný výnos je zdaněn 15 procenty. Lze však zvolit možnost výplaty doživotní penze. O tom, jakou formu výplaty zvolit, se naštěstí nemusí přemýšlet již při uzavíraní smlouvy. Rozhodne se až při výběru peněz. Jde, jako vždy u pojistného produktu, o "sázku", jakého věku se dožijete a jak dlouho tedy budete peníze používat.


Výplata penzí oproti jednorázovému vyrovnání
Měsíční příspěvek 500 Kč 500 Kč
Příspěvek za 30 let spoření 180 000 Kč 180 000 Kč
Státní příspěvky 54 000 Kč 54 000 Kč
Výnosy z hospodaření penzijního fondu 212 212 Kč 212 212 Kč
Stav osobního účtu v 60 letech 446 212 Kč 446 212 Kč

Jednorázová výplata v 60 letech

0 Kč

446 212 Kč

Pravidelná měsíční penze v 60 letech

2 720 Kč
Pravidelná měsíční penze v 65 letech 2 783 Kč
Pravidelná měsíční penze v 70 letech 2 838 Kč
Pravidelná měsíční penze v 75 letech 2 877 Kč
Pravidelná měsíční penze v 80 letech 2 885 Kč
Celkem vyplaceno do 85 let 846 180 Kč 446 212 Kč
Příklad je orientační a přepokládá průměrné podíly na zisku penzijního fondu ve výši 4 % p.a.


Věděli jste, jaký může být rozdíl mezi jednorázovou a pravidelnými výplatami? A víte, že Penzijní připojištění může být výnosná investice, o které se neví ? Podělte se o své názory!


Více o tématu najdete v naší specializované sekci Penzijní připojištění.


Nezapomeňte, že penzijní připojištění si můžete pořídit přímo na našich stránkách!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 7. 2003 9:53, Katerinka

Průměrný věk

Průměrný věk mužů je u nás myslim 72 let, takže je daleko lepší si vybrat celou částku najednou, než předpokldádat, že se člově¨k dožije aspoň průměrného věku.

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 7. 2003 9:50, Katerinka

jak jsou penzijni fondy pojisteny proti vytunelovani?
Jak jsou penzijni fondy pojisteny proti vytunelovani aby z toho nezbyla jen varianta prazdna kapsa?

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Penzijní fondy: výnosná investice, o které se neví

17. 6. 2003 | Petr Fejtek

Penzijní fondy: výnosná investice, o které se neví

Mnoho lidí si myslí, že investice do penzijních fondů je nudná a nevýnosná. Jenže stačí pořádně počítat a zjistíme, že výnos penzijního připojištění může být velmi zajímavý i pro mladé.... celý článek

Životní pojištění: jak spoříme?

5. 6. 2003 | Petr Fejtek

Životní pojištění: jak spoříme?

Pojišťovny používají k jeho distribuci armády dosti vtíravých agentů, mozky nám masírují ještě vtíravější reklamy z televize, kdy: "Slečno, je to na celý život" střídá smajlík naznačující,... celý článek

Bitva o penze začíná

4. 6. 2003 | Petr Fejtek

Bitva o penze začíná

Evropou obchází strašidlo, strašidlo penzijní reformy. Demonstrace, protesty a stávky největší za celá desetiletí. Bouří se staří i mladí, tentokrát paradoxně ruku v ruce; odboráři... celý článek

Šance penzijního připojištění

20. 5. 2003 | Petr Fejtek

Šance penzijního připojištění

Penzijní připojištění může být téměř stejně výnosné jako stavební spoření a dokonce je pravděpodobné, že již brzy na čele pelotonu oblíbené "stavebko" vystřídá.

Partners Financial Services