Penzijní fondy: výnosná investice, o které se neví

Penzijní fondy: výnosná investice, o které se neví
Mnoho lidí si myslí, že investice do penzijních fondů je nudná a nevýnosná. Jenže stačí pořádně počítat a zjistíme, že výnos penzijního připojištění může být velmi zajímavý i pro mladé.

Řada lidí - včetně více než poloviny respondentů v anketě u článku "Šance penzijního připojištění" - tvrdí, že penzijní připojištění je nevýhodný produkt. Možná ano, pokud si měsíčně ukládáte pár stokorun, ale můžete-li uložit více a navíc přesvědčíte svého zaměstnavatele, aby vám přispíval i on, matematika se poměrně výrazně změní.

U penzijního připojištění jsou klasické a známé první dvě zvýhodnění příspěvku zaměstnance:
1) do úložky 500 korun měsíčně stát přispívá až 150 korunami měsíčně;
2) úložky od 500 do 1 500 korun měsíčně lze odečíst od daňového základu.

Další zvýhodnění se pak vztahují na příspěvek zaměstnavatele:
3) do výše 3 % vyměřovacího základu sociálního pojistného (zjednodušeně odpovídá hrubé mzdě) neplatí zaměstnavatel ani zaměstnanec odvody na sociální a zdravotní pojištění;
4) příspěvek zaměstnavatele nepřesahující 5 % mzdy není součástí zdanitelných příjmů zaměstnance.

Jak to vychází?

Hovoříme-li o příspěvku zaměstnavatele, musíme si uvědomit, že jde vlastně o součást mzdy: jestli zaměstnavatel něco "přidá", je to úžasné, ale nijak to nesouvisí s naším modelem. Tak jako tak příspěvek zaplatí z naší mzdy. Dále jde o úsporu samotného zaměstnavatele, který za nás platí nižší pojistné. Solidní a vstřícný zaměstnavatel by nám měl tuto úsporu refundovat, tedy o tuto uspořenou částku zvýšit plat (jeho náklady zůstanou stejné). Dostáváme tedy součet tří částek: úsporu na pojistném, úlevu na daních a zvýšení platu. Jde sice o stokorunové záležitosti, ale stokorunka ke stokorunce…

Leč pojďme počítat "odzadu": abychom využili 5% limit pro útěk z daní, dostáváme se k výši příspěvku, který by z naší mzdy měl odvádět zaměstnavatel: při platu 20 000 korun by šlo o 1 000 korun, při mzdě 25 000 korun pak o částku 1 250 korun měsíčně. Celkem by tak do penzijního fondu měsíčně šlo 2 500 nebo 2 750 korun. Je to hodně, že? Ale pozor – z těchto peněz se nám hodně "vrátí" na daních i na nižších platbách pojištění! Tedy:

Při platu 20 000 korun a příspěvku zaměstnavatele 1 000 Kč měsíčně dochází k úsporám zaměstnance měsíčně 200 Kč na daních a 75 Kč na pojistném, zaměstnavatele 210 Kč na pojistném. Jestliže zaměstnavatel o tuto částku zvýší zaměstnanci mzdu, celková úspora se přiblíží sumě 500 Kč měsíčně, tedy 6 000 korun ročně. Tyto peníze tak zaměstnanec "jen" reinvestuje a de facto o ně do penzijního připojištění dává méně. Spolu s daňovou úlevou z příspěvku zaměstnance (2 400 Kč) jde již dohromady o 8 400 korun ročně a na připojištění tedy reálně dává jen 21 600 Kč ročně (1 800 Kč měsíčně).

Při platu 25 000 korun a příspěvku zaměstnavatele 1 250 Kč měsíčně zaměstnanec ušetří měsíčně 315 Kč na daních a 95 Kč na pojistném, zaměstnavatel 260 Kč na pojistném. Jestliže (solidní) zaměstnavatel o tuto částku zvýší zaměstnanci mzdu, celková úspora dosahuje 670 Kč měsíčně, tedy přes 8 000 korun ročně. Při této mzdě již zaměstnanec spadá do 25% daňové skupiny a jeho úlevy jsou tedy vyšší. Spolu s daňovou úlevou z příspěvku zaměstnance (3 000 Kč) jde již dohromady o 11 000 korun ročně, a tak dává na připojištění reálně pouze 22 000 Kč ročně (něco přes 1 800 Kč měsíčně).

Možné úspory z příspěvků zaměstnavatele na penzijní připojištění (měsíčně v Kč)
Hrubá mzda
úspory zaměstnance
úspory zaměstnavatele
z daně z příjmů z pojistného

20 000 Kč

200 Kč

75 Kč

210 Kč

25 000 Kč

315 Kč

95 Kč

260 Kč


Jak vlastně funguje ona "reinvestice"? Daňové úlevy a osvobození od pojistného nám reálně zvyšuje příjmy – stát nám je odpustil, tedy "daroval". A my tak o tuto sumu můžeme fakticky snížit své vlastní příspěvky: místo 1 500 korun měsíčně platíme jen 800 měsíčně a jen "přesuneme" těch darovaných 700 korun. Při mzdě 25 000 korun platíme také něco přes 800 korun měsíčně, ale protože "přesouváme" přes 900 korun, celkové skutečné úložky jsou měsíčně o 250 Kč vyšší (2 750 oproti 2 500 korunám, to je i další důvod mírně vyšší výnosnosti v této daňové skupině). Takto zkonstruovaná dohoda se zaměstnavatelem (o refundaci jeho úlevy od pojistného do mzdy) má vlastně pro zaměstnance 100% efekt – z placených 1 000 korun dostávám zpět 500 Kč, takže jinak řečeno: platím 500 a ukládá se mi 1 000.

Je důležité poznamenat, že při našich výpočtech vycházíme ze současných daňových podmínek, což není zanedbatelná nejistota. Ale i v rámci jakékoli penzijní reformy se počítá se zachováním dobrovolného pilíře a jeho motivační podpora bude jistě žádoucí, i kdyby se formálně přizpůsobila. o 15ti letech od založení penzijního připojištění si lze (bez ohledu na věk) až polovinu naspořené částky vyzvednout ve formě tzv. výsluhové penze.

Změnili jste názor na penzijní připojištění? A víte, že Bitva o penze začíná? Podělte se s ostatními čtenáři o své názory na penzijní připojištění!

Více o tématu najdete v naší specializované sekci Penzijní připojištění.


Nezapomeňte, že penzijní připojištění si můžete pořídit na Peníze.CZ 
online.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 63 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 6. 2003 9:36, axel

Vaše tvrzení je nepravdivé, pokud by majetek PF nestačil k úhradě jeho splatných závazků, byl by PF předlužen, jinými slovy v úpadku. Namístě by tedy bylo na majetek takového PF prohlásit konkurs. Likvidace je proces, kterým musí projít každá právnická osoba, která má zaniknout bez toho, že by veškerý její majetek přešel na někoho jiného (např. sloučením). Likvidace tedy nic neříká o platební schopnosti likvidovaného subjektu a rozhodně nejsou výjimkou likvidace, které skončí po uhrazení všech závazků likvidovaného subjektu přebytkem. Opatřete si lepší informace než se pustíte do takovýchto kategorických tvrzení.

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 6. 2003 7:48, fmarek

Článek je to potřebný, ale je to tak nějak uchvátané a sem tam tam něco chybí. Například píšete: Další zvýhodnění se pak vztahují na příspěvek zaměstnavatele:
3) do výše 3 % vyměřovacího základu sociálního pojistného (zjednodušeně odpovídá hrubé mzdě) neplatí zaměstnavatel ani zaměstnanec odvody na sociální a zdravotní pojištění;
4) příspěvek zaměstnavatele nepřesahující 5 % mzdy není součástí zdanitelných příjmů zaměstnance.
Správně by bylo 3) do výše 3 % vyměřovacího základu sociálního pojistného (zjednodušeně odpovídá hrubé mzdě) se jedná o daňově uznatelný výdaj. U těchto příspěvků jsou odvody na sociální a zdravotní pojištění zaměstnance a zaměstnavatele osvobozeny vždy a to v jakékoliv výši. I to je zajímavý faktor. Dále v textu uvádíte, že do fondu při platu 20.000 Kč jde 2.500 Kč. Tam mi někde chybí zmínka o tom, že si zaměstnanec platí 1.000 Kč sám. K dalšímu se vrátím později.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (63 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Životní pojištění: jak spoříme?

5. 6. 2003 | Petr Fejtek

Životní pojištění: jak spoříme?

Pojišťovny používají k jeho distribuci armády dosti vtíravých agentů, mozky nám masírují ještě vtíravější reklamy z televize, kdy: "Slečno, je to na celý život" střídá smajlík naznačující,... celý článek

Bitva o penze začíná

4. 6. 2003 | Petr Fejtek

Bitva o penze začíná

Evropou obchází strašidlo, strašidlo penzijní reformy. Demonstrace, protesty a stávky největší za celá desetiletí. Bouří se staří i mladí, tentokrát paradoxně ruku v ruce; odboráři... celý článek

Šance penzijního připojištění

20. 5. 2003 | Petr Fejtek

Šance penzijního připojištění

Penzijní připojištění může být téměř stejně výnosné jako stavební spoření a dokonce je pravděpodobné, že již brzy na čele pelotonu oblíbené "stavebko" vystřídá.

Partners Financial Services