Nové pravomoci komisařů: kozel zahradníkem

Nové pravomoci komisařů: kozel zahradníkem
Minulé úterý odpoledne oficiálně oznámilo prezidium Komise pro cenné papíry, jak si mezi sebou komisaři nově rozdělili pravomoci. Peníze.CZ vám informaci o velmi zvláštním rozdělení moci přinesly exkluzivně - a o den dříve!

O novém rozdělení pravomocí se rozhodovalo na zasedání prezidia minulou středu. Zasedání bylo velmi bouřlivé a protáhlo se dlouho do noci. Výsledkem boje o moc a pravomoci bývá vždy kompromis, ovšem pohled na nové rozdělení pravomocí mezi pětici komisařů je velmi zvláštní. Téměř by se chtělo říci, že se část z pětice zahradníků kapitálového trhu změnila v kozly.

František Jakub: fondy a první překvapení

Předsedovi Komise Františku Jakubovi zůstane jako doposud na starosti kolektivní investování. Velmi překvapivé ovšem je, že pod jeho pravomoc přechází také odbor legislativní a právní. František Jakub je totiž ekonom a tak uvidíme, jaký směr pod jeho vedením naberou právní stanoviska Komise.

Milan Šimáček: komu co udělal?

Služebně poměrně mladý komisař očekával (stejně jako celý trh), že mu bude svěřena zodpovědnost za obchodníky s cennými papíry, neboť jde o oblast, ve které se velmi dobře orientuje a na trhu je uznávanou autoritou. Místo toho mu bude svěřena oblast veřejných trhů (kterou sice z dob působení na burze zná, kde ale není v podstatě nic na práci) a odbor emisí. Právě pod odbor emisí spadá největší problém, kterému se dnes Komise věnuje a který jí dělá mnoho starostí - nabídky převzetí. Komisař Šimáček sám přiznává, že o této problematice příliš neví.

Lucie Anna Matolínová: volné ruce a čas

Právnička Lucie Anna Matolínová (přečtěte si její profil) dostala na starosti odbor penzijních fondů a pojišťoven, což je miniútvar Komise se třemi zaměstnanci a pochybnou efektivitou. Musí totiž při výkonu dozoru spolupracovat s ministerstvem financí, jehož dozorové orgány nejsou (mírně řečeno) příliš funkční a jsou až přespříliš svázány s představiteli firem, které mají kontrolovat. Pokud by se ovšem obnovila myšlenka včlenit celý dozor nad penzijními fondy pod Komisi, byla by komisařka Matolínová vhodným člověkem pro vybudování funkčního dozoru. Spadá pod ni také monitoring a informační technologie. Oprava: na tiskové konferenci den a půl po vydání článku KCP zveřejnila, že komisařka Matolínová má na starosti pouze monitoring a IT (spolu s vnitřním auditem), zatímco dozor nad penzijními fondy a pojišťovnami spadá pod komisaře Musílka. Za nepřesnost se omlouváme.

Zdeněk Husták: riskantní volba

Nový komisař Zdeněk Husták dostal na starost obchodníky s cennými papíry. Na jednu stranu je to pochopitelná volba (vždyť před povýšením na komisaře vedl právě odbor obchodníků), na stranu druhou je to ovšem volba riskantní. Právě s odborem obchodníků se totiž pojí největší nedávný průšvih Komise, letadlo KTP Quantum, i předchozí velké průšvihy jménem Private Investors a Finnex. Očekávalo se proto, že Zdeněk Husták dostane v rámci karantény na starost spíše jinou oblast.

Petr Musílek: akademik na vedlejší koleji

Druhý nový komisař, tentokrát přicházející z akademické půdy, měl ještě před pár dny velké plány a v médiích líčil, jak zavede nový systém obchodování na burze. Místo toho dostal na starost metodiku (snad s odkazem na akademičnost této oblasti) a prý i vnitřní správu Komise (tedy nudné administrativní záležitosti okolo autoparku, hlídačů a nákupu papíru do kopírek).

Řešení pouze dočasné

Nové rozdělení pravomocí členů prezidia Komise je velmi překvapivé, ale je jen na chvíli. Františku Jakubovi totiž za deset měsíců končí jeho druhé funkční období a nemůže být znovu zvolen. Po jeho odchodu bezpochyby dojde k další změně pravomocí a někteří členové prezidia se možná vrátí k oblastem, které jim jsou bližší.

Pokud se Milan Šimáček prosadí v oblasti problematických nabídek převzetí, mohl by po odchodu Františka Jakuba pomýšlet na titul předsedy. Zajímavé bude také sledovat postup Zdeňka Hustáka. Nepřijde-li již žádné další KTP Quantum, umožní mu jeho ekonomické a právní vzdělání poměrně široký záběr a postupně rozšiřování zodpovědnosti. Komisařka Matolínová nyní část svého času věnuje nedávno narozenému synovi, ale je pravděpodobné, že za necelý rok, po odchodu Františka Jakuba, se legislativní a právní odbor vrátí do pravomoci vystudovaného právníka. Velkou neznámou je zatím Petr Musílek, zatím se ale zdá, že z akademické izolovanosti se bude vymaňovat pouze obtížně.

Zveřejněné informace poskytl Peníze.CZ zdroj, který je obvykle dobře obeznámen s činností Komise. Není ale možné vyloučit, že od středečního zasedání prezidia mohlo dojít k částečným změnám výše popsaného rozdělení funkcí.

V prohlášení, které KCP vydala před 15. hodinou, jsou naše informace označeny za nesprávné (plné znění najdete v názorech u tohoto článku). Peníze.CZ si plně stojí za svým zdrojem a na hodnocení správnosti či nesprávnosti si proto počkáme na zítřejší tiskovou konferenci. 

Po tiskové konferenci je jasné, že v přehledu byl mylně přiřazen pouze jeden hlavní odbor, a to u komisařky Matolínové. Vedle toho zůstává vnitřní správa v rukou předsedy Komise.

Co si o novém rozdělení pravomocí myslíte? Změnili byste je? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 55 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 6. 2003 18:20, TGP

Vážený pane Topinko, děkuji Vám za Vaše slova. Toto je po dlouhé době příjemný hlas z Komise, netrpící velikášstvím ani pocitem moci. A to je zřejmě ten největší problém Komise - nedostatečná komunikace a neochota debatovat. Přeji Vám, aby Vaše odhodlání vydrželo a věřím, že časem dospějeme do doby, kdy budou debaty mezi Komisí a různými Harpagony běžné a věcné.

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 6. 2003 16:25, TGP

S kolegy jsme uzavřeli pár sázek a průměr je: hlavní pravomoci popsány u všech správně, dvě chyby v doplňkových oblastech. Pane Prouzo, jestli prohraju, tak je to ale na vás...

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (55 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podzim plný změn

1. 2. 2002 | Tomáš Prouza

Podzim plný změn

Začátkem září se stala členkou prezídia Komise pro cenné papíry a o měsíc později řekla Ano svému dlouholetému partnerovi. S Lucií Matolínovou jsme mluvili nejen o novém životě, ale... celý článek

Stále regulujeme málo, říká František Jakub

23. 1. 2001 | Tomáš Skřivánek

Stále regulujeme málo, říká František Jakub

Od počátku roku působí podílové fondy v novém právním prostředí. Nejen o nových způsobech regulace vyplývající z novely zákona o investičních společnostech a fondech si Peníze.CZ povídaly... celý článek

Partners Financial Services