Fondy: konec Sporoinvestu v Čechách

Fondy: konec Sporoinvestu v Čechách
Ještě před rokem byl Sporoinvest supermagnetem, přitahujícím stovky milionů korun týdně. Dnes po něm neštěkne ani pes. Klienti zatím houfně přecházejí k dluhopisům, kam ale půjdou, až z tabulek zmizí roční výnos přes devět procent?

Zatím dluhopisům vše přeje. Stačí se podívat na tabulku fondů s nejvyšší roční výkonností. Pomineme-li uměle navýšené výkonnosti investAGe AGB (profil, názory) a Newton YSE akcionářů (profil, názory), tabulce dominují dluhopisové fondy. Pět z nich vykazuje roční zhodnocení mezi devíti a desíti procenty, pouze IKS dluhopisový (profil, názory) zaostává s necelými osmi procenty. Dokonce i ISČS Trendbond (profil, názory) se s devíti procenty vyšvihl nahoru. Není to sice ještě "procento měsíčně", které při založení fondu sliboval náměstek ředitele ISČS (profil, názory) Martin Burda, ale pomalu se k němu blížíme - zvláště pokud můžeme počítat s poklesem výnosů českých dluhopisových fondů. O tom jsme ostatně již jednou psali a v tomto týdnu přineseme názory několika předních expertů na očekávaný výnos českých dluhopisů.

Dobře známé stádní chování českého investora, kterému nezabrání ani Komisí pro cenné papíry kontrolovaná velikost písma investičního varování, je vidět také na objemech prodejů. Čisté prodeje českých dluhopisových fondů minulý týden dosáhly 367 milionů korun a dalších 49 milionů si připsaly dluhopisové fondy KBC. Poněkud překvapivých 96 milionů přitáhly fondy smíšené, a to kvůli přílivu 214 milionů korun do ISČS Výnosového (profil, názory), který vede tabulku retailových fondů s nejvyššími čistými prodeji.

Celkem české fondy minulý týden přilákaly 767 milionů, jak je ale dobrýmn zvykem, velká část těchto peněz připadá na institucionální fondy. Tentokrát si šestice oficiálně institucionálních fondů připsala 368 milionů, z toho ČSOB Výnosový (profil, názory) 331 milionů. Dá se ovšem předpokládat, že i oněch 214 milionů vložených do ISČS Výnosového nejsou peníze retailových investorů, takže na institucionály připadá za minulý týden celkem 582 z 767 milionů korun.

Zajímavý protipohyb je vidět ve skupině ČSOB. Zatímco fondům KBC se jako obvykle dařilo a celkem přilákaly přes 230 milionů, z První investiční (profil, názory) minulý týden peníze odtékaly. Celkem První investiční přišla o 27 milionů. Investoři neodcházeli jen z postkupónových fondů, ale - zřejmě v reakci na oznámené slučování fondů PIAS a ČSOB investiční společnosti - opouštěli také dluhopisový fond (profil, názory) nebo fond fondů (profil, názory).

První investiční ovšem nebyla investiční společností, která minulý týden přišla o nejvíce peněz. Jejích 27 ztracených milionů bledne ve srovnání s mínus 137 miliony Citicorpu (profil, názory), který se tak postupně stahuje s českými fondy z trhu. O 19 milionů je za minulý týden chudší také Pioneer (profil, názory) a aktuálně spravuje pouhé 2,7 miliardy korun. Společnost, která kdysi směřovala k desetiprocentnímu podílu na trhu dnes drží pouhá 2,3 procenta a na cestě jí bude muset pomoci fúze s téměř třikrát větším ŽB Trustem (profil, názory). Přestože se poslední dobou o fúzi obou firem usilovně mlčí a nikdo nekomentuje zpoždění oproti původnímu harmonogramu, proces běží a pomalu se posunuje vpřed. Mimochodem, máte-li nápad na nové jméno spojené společnosti, zkuste je navrhnout, může vás čekat zajímavá odměna…

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Začali jste již přesunovat peníze z dluhopisových fondů? Pokud ano, kam? Co si myslíte o fúzi Pioneeru a ŽB-Trustu? Dosáhnou spojenými silami 10% tržní podíl? Podělte se s ostatními o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2003 2:04

Vím jedině co psali v poslední Koruně: "... se rozhodl realizovat některé ze svých profesních plánů v oblasti finančních služeb mimo skupinu Pioneer Investments. Daniel Kingsbury, generální ředitel Pioneer Investments New Europe, mu poděkoval za dosavadní spolupráci a popřál mu mnoho úspěchů." Spíše je zajímavé, že Zahrádka, "úspěšný" portfolio manažer, pracuje stále v Dublinu a je dokonce stále členem představensta. Za propad fondu mohou přece medvědi.

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 5. 2003 18:20, CSrypatschek

Uvědomil jsem si jednu pro stávající podílníky nešťastnou věc : privatizační fondy 1.IN budou sloučeny do ČSOB fondu stability. Pěkný to podraz na podílníky ( akcionáře ) fondů, kterého bych se nadál spíše v České spořitelně, než v ČSOB !

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: další divný týden

19. 5. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: další divný týden

Ani uplynulý týden nepřinesl jasno do nálad našich investorů. Do fondů nosí peněz jen poskrovnu, a tak asi nejzajímavější událostí je chystané "sestěhování" fondů První investiční do... celý článek

Fondy stále váhají

12. 5. 2003 | Petr Fejtek

Fondy stále váhají

Uplynulý týden opět nebyl normální - nejen svátek, ale i letní počasí či hokej jistě odlákaly mnohé investory od všedních finančních starostí. Rekordy tak padaly jen teplotní…

Nejistá sezóna dluhopisů

7. 5. 2003 | Petr Fejtek

Nejistá sezóna dluhopisů

Dluhopisové fondy jsou dnes u nás nejoblíbenější. Zamysleli jsme se nad tím, jak se budou vyvíjet výnosy a tím i ceny dluhopisů. To je totiž podstatné pro výkonnost fondů.

Fondy se zasekly

5. 5. 2003 | Petr Fejtek

Fondy se zasekly

Uplynulý týden byl sice o den kratší a počasí lákalo spíše k jiným hrám než finančním, přesto naše fondy nemusely pohořet jako čarodejnice. Co se to děje?

Nejistá sezóna úroků

29. 4. 2003 | Petr Fejtek

Nejistá sezóna úroků

Jak se zdá, měli bychom se pomalu ale jistě začít loučit s nízkými úrokovými sazbami. Vypovídá o tom i změna inflační prognózy České národní banky. Jak ale na vzniklou situaci zareagují... celý článek

Partners Financial Services