Skandinávec ve výslužbě

Skandinávec ve výslužbě
Jak může vypadat kombinace dvou v Evropě existujících penzijních systémů? Švédsko je tradičně sociální stát, ve kterém se zhlédli čeští sociální demokraté. Podívejme se tedy, co by nás v případě jejich úspěchu při realizaci důchodové reformy vlastně čekalo. Závěrečný díl "vysloužilých Evropanů" je tu.

Švédský model v zásadě kombinuje oba předchozí, o kterých jsme již psali, tedy "bismarckovský" a "beveridgeovský". Systém je univerzální (ala Velká Británie) s totální odpovědností státu a minimální jednotlivce (ala Německo). Blaho všech obyvatel bez zkoumání sociální potřebnosti je ale vykoupeno značně vysokými daněmi. Jejich objem spolu s pojištěním činí ve Švédsku přes 55 procent HDP. Pro srovnání, v České republice se pohybuje okolo 40 procent HDP.

PAYG - Pay As You Go

Tento systém financování penzí se používá i v České republice. Je založen na stabilní existenci dostatečného množství pracujících, kteří na základě mezigenerační solidarity platí do systému, z kterého naopak čerpají lidé v důchodovém věku. Stojí na bázi dostatečného počtu přispěvatelů do systému. Takový systém může fungovat mnoho let, pokud ovšem lidé stráví v důchodu let co nejméně a naopak je-li dostatek ekonomicky aktivních obyvatel. Podle současného demografického vývoje a jeho predikcí do budoucna je ale neudržitelný.

Obdobně jako Německo financují Švédové důchody průběžným PAYG systémem, který v roce 1999 doplnily fondové příspěvky. Obou pilířů se povinně účastní každý Švéd starší 16 let. Zaměstnanci přispívají 8,29 procenty svého hrubého platu, zaměstnavatelé 10,21 procenty platu svých pracovníků a osoby samostatně výdělečně činné 10,21 procenty svých příjmů. Odvedené prostředky si pojištěnci mohou odečíst z daní.

Z celkového příspěvku jde 16 procent do PAYG (1. pilíř) a 2,5 procenta je poukázáno na individuální účet pojištěnce u vybraného fondu (2. pilíř).

V rámci 2. pilíře je každému založen individuální fiktivní účet, kde se shromažďují "naspořené" prostředky. Odvedené peníze pojištěnci fakticky nepatří, každoročně ale dostává výpis, proto má přehled kolik zaplatil a jaký bude jeho budoucí důchod. Zůstatek tohoto účtu je při odchodu do penze rozhodující pro výpočet dávky, je tedy součástí výpisu i projekce budoucích penzí.

Klienti odvádí příspěvky do fondů prostřednictvím státní centrální penzijní administrativy. Část účtů a transakcí je spravována státem, investice pak zajišťuje soukromá sféra. Struktura portfolia je uvedena v minulém článku. Tyto soukromé podílové fondy si navzájem nemohou "přetahovat" klienty, protože neznají jejich jména. Ty zná pouze centrální administrativa. Takový postup snižuje náklady systému – odpadají totiž drahé sítě prodejců podílových fondů.

Je tu i třetí pilíř, ovšem dobrovolný 

Obdobně jako v jiných zemích je i ve Švédsku podporován dobrovolný 3. pilíř. Motivace pro jeho využívání spočívá v daňových odpočtech. Je to jediný prvek skandinávského systému, který staví na odpovědnosti jednotlivce za vlastní příjem ve stáří. Oblíbené je životní pojištění, u kterého je stanovena hranice pro odpočet, a dobrovolné podnikové připojištění, jehož příspěvky jsou odpočitatelné v celé výši.

Nárok na dávku z obou povinných pilířů vzniká již v 61 letech. Výše penze je odstupňována podle pojistně-matematických zásad s ohledem na dobu dožití. "Normální" výši dávky důchodce dostane při odchodu do penze ve věku 65 let. Očekává se ale, že většina bude využívat flexibility systému. Jedenašedesátiletí důchodci totiž obdrží "jen" 72 procent standardní částky, naopak ten, kdo se rozhodne nárokovat důchod až od 70 let, bude pobírat 157 procent běžné hodnoty. Pokud se důchodce rozhodne dále pracovat či podnikat, neztratí nárok na penzi, jestliže jeho výdělek nepřesáhne trojnásobek "normální" důchodové dávky.

Z PAYG systému by budoucí "poreformní" důchodci měli získat 86,5 procenta výše penze, 13,5 procenta by měly tvořit prostředky z fondů. Samozřejmě ale bude záležet na tom, jak budou jednotlivé fondy s prostředky hospodařit a prosperovat. Míra náhrady předchozích příjmů činí v současné době zhruba 60 procent.
Důchodci, jejichž příjmy nedosahují stanoveného minima, mají navíc nárok na garantovanou dávku, která jim požadované minimum dorovná. Tento příspěvek platí stát ze státního rozpočtu a není zdaňován - na rozdíl od běžné penze, která se daní jako jiné příjmy.

Švédský důchodový model vznikal v posledních několika letech a vlastně ještě pořád nabíhá. V současnosti proto zatím nelze říct, zda je to systém úspěšný, či ne. Jisté je, že skloubení "Bismarcka" a "Beveridge" v sobě nese výhody i nevýhody. A jestli je tato střední cesta také cestou zlatou, ukáže tedy až delší praxe. Každopádně má tento model největší sympatie naší vlády. Uvidíme, jak jej naši vlivní přetvoří pro české podmínky. Nebo snad znetvoří…?

Který důchodový systém se vám líbí nejvíc? Dočkáme se podle vás vůbec někdy důchodové reformy? Chcete spíše vyšší daně a vyšší dávky, nebo  nižší daně a větší odpovědnost jednotlivce? Zapojte se do diskuse! 

Více o tématu si můžete přečíst v rubrice důchod a také na serveru Důchodová reforma

V článku byly částečně využity informace Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí ČR.


 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Evropan ve výslužbě podle Beveridge

24. 4. 2003 | Simona Ely Plischke

Evropan ve výslužbě podle Beveridge

Počet důchodců, kteří se ve Velké Británii v minulých deseti letech nelegálně obohatili, vzrostl třikrát. Příčinou je pravděpodobně "výše" státní penze. Stát garantuje jen plošné minimum,... celý článek

Evropan ve výslužbě u Bismarcka

15. 4. 2003 | Simona Ely Plischke

Evropan ve výslužbě u Bismarcka

Penzijní systémy většiny zemí západní Evropy se dostávají do obrovských deficitů. Proto není divu, že během 90. let došlo k částečné či radikální penzijní reformě ve 125 zemích světa.... celý článek

Do penze s úsměvem...?

27. 2. 2003 | Petr Vykoukal

Do penze s úsměvem...?

Prudký pokles příjmu: jev, se kterým musejí po odchodu do penze počítat především lidé s vyššími příjmy. Pokud člověk nechce žít v důchodu "o chlebu a vodě", neměl by příliš otálet.... celý článek

Úvěrové karty: Jsme ve finále

14. 12. 2001 | Dušan Hradil

Úvěrové karty: Jsme ve finále

Do konce letošního roku zbývá ještě pár dní, zato náš seriál hodnocení webů finančních institucí již do svého finále dospěl. Boj v posledním kole byl tvrdý a my vám přinášíme konečný... celý článek

Partners Financial Services