Vybíráme nejlepší kreditní kartu

Vybíráme nejlepší kreditní kartu
Druhý díl našeho povídání o českém trhu kreditních karet nás zavede přímo do bank. Podíváme se na jejich nabídku a zhodnotíme kritéria, podle kterých vybírat.

"Kreditní karty jsou jednou z priorit bank na českém trhu." "Získaly si už přes sto tisíc příznivců, ovšem jejich potenciál je daleko vyšší." "Nabídka embosovaných variant je stále více doplňována elektronickými modely pro nižší klientský segment." Tak to jsou tři hlavní závěry prvního dílu našeho seriálu o kreditních kartách. Dnes nás čeká krátký exkurz do jednotlivých bank a zamyšlení nad jejich nabídkou. Víte, jak si vybrat tu nejvhodnější kreditku nejnižší či střední třídy?

Citibank (profil, názory) již delší dobu nabízí stříbrnou kreditní kartu (profil, názory) za tisíc korun ročně. Díky takto vysoké ceně, tříprocentnímu zpoplatnění výběru z bankomatu a úroku 26,4 procenta si zabezpečila pozici nejdražší kreditky střední třídy u nás. Naproti tomu karta nabízí nadstandardní služby. Jednapadesát dní dlouhá bezúročná lhůta nemá na českém trhu obdoby. Druhým, v dnešní době ostře sledovaným parametrem, je bezpečnost. A tady si Citibank odnáší další vavřín, za blokaci a stoplistaci karty si neúčtuje žádný poplatek a za případné zneužití karty ručí ihned od okamžiku telefonického nahlášení ztráty. Velmi zajímavé je také samotné zabezpečení karty – přímo na ní je vytištěna fotografie jejího majitele, což částečně smazává riziko zneužití karty při neautorizovaných transakcích, tedy plateb u obchodníků s mechanickým snímačem. Součástí ceny za kartu je také pojištění neschopnosti splatit úvěr v případě trvalé invalidity či smrti.

Máte-li uzavřené kapitálové životní pojištění u České pojišťovny (profil, názory), můžete požádat o vydání její kreditní karty (profil, názory). Minimální měsíční příjem není vyžadován, celý proces credit scoringu je totiž zjednodušen tím, že úvěr je kryt vaší pojistkou. Karta se může pyšnit bezkonkurenční úrokovou sazbou jedno procento měsíčně, podle sdělení zaměstnanců pojišťovny však bez bezúročné lhůty! To produkt značně znevýhodňuje.

Detailní profily jednotlivých kreditních karet najdete ve speciální sekci.

Česká spořitelna (profil, názory) byla první bankou, která před pěti lety nabídla Čechům kreditní kartu. Loni přišla s novým konceptem nazvaným Kredit+ zahrnujícím jak elektronické, tak i embosované karty. Je-li váš čistý měsíční příjem alespoň deset tisíc korun, v případě Pražanů dvanáct tisíc, máte šanci projít credit scoringem a za necelé dvě stovky ročně získat nejlevnější elektronickou kreditní kartu na našem trhu. Šestnáct tisíc čistého měsíčně je pak základní podmínkou pro vydání embosované varianty Kredit+ (profil, názory), která je ve své třídě opět nejlevnější. Přidáme-li k tomu výši poplatku za výběr z bankomatu, našli jsme nejvýhodnější kreditku pro každodenní použití. Bezúročný odklad splátek až na 45 dnů nijak nevybočuje ze standardu trhu. Stinnou stránkou nízké ceny je absence cestovního pojištění v ceně karty. Za něj si budete muset připlatit tři stovky.

ČSOB (profil, názory) odstartovala nabídku kreditních karet až počátkem letošního dubna. Stejně jako Česká spořitelna sází hlavně na cenu. Za čtyři stovky ročně získáte embosovanou kreditní kartu (profil, názory), za pojištění si ale budete muset připlatit minimálně další tři stovky. Vezmeme-li v úvahu pouze cenu karty a výši úroku, našli jsme druhou nejlevnější nabídku se standardními 45 dny bezúročné lhůty. Přestože se kreditní karta k vybírání hotovosti z bankomatu vzhledem k vysokému poplatku příliš nedoporučuje, u ČSOB tato operace stojí za zmínku. Výběr pěti tisíc korun vás přijde na 55, z cizího bankomatu na 75 korun, což je vyšší průměr. ČSOB je ale jediná banka, u které se vztahuje bezúročná lhůta i na bankomatové výběry. Vezmeme-li extrémní případ maximální délky bezúročného období 45 dnů a výběr pěti tisíc korun, ušetříte na úrocích 120 korun. To ale nic nemění na faktu, že je pro bankomatové výběry výrazně levnější použití debetní platební karty.

Nejbohatší nabídkou karet se pyšní HVB Bank (profil, názory). Její dobře známé karty MAXIM byly letos přejmenovány na HVB kreditní karty (profil, názory), podmínky však zůstaly. Dalo by se říci bohužel, za 864 korun ročně získáte embosovanou kartu bez pojištění, s druhou nejvyšší úrokovou sazbou z úvěru u nás, "pouze" standardní bezúročnou dobu a vyšším poplatkem za použití bankomatu. Máte-li zájem o cestovní pojistku, připravte si tři stovky navíc. HVB Bank nabízí také pojištění neschopnosti splatit úvěr, jehož cena je 0,9 procenta z výše úvěrového rámce ročně. Třetím doplňkovým produktem je pojištění zakoupeného zboží proti nahodilému poškození otřesem či pádem nebo proti odcizení v průběhu přepravy z místa převzetí do místa určení.

Vedle vlastní řady karet nabízí HVB Bank také co-brandované modely, tedy karty vydávané ve spolupráci s další společností. Karta VISA ČSA (profil, názory) nabízí možnost získání bodů do věrnostního programu Českých aerolinií, a to jak při pořízení karty, tak při jejím používání. Pokud se rozhodujete mezi touto a standardní HVB kreditní kartou, zvolte ČSA. Ušetříte pár korun ročně za vedení a získáte nižší úročení. Pojištění opět není v ceně karty.

Od loňského jara vydává HVB Bank ve spolupráci se serverem iDnes dvě kreditní karty. VISA iDnes electron (profil, názory) za více než pět set ročně a embosovaná verze za téměř devět set, obojí bez pojištění, nemají proti programu Kredit+ od České spořitelny šanci. K využití slev klubu iDnes totiž kartu nepotřebujete, členem se můžete stát i bez ní. Jedinou přidanou hodnotou zůstává získávání bodů do věrnostního programu při placení kartou.

Stálicí v nabídce banky je karta VISA T-Mobile (profil, názory) pro majitele paušálních tarifů tohoto mobilního operátora. Poplatek 864 korun ročně (v prvním roce 504 korun), vysoká úroková sazba z úvěru a drahé použití bankomatů jsou cenou za slevy u T-Mobile,jeho partnerů a vstup zdarma do business salónku na ruzyňském letišti.

Novinkou je karta VISA ŠKODA Auto (profil, názory), která je oproti ostatním co-brandovaným programům HVB Bank poměrně drahá. Navíc podmínkou pro její vydání je členství ve Škoda klubu. O něj lze požádat u autorizovaných dealerů ŠKODA Auto, zaplatíte za něj ale několik set korun (přesná výše závisí na dealerovi, může být i zdarma). Banka u této karty zkouší nové lákadlo na klienty – z každé částky zaplacené touto kartou vrátí na účet 0,3 procenta z její výše. Pokud budete kartou utrácet desítky tisíc ročně, vyplatí se vám. V opačném případě zvolte raději jinou.

Elektronické kreditní karty na českém trhu
Vydavatel - karta
Roční poplatky

Roční úrok

Odklad splátek
Poplatek za výběr

Poplatek za
blokaci karty

Banka ručí za
zneužití karty od *

z vlastního bankomatu

z cizího bankomatu

z bankomatu
v zahraničí

CCS Kredo MasterCard electronic

704

22,7 %

45

45 + 0,5 %

45 + 0,5 %

nelze

500

24:00

ČS Kredit+ Electron

196,80

19,8 %

45

6

20 + 0,5 %

100 + 0,5 %

200

24:00

ČPOJ kreditní

418**

12 %

není

50

50

1,5 %, min. 140

200

1 hod.

HVB VISA iDnes Electron

548

19 %

45

60

60

100 + 0,5 %

1 000

24:00


Vysvětlivky: * vzhledem k okamžiku telefonického nahlášení ztráty karty
** roční cena včetně výpisů (14 korun za jeden), v případě, že karta není využívána, banka výpisy nezasílá a tudíž se za ně ani neplatí

 

U Komerční banky (profil, názory) můžete požádat o vydání její Intercard kreditní karty (profil, názory). Ročně za ni zaplatíte téměř tisícovku, čímž se řadí mezi nejdražší u nás. V kartě je ale zahrnuto cestovní pojištění pro držitele karty a jeho přímé rodinné příslušníky, pro porovnání s ostatními by tedy bylo na místě odečíst z ceny alespoň tři stovky jako ekvivalent pojištění navíc. Odklad splátek na 40 dnů je výrazně podprůměrná nabídka. Z pohledu bezpečnosti nabízí banka nadstandard, za případné zneužití karty ručí ihned od okamžiku nahlášení ztráty. Ovšem na rozdíl od Citibank za stoplistaci karty zaplatíte dva tisíce.

CCS Kredo MasterCard electronic (profil, názory) – dlouhý název pro elektronickou kreditku, která se na rozdíl od svého úspěchu na Slovensku u nás zatím neuchytila. Jediným vydavatelem je CCS (realizaci vydávání zajišťuje Interbanka), do konce roku by se měly přidat ještě dva finanční domy. Opět narážíme na vysoký roční poplatek, sedm set za elektrona bez pojištění je opravdu hodně. Úrazová pojistka přijde na dalších 190 korun za rok, ochranu před neschopností splácení úvěru nabízí vydavatel za 4,3 procenta z minimální výše splátky. Výhodou je nízká hranice pro minimální měsíční příjem žadatele – stačí osm tisíc čistého. Pozor ale na to, že se jedná o kartu domácí. V zahraničí s ní nezaplatíte.

Posledním vydavatelem v naší exkurzi je Živnostenská banka (profil, názory). Ta za 960 korun ročně nabízí embosovanou kartu (profil, názory) včetně pojištění rizika nesplácení čerpaného úvěru z důvodů pracovní neschopnost držitele karty následkem úrazu, plné a trvalé invalidity či smrti. Vyzdvihnout můžeme nejnižší úrokovou sazbu v této kategorii karet – 14,4 procenta. Zájemce o kartu však musí měsíčně vydělávat minimálně 15 tisíc korun čistého.

Embosované kreditní karty kategorie Standard/Classic na českém trhu
Vydavatel - karta
Roční poplatky

Roční úrok

Odklad splátek
Poplatek za výběr

Poplatek za
blokaci karty

Banka ručí za
zneužití karty od *

z vlastního bankomatu

z cizího bankomatu

z bankomatu
v zahraničí

Citibank Silver

1 000

26,4 %

51

3 %, min. 70

3 %, min. 70

3 %, min. 70

zdarma

ihned

ČS Kredit+ Classic

376,80

19,8 %

45

6

20 + 0,5 %

100 + 0,5 %

2 000

24:00

ČSOB Kreditní karta

400

19,2 %**

45

5 + 1 %

25 + 1 %

80 + 1 %

2 000

24:00

HVB VISA Classic

864

23,4 %

45

60

60

100 + 0,5 %

1 000

24:00

HVB VISA iDnes Classic

884

19 %

45

60

60

100 + 0,5 %

1 000

24:00

HVB VISA/ČSA

860

19 %

45

60

60

100 + 0,5 %

1 000

24:00

HVB T-Mobile Club

864

23,4 %

45

60

60

100 + 0,5 %

1 000

24:00

HVB ŠKODA Auto

994

22,8 %

45

60

60

100 + 0,5 %

1 000

24:00

KB Intercard

986

22,8 %

40

1 %, min. 20

1 %, min. 20

1 %, min. 100

2 000

ihned

ŽB VISA Credit Classic

960

14,4 %

45

30

50

105 + 0,5 %

zdarma

24:00

Vysvětlivky: * vzhledem k okamžiku telefonického nahlášení ztráty karty   ** 21,6 % pro neklienty ČSOB
A jsme ve finále – kterou si vybrat?

Záleží na tom, co všechno od karty očekáváte. V ceně excelují karty Kredit+, z pohledu bezpečnosti je bezkonkurenční Citibank. Kritérií, které bychom měli vít v úvahu, je ale celá řada. Více se o nich dozvíte v samostatném článku sekce kreditní karty. Zkuste si srovnat nabídky jednotlivých bank a posoudit jednotlivé parametry. Tak kterou si nakonec vyberete?

Jak hodnotíte současnou nabídku kreditních karet vy? Jaká jsou vaše kritéria výběru té nejlepší karty? Máte vlastní zkušenosti? Podělte se s námi o vaše myšlenky a názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-81
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 4. 2003 15:39, HradilDu

V článku a srovnávací tabulce došlo k opravě údajů u karty České pojišťovny. Vzhledem k tomu, že ČP účtuje poplatek za kartu jednou za dva roky, je výsledná roční cena nižší. Poplatek za výpis z účtu je účtován pouze v případě, že došlo na úvěrovém účtu k pohybu. V článku předpokládáme, že držitel kartu používá, do celkových poplatků tedy počítáme i výpisy z účtu.

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 4. 2003 8:31, Květa

Vážený pane, plně s Vámi souhlasím. Lidé, kteří se nechají ovlivnit se brzy dostanou do problémů. Buď na věc mám a nebo nemám. Takové úroky jsou opravdu lichvou.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kreditky dnes a zítra

16. 4. 2003 | Dušan Hradil

Kreditky dnes a zítra

Prioritou českých bank má být v letošním roce poskytování úvěrů. K plnění tohoto úkolu mají přispět také kreditní karty, které se u nás konečně začínají rozjíždět. Znamená stoprocentní... celý článek

Banky změnily podmínky při ztrátě karty

2. 4. 2003 | Dušan Hradil

Banky změnily podmínky při ztrátě karty

Od počátku dubna platí v řadě bank nové podmínky pro řešení ztráty platební karty. Z pohledu klienta sice nejsou ideální, posun k lepšímu se však nezapře. Stále však zůstávají mezi... celý článek

Kreditka pro každého?

19. 9. 2002 | Dušan Hradil

Kreditka pro každého?

Kreditní karta dostupná běžnému klientovi je mottem letošního a příštího roku. Česká spořitelna si tento cíl vzala k srdci a přišla s novým produktem. Podařilo se jí vytvořit opravdovou... celý článek

Kreditní jaro

9. 5. 2002 | Dušan Hradil

Kreditní jaro

Poslední měsíce přinesly na český trh kreditních karet několik novinek. Jde skutečně o inovace, anebo jen kopírují konkurenci? Stojí za to si je pořídit?

Svět karet kreditních

14. 3. 2002 | Dušan Hradil

Svět karet kreditních

Týden utekl jako voda a už je tu druhá část našeho seriálu o kreditních kartách. Tentokrát se podíváme na nabídku českých bank a poradíme vám, jak se v ní zorientovat. Navíc pro vás... celý článek

Partners Financial Services