Ceníte si více hardwaru nebo dat?

Ceníte si více hardwaru nebo dat?
Už jste někdy slyšeli o nehodě osobního či firemního auta? Samozřejmě. Už jste proto někdy uvažovali o havarijní pojistce? Troufám si tvrdit, že ano. Už jste někdy slyšeli o napadení osobního či firemního počítače virem? Určitě také. A už jste někdy uvažovali o pojistce proti podobným rizikům?

Asi jen málokdo nikdy neslyšel o počítačových pirátech nebo nepřišel do styku s počítačovým virem. V lepším případě vir zůstane v elektronické poště, protože jej buď odhalí antivirový program anebo zkušený uživatel mailům s lákavým názvem jako "I Love You" a "My Party" nepodlehne. V horším případě celá firma řeší poškození či destrukci databáze. Loňský průzkum americké společnosti ICSA, které se zabývá certifikací bezpečnostního software, uvádí, na kolik oslovené firmy vyčíslili poslední "řádění" počítačového viru. Celkové škody se v jednotlivých firmách pohybují od 2,5 tisíce dolarů, ale přesahují i jednu miliardu.

Česká republika je třetí nejčastěji útočící zemí!

Snaha někoho poškodit nebo se jen pobavit na účet jiných v České republice sílí. Druhé místo v žebříčku počítačové kriminality - po problematice porušování autorských práv - je narušování informačních systémů tzv. hackingem. Při něm dochází k průnikům do cizích počítačových sítí a k neoprávněnému čtení, úpravě nebo destrukci dat. Jednotlivé případy jsou značně různorodé a mají různé motivy. Nejčastěji jimi bývá zábava a vzrušení, jsou jimi ale i pomsta a peněžní zisk.

Ze studie americké počítačové společnosti Symantec vyplývá, že v druhém pololetí loňského roku byla Česká republika, v přepočtu na 10 000 uživatelů internetu, třetí nejčastěji útočící zemí světa! 14,2 procenta všech světových útoků pocházelo od nás. ("Schopnější" byli jen Jihokorejci s 23,7 procenty a Poláci s 18,4 procenta.) V prvním pololetí roku 2002 jsme ale zastávali "až" jedenácté místo. Čeští hackerové jsou tedy čím dál tím aktivnější a úspěšnější.

Podle Tomáše Přibyla, předního odborníka na antivirovou ochranu, se ve světě počet nových počítačových virů v posledních letech ustálil na zhruba 600 až 1000 exemplářích měsíčně. Ačkoli je tento jev dlouhodobý, riziko napadení nestagnuje. Za loňský rok společnost Symantec zaznamenala 2524 nových útoků, proti kterým ještě neexistovaly antivirové programy. Oproti roku 2001 tak zranitelnost programů loni vzrostla o 81,5 procenta.

Útočí se všude

Nejrozšířenější viry roku 2002

Klez-H - nejrozšířenější virus loňského roku, napadá systémové soubory operačních systémů Windows, knihovny programů a spouštěcí soubory

Opas - jeden z nejagresivnějších virů roku 2002. Vedle e-mailů se šíří i rychle po lokálních počítačových sítích

BugBear - napadá systémové soubory Windows a knihovny programů

Yaha - chová se podobně jako BugBear, šíří se i přes programy typu ICQ či Microsoft Messagner

Sirca - nejstarší z pěti nejrozšířenějších virů, ale stále aktivně působící

Se značným rozšířením výpočetní techniky ve všech složkách ekonomiky lze předpokládat, že počítačová kriminalita zaznamená další, a ne malý, růst. Seznam napadnutých subjektů je značně různorodý. Na jedné straně skýtá základní školu v Anežské ulici, na druhé straně ministerstva a profesionální počítačové firmy jako např. české zastoupení Sun Microsystems. Dají se nalézt ale i "kuriózní" příklady. Nejznámější českou hackerskou skupinu, známou pod jménem CzERT, lze označit za úspěšné prognostiky. Loni totiž pozměnila stránky Union banky a přejmenovala ji na Ruin banku.

Většina útoků v České republice zatím příliš škodlivá nebyla. Zatím se jednalo spíše právě o modifikaci webových stránek. Pokud ale dojde k destrukci firemní databáze, škody jsou jen těžko vyčíslitelné. Kromě přímých škod, jakými jsou např. zničená data a náklady na jejich znovupořízeni, je nutné započítat i škody nepřímé. Ty se projeví třeba finanční újmou způsobenou ztrátou času, poklesem důvěry partnerů apod. "Ty první je možné ještě občas alespoň přibližně vyčíslit, ty druhé jsou už čistě imaginární a přitom často vyšší," dodává Tomáš Přibyl.

Firmy o pojištění nestojí

Průzkum stavu informační bezpečnosti v České republice, do kterého bylo vybráno několik set středních a velkých společností, ukázal, že 90 procent firem přikládá informační bezpečnosti význam nebo velký význam z hlediska svých primárních cílů. Kontrastem toho je ale fakt, že zájem o případné pojištění proti kybernetickým rizikům u nás není téměř žádný. Mnoho firem má pojištěny elektronická zařízení a přístroje, takový druh pojistky ale nekryje ztráty na datech a software.

Pojištění proti kybernetickým rizikům v České republice sice existuje, nelze jej ale sjednat jako standardní pojistku. "Obecně platí, že poptávka po tomto pojištění je u nás dosud velmi nízká a trh je celkem omezený, takže se pojišťovnám nevyplatí vyvíjet speciální produkt," soudí o stávající situaci Ivan Špirakus z makléřské pojišťovací společnosti Portfolio Alfa. Jeho slova potvrzuje i Václav Bálek, mluvčí České pojišťovny (profil, názory): "Pojištění proti škodám způsobeným počítačovými viry nenabízíme. V případě, že by o něj byl zájem, můžeme o jeho zavedení uvažovat, ale doposud jsme poptávku po tomto produktu nezaznamenali." Obdobně je to i u ostatních pojišťovacích ústavů.

Podniky se zaměřují na pojištění materiálních škod, velmi ale podceňují rizika ušlého zisku způsobeného znehodnocením firemních dat. "Zájem o pojištění kybernetických rizik u nás příliš nejeví ani banky, finanční servery nebo on-line obchodníci s cennými papíry, u kterých by se výběrově produkt uplatnit mohl," dodává Ivan Špirakus.

Chybí zajistitelé

Trh pojištění proti počítačovým virům má v současné době v USA hodnotu kolem 100 miliónů dolarů a velmi progresivně se rozvíjí. Do roku 2005 by podle odborníků měl vzrůst až na 2,5 miliardy dolarů. Pokud by se ale některá firma chtěla proti zmiňovaným rizikům zabezpečit i na území České republiky, nebude pro ni vůbec lehké odpovídající pojistku skutečně uzavřít. "Pro oblast kybernetických rizik je velmi těžké získat zajistné krytí," tvrdí Milan Káňa z Allianz (profil, názory). Jde o to, že pojišťovna musí nejprve přesvědčit "pojišťovnu pojišťoven", tzv. zajistitele, který by případnou ztrátu kryl. Podle slov Jaroslava Krále, vedoucího oddělení řízení produktů ČSOB Pojišťovny (profil, názory), je evropský trh v této oblasti spíše konzervativní a získat zajistnou ochranu je skoro nemožné. Všechny pojišťovny proto kybernetická rizika běžně uvádí ve výlukách.

V konkrétních případech může ale být zájemce úspěšný. "V individuálních případech, kdy je přesně popsáno zabezpečení softwaru, rozsah škod a jejich možné příčiny, zjišťujeme u zajistitelů, zda by pro tento druh rizika poskytli zajistnou kapacitu," uvedl mluvčí Kooperativy (profil, názory) Marek Vích. "Dosud ale žádná taková pojistka uzavřena nebyla," dodává. Podobný postup uplatňují i pojistní makléři. "Komplexní zajištění těchto pojistných rizik je náročným úkolem i pro zkušené makléře zejména proto, že ne všechny produkty - a ne pro všechny klienty - jsou jednoduše dostupné v České republice. Roční pojistné může činit kolem 15 až 20 tisíc dolarů a pro pojištění některých IT rizik je třeba hledat individuální zajištění na zahraničních trzích, zejména v Londýně," konstatuje Ivan Špirakus z Portfolio Alfa. "Zatím všechny konkrétní návrhy skončily u ústního jednání," dodává.

Některé části IT pojištění jsou ale zahrnuty i v jiných produktech, které makléřské společnosti poskytují. Jde zejména o pojištění komerční kriminality nebo pojištění proti únosu a vydírání. V prvním případě jde o pojištění proti zločinům tzv. bílých límečků. Jedná se o škody způsobené podvodnou manipulací s fakturami, zkreslováním evidence, neoprávněným zásahem do databází, ale i útoky hackerů. V případě druhém, pojištění proti únosu a vydírání, pojištění kryje i případy, kdy se někdo nelegálně zmocní firemní databáza a pod pohrůžkou zneužití dat firmu vydírá. "Takové pojištění jsme již sjednali," říká Špirakus.

Pojišťovna

Současná nabídka produktu, příp. možnosti v budoucnu
Allianz

Nenabízí

Česká pojišťovna

Nenabízí, bude-li zájem, může v budoucnu o produktu uvažovat.

ČSOB Pojišťovna

Nenabízí, do budoucna s takovým produktem ani nepočítá.

Generali

Nenabízí.

Kooperativa

Individuálně ano, pokud sežene zajistitele.

Pojišťovna ČS

Nenabízí, do budoucna s takovým produktem ani nepočítá.

Zdroj: Peníze.cz

"Myslím, že za pár let bude mít pojištění proti hackerům každý. Názor, že se musíte spoléhat na prevenci, je tak hloupý, jako stavět zeď kolem domu," nechal se slyšet Bruce Schneier, technický ředitel Counterpane Internet Security. My se nechme překvapit, jak se trh s podobným pojištěním bude vyvíjet u nás.

Ceníte si více hardwaru nebo dat? Co si myslíte o pojištění proti kybernetickým rizikům? Je takový produkt potřebný? Bude se v budoucnu využívat více? Pojistili byste vaší firmu proti útoku hackerů? Zapojte se do diskuse!

Více o problematice pojištění se dočtete ve stejnojmenné rubrice.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 4. 2003 12:36, PlischkeS

Ptáte-li se mě, tak na téma článku mě přivedl vlastní zájem o takové pojištění. Jak jste si asi přečetl, standardní produkt u nás zatím neexistuje a pro fyzické osoby je individuální pojištění např. přes makléřské společnosti nedostupné. Zkušenosti a pojištěním proti kybernetickým rizikům osobně tedy nemám a pravděpodobně ještě dlouho mít nebudu. S pozdravem Simona Plischkeová

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 4. 2003 12:16, PlischkeS

Nápodobně, po nedávných zkušenostech také zálohuji, zálohuji a zálohuji. Přítele si cením také, mimojiné také proto, že sám je nositelem dat :))

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

dolar, hacker, Internet, Pojišťovny, riziko

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Po zelené lince do Iráku

27. 3. 2003 | Simona Ely Plischke

Po zelené lince do Iráku

"Dobrý den, chystám se na čtrnáct dní do Iráku. Pojistíte mě?" Tuto otázku jsem po telefonu položila devíti pojišťovnám. Reakce operátorů zelených linek překvapivě nebyly ve všech případech... celý článek

Týden v Alpách nebo nový notebook kolegovi?

6. 3. 2003 | Simona Ely Plischke

Týden v Alpách nebo nový notebook kolegovi?

Nejméně třetinu pracovního dne strávíme v zaměstnání. Stejně jako kdekoli jinde i zde můžeme způsobit škodu. Kávou polijeme notebook, ztratíme služební telefon, poškodíme zboží či nabouráme... celý článek

Lídři pojišťoven: Čekají nás velké změny

9. 1. 2003 | Martin Zika

Lídři pojišťoven: Čekají nás velké změny

Po loňských povodních, které postihly se závažnými následky téměř celou Evropu, již zajistitelé nejsou ochotni krýt katastrofická rizika. Bude to znamenat nižší dostupnost a vyšší ceny... celý článek

Partners Financial Services