Mamut bolestivě uklouzl na Aholdu

Mamut bolestivě uklouzl na Aholdu
Před týdnem čistý týdenní odkup 37 milionů korun z našeho největšího fondu Sporoinvest snad překvapil, v minulém týdnu však již odliv přesáhl 65 milionů. Může za to jednoznačně pokles hodnoty podílového listu, který již dosahuje k 0,5 procenta.

Majetek Sporoinvestu ISČS (profil, názory) klesl za poslední tři neděle o více než 200 milionů, kdy polovina jde na konto odkupů a druhá polovina se "vypařila" ztrátou. Podílníci však odcházejí "s křížkem po funuse", protože největší pokles –0,26 procenta se odehrál již v posledním únorovém týdnu. Za první březnový týden se pokles snížil na –0,15 procenta a za uplynulý týden jen na pouhých –0,08 procenta.

Falšování účetnictví americké divize Aholdu (profil, názory) tvrdě zasáhlo nejen akcie této firmy, ale pochopitelně i její dluhopisy. Kreditní riziko se muselo projevit v ceně. Otázka však zní – má mít fond peněžního trhu 2,5 procenta majetku v korporátních dluhopisech jednoho emitenta? A má vůbec investovat do korporátů nebo zůstat alespoň pod vládní (státní) střechou? Ta sice nenese, ale zato ji každý větřík neodnese.

Volná definice

Problém začíná již v naší definici fondu peněžního trhu, která povoluje duraci až 1, což odpovídá průměrné době do splatnosti 1,5 roku. Fondy peněžního trhu by tedy měly jasněji deklarovat své strategie, aby si klient mohl vybrat: buď opravdu superkonzervativní, anebo vlastně kombinovaný (krátký dluhopisový). K tomu ostatně náš lídr trhu možná nyní sáhne, protože má od loňského prosince k dispozici ještě jeden money market fond: ESPA – Český fond peněžního trhu (profil, ) s rakouským domicilem. Ten v Rakousku navíc dostal pro české podílníky daňovou výjimku a bude tak dosahovat o cca sedminu (15% díl) vyšší výkon, než kdyby byl založen v ČR.

Nestřílejte na Sporoinvest

Podílníci prchající ze Sporoinvestu většinou přecházejí do dluhopisových fondů. Na jednu stranu se není co divit, protože jde většinou o dostatečně "dlouhé" peníze. Na druhou stranu však týdně přiláká přes čtvrt miliardy do Sporobondu hlavně zář oslnivé výkonnosti devět procent! Naši podílníci s oblibou kupují minulost a skáčou na špek loňským sněhům, místo aby vyhlíželi z okna první jarní den a chystali se spíš na letní vedra. Navíc stále posuzují jen nominále, ne reálnou situaci:

Porovnejme tento reálný výnos za poslední tři roky (vždy k 1. březnu):

rok  nominální výnos  inflace  reálný výnos 
2001  4,24  4,0  0,24 
2002  3,99  3,9  0,09 
2003  2,85  -0,4  3,25 

Vidíme tedy, že paradoxně je reálný (skutečný) výnos za posledních dvanáct měsíců v uplynulých letech daleko nejvyšší. A že se nyní roční nominální výkon ještě zhoupl na 2,54 %, prakticky nehraje roli.

Nic není zadarmo

Přesto lze realisticky očekávat ještě možné určité další zakolísání výkonnosti a naopak zvyšování inflace. Pořád se však dostáváme ve výnosu o nejméně 50 procent nad úroveň depozit. I slovutné orange konto s dvouprocentní vějičkou dá po zdanění jen 1,7 procenta. Kdo tedy nechce přijmout zlaté pravidlo mezititulku, ať se s tím spokojí a nechodí do fondů.

Osmdesátiletá historie amerických T-bills sice ukazuje, že peněžní trh nikdy neklesl do ztráty, ale v matematickém pohledu i tam z rozptylu vyplývá pravděpodobnost, že každý cca 10. rok by výnos mohl dosáhnout ani ne 0,2 procenta a každý zhruba dvacátý rok by mohl být dokonce o jedno procento záporný. Dluhopisy však ukazují mnohem ostřejší zuby: každý desátý rok mohou tratit pět procent a každý dvacátý rok osm procent. Nechme se tedy překvapit, odkud a kam začnou naši podílníci prchat "o švestkách".

Mají podle vás fondy peněžního trhu investovat do podnikových dluhopisů? Pokud ano, kolik má mít maximálně fond peněžního trhu podle vás investováno v jednom takovém titulu? Co si o propadu Sporoinvestu a Sporokonta myslíte vy? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 3. 2003 12:24, PavelQ

ten článek je také o tom, jestli bondy čezu kupovat do MM fondu. zajímalo by mě, který z velkým mm fondů ve světě tam čezy má

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 3. 2003 12:00, Petr

Souhlasím s Vámi, že by stálo za detailněji se věnovat celému trhu českých MM a dluhopisových fondů z hlediska jejich, mnohdy blízkého, potrfolia.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Partners Financial Services