UNIS přibírá zahraniční fondy

Tomáš Mergl | 7. 3. 2003
UNIS přibírá zahraniční fondy
Nové zaměření též na zahraniční fondy, změna loga i adresy a obsazení postu generálního manažera. To jsou některé body mimořádné valné hromady Unie investičních společností.

Unie investičních společností (UNIS) je vedle Asociace pro kapitálových trh (AKAT) jedním z klíčových subjektů zasazujících se v ČR o rozvoj kolektivního investování. Pro tento rok připravila novou koncepci své činnosti - od nynějška se hodlá zaměřit i na zahraniční fondy, které byly doposud sdruženy pouze v rámci Asociace pro kapitálový trh. Do svých řad proto přijala investiční společnost Pioneer česká finanční společnost, jež bude v tomto sdružení zastupovat zájmy zahraničních fondů skupiny Pioneer a schválila také rozšíření členství Investiční společnosti České spořitelny o roli reprezentanta podílových fondů ERSTE-SPARINVEST AG.

NOVÉ LOGO UNIS ČR:

Nová orientace UNIS i na zahraniční fondy je výsledkem záměru zastřešit do tohoto sdružení všechny subjekty podléhající zákonu o kolektivním investování a postupovat jednotně ve vztahu k zákonodárcům. UNIS již delší dobu usiluje o sjednocení podmínek pro podnikání domácích a zahraničních fondů na českém trhu a podílela se například na přípravě novely zákona o kolektivním investování. Tato novela by měla nabýt účinnosti od příštího roku a v nejbližších dnech se bude projednávat v parlamentu.

PŘEHLED VÝVOJE VLASTNÍHO JMĚNÍ V OPF ČLENŮ UNIS ČR V MIL. KČ:

Zdroj: UNIS ČR

Připravovaná novela podle nově jmenovaného generální manažera UNIS Martina Hanzlíka především "sladí české právní předpisy v oblasti kolektivního investování s právem Evropské unie a například dovolí zřizování speciální fondů, jako jsou fondy nemovitostní, derivátové či fondy rizikového kapitálu". Novela dále fondům umožní investovat do finančních derivátů za účelem spekulace, takže bude možné zakládat v ČR zajištěné fondy. Také již bude možné zahrnout služby majetkové správy (asset managementu) pod investiční společnosti, nikoliv pouze pod banky či makléřské společnosti jako tomu je nyní. Úspěšné schválení novely vytvoří podle Martina Hanzlíka příznivější podmínky pro domácí fondy a "zabrání tomu, aby zahraniční bankovní skupiny, do nichž domácí investiční společnosti patří, přesouvaly majetek z českých podílových fondů do fondů registrovaných v zahraničí."

MAJETEK ČLENŮ UNIS K 31. 12. 2002:

Zdroj: UNIS ČR

Zajímavá je také unií předložená statistika podílových fondů za rok 2002. Podle ní činil na konci roku 2002 celkový objem majetku v evropských fondech 3,3 bilionu EUR (105 bilionů Kč), přičemž největší dynamiku zaznamenaly nově se rozvíjející trhy jako Česká republika, Polsko a Maďarsko, kde majetek ve fondech meziročně vzrostl o 57,4 %, 56,5 %, resp. 39 %. V přepočtu na jednoho obyvatele je nejvíce úspor ve fondech uloženo obyvateli Francie (13 729 EUR), Švýcarska (12 602 EUR), Rakouska (7873 EUR) a Dánska (7363 EUR). Česká republika se řadí na sedmnácté místo. V průměru zde připadá na obyvatele 297 EUR (cca 9500 Kč).

Co říkáte novému zaměření UNIS i na zahraniční fondy? Myslíte, že se jí podaří sjednotit všechny subjekty podléhající zákonu o kolektivním investování? Jak se vám líbí nové logo UNIS? Víte, že novela zákona o penzijním připojištění umožní penzijním fondům investovat i do podílových fondů? A co říkáte navrhovanému prodloužení časového testu pro osvobození investic do podílových listů od daně? Podělte se o svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: jako na houpačce, díl 37

3. 3. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: jako na houpačce, díl 37

Zatímco předminulý týden byla výkonnost fondů jarně optimistická, minulý týden přinesl nepříjemné mrazíky. Investoři přesto do fondů přinášejí nové a nové peníze a utěšeně rostou i... celý článek

Peníze prchají z bank

20. 2. 2003 | Petr Fejtek

Peníze prchají z bank

Loni si domácnosti vyzvedly ze svých vkladů přes 50 miliard korun. Prosinec tento vývoj potvrdil "odchodem" 24 miliard korun. Celkem se loni objem termínovaných vkladů v "klasických"... celý článek

Fondy 2002: Radostný pokles

23. 1. 2003 | Tomáš Skřivánek

Fondy 2002: Radostný pokles

Rok 2002 byl pro tuzemské podílové fondy mimořádně úspěšný. Celkový majetek spravovaný v otevřených fondech se zvýšil ze 64,1 na 99,9 miliardy korun. Majetek pod správou tak meziročně... celý článek

Šéfové investiček: Budeme spravovat o hodně víc

6. 1. 2003 | Tomáš Skřivánek

Šéfové investiček: Budeme spravovat o hodně víc

Mnoha nových fondů se podle výsledků ankety mezi šéfy investičních společností nedočkáme. Majetek pod správou by naproti tomu měl prudce růst. V otázce, zda rok 2003 bude již rokem... celý článek

Partners Financial Services