Hrátky s P/E

Hrátky s P/E
V nekončící pouti akciovým slzavým údolím již "zmizela" ze světových burz polovina majetku – jejich tržní kapitalizace klesla o neuvěřitelných 13 bilionů dolarů. Tutéž hodnotu tedy museli oželet akcionáři, protože o tolik se snížilo ocenění jejich majetku. Jakou má tedy vůbec cenu?

Mnozí lidé u nás stále ještě nechápou, že pokud jde o cenu majetku, žádná "oficiální" zkrátka není. Je to asi jako s Union bankou: má cenu +5 miliard nebo –5 miliard? Nejspíš někde mezi, ale to by reálně "ocenil" jen nějaký reálný kupec (Invesmart chtěl dát 3/4, ale k tomu dostat 1,5 a pak snad…).

Zisk na akcii

Nejpopulárnější z tzv. poměrových ukazatelů, které by měly naznačovat hodnotu majetku, je P/E, ačkoli jeho vypovídací schopnost má své hranice. Podíl či poměr ceny a zisku (price/earning) se však obecně velmi snadno počítá a zároveň poskytuje srozumitelnou informaci. Jednoduše říká, jakou cenu je investor ochoten zaplatit za zisk společnosti – vypočte se jako poměr ceny za jednu akcii ku zisku na tutéž akcii.
Jestliže cena akcie ČEZ dosahuje 90 Kč za akcii a zisk na akcii je na úrovni 11 Kč, pak ukazatel P/E dosahuje 8,1 (90 : 11). To znamená, že investor je ochotný zaplatit 8,11 Kč za každou korunu zisku společnosti. Z druhé strany to zároveň také vyjadřuje, za kolik let zisk firmy teoreticky "splatí" nákupní cenu akcie (v našem případě za 8,1 roku).

Tradiční ukazatel P/E poměřuje současnou cenu akcie s jejími zisky za předchozí rok, proto se také používá tzv. forward P/E poměřující současnou cenu akcie s očekávaným ziskem na akcii v následujícím roce. Můžeme se však setkat i s dalšími ukazateli nejrůznější konstrukce. Dokonce sama kategorie zisku dnes prochází různými pokusy o upřesnění.

Správné P/E

Jaké P/E je lákavé a jaké už příliš vysoké? Ani to nikdo neví, úrovně se liší podle oborů, navíc se názory značně mění a silně podléhají "sentimentu", ne-li přímo módě. V historii se P/E, měřeno indexem S&P500, pohyboval kolem 15 s výkyvy nad 25, ale i pod 10. V boomu konce devadesátých let vyšplhal až na 35.
Dnes poklesl ukazatel již pod 20, ale je to už dost (nebo ještě) málo? Při hlubším pohledu totiž zjistíme, že nelze vytrhovat akcie z kontextu jiných finančních trhů a vůbec úrovně úrokových sazeb. Jednoduše řečeno by mělo P/E odpovídat reciproké hodnotě míry výnosu z nerizikových investic, tedy 1/r (pomiňme problematiku, zda "odpovídat" můžeme považovat za „rovnat se“ i jakou míru výnosu zvolit). Za normálních okolností by se taková míra měla pohybovat řekněme kolem 0,01 (1 %), z čehož by vyplynul adekvátní P/E na úrovni 100. Připočítáme-li však nějakou prémii, řekněme 5 %, pak výnosová míra "vyskočí" na 0,06 a najednou se skutečně dostáváme na P/E 17. Spokojíme-li se s 4% prémií, už jsme na 20.

A navíc – musíme se pohybovat v reálné optice, která se často opomíjí. Co když se inflace vyhoupne na 10 % (a taková koncem 70. let v USA byla)? V tu chvíli P/E na úrovni 8 (S&P500 ji měl, ač rekordní) není vůbec "špatně": dosaďte si do vzorečku 1/r nějakých 12 % a v tu chvíli vyjde právě 8.
Dnes jsou naopak úrokové sazby v padesátiletých minimech, takže i ukazatel P/E by si mohl dovolit být klidně z těch vyšších. V každém případě při poklesu úrokové míry roste i hladina "přijatelnosti" P/E.

Pokud chcete získat další informace o této problematice, navštivte naši Univerzitu!

Jak nakupujete akcie vy? Zajímáte se o poměrové ukazatele, nebo nakupujete podle jiných kritérií? Zapojte se do naší diskuse!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak hrát s akciemi?

18. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Jak hrát s akciemi?

Hra s akciemi nemá konce. Můžete nakupovat a prodávat, dokud máte co a za co. Schválně – kdy si myslíte, že vyděláte první tisícikorunu čistého? A jakého zhodnocení své investice dosáhnete?... celý článek

Hra s akciemi začíná

14. 2. 2003 | Patrick Zandl | 1 komentář

Hra s akciemi začíná

Chcete začít obchodovat? Dobře! Co tomu ale musí předcházet? Především nejdříve musíte mít možnost s akciemi vůbec obchodovat, tedy musíte se stát zákazníkem firmy, která nabízí takovou... celý článek

Hrajeme si s akciemi po internetu…

13. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Hrajeme si s akciemi po internetu…

Kdybyste v nejvhodnější chvíli koupili akcie Yahoo! v hodnotě tisíce dolarů a v nejvhodnější chvíli je zase prodali, získali byste téměř devět set tisíc dolarů.

Akciová oáza v roce 2002

4. 2. 2003 | Stanislav Volek

Akciová oáza v roce 2002

Již třetí sezónu svírají vyspělé kapitálové trhy silné medvědí paže a na rozbouřeném akciovém moři je dnes jen málo spásných přístavů. Jedním z mála regionů, kde investor do akcií či... celý článek

Partners Financial Services