Leasing stagnuje

Petr Vykoukal | 21. 2. 2003
Leasing stagnuje
Po řadě let, která s sebou nesla tučné přírůstky obchodů, přechází leasingový trh do mírné stagnace. Jediný segment trhu, který si zachoval dynamiku předchozích let, jsou nemovitosti.

Zatímco v minulosti se leasingová asociace mohla chlubit každoročním desetiprocentním růstem, za rok 2002 už to tak skvělé není. Růst byl pouhých několik procent celkově, přitom převažující leasing movitých věcí vzrostl o pouhé jedno procento. Významnější posun nastal jen u leasingu nemovitostí, ve kterém zaostáváme za vyspělým světem (narozdíl od pronájmu movitých věcí, kde jsme na plně srovnatelné úrovni - měřeno podílem leasingu na financování celkových investic). Objem takto financovaných nemovitostí vzrost o 56 procent z 5,8 miliard v roce 2001 na loňských 9,1 miliard. Vzhledem k nízkému objemu je však trend těchto obchodů mírně zkreslen mimořádně velkou transakcí za 2,5 miliardy, kterou provedla ING.


Asociace leasingových společností (ALS) považuje financování nemovitostí za jeden z potenciálně nejzajímavějších segmentů na trhu, chybí zde však možnost zrychleného odpisování pro leasingové společnosti a drobnou překážkou je také existence dvakrát uvalené daně z převodu nemovitosti (jednou při jejím vzniku či koupi – vlastníkem se stává leasingová společnost, a podruhé při převodu na nájemce - nového vlastníka). Druhý problém se často řeší koupí nemovitosti do společnosti založené jen za účelem vlastnění této nemovitosti (nakonec se převádí firma a ne nemovitost), s tímto postupem jsou však spojeny dodatečné náklady.

Dalším segmentem se zatím nevyužitým potenciálem je operativní leasing (Více v článku Operativní leasing stále populárnější). U něj narozdíl od finančního nepřechází předmět nájmu na nájemce, veškerá starost přitom po celou dobu trvání smlouvy spadá na bedra pronajímatele. V podstatě tak jde o outsourcing některých předmětů, například vozového parku (u nás absolutně převažuje), informačních či jiných často obměňovaných technologií, ale třeba i nemovitostí. V zahraničí je tento způsob financování oblíben právě kvůli možnosti snižovat outsourcingem náklady a také proto, že nebývá zahrnován do aktiv společnosti (narozdíl od finančního leasingu). Přispívá tak k lepšímu vývoji některých ukazatelů finanční analýzy, které měří efektivitu využívání aktiv. Tato "vlastnost" operativního leasingu v českých poměrech neplatí (finanční leasing se totiž do aktiv nezahrnuje) a tak je o něj zájem pouze v případě snahy o efektivizaci nákladů.

Banky nechtějí půjčovat

V dohledné době by na leasingovém trhu neměly nastat žádné významné změny v objemu obchodů. Určitě však bude i nadále pokračovat konsolidace trhu. Z někdejších stovek společností zbývá 91 členů ALS, kteří představují 95 procent českého leasingového trhu. Přitom trojice největších firem ovládá 41 procent objemu a prvních deset firem více než tři čtvrtiny trhu.

Příčinou takové úrovně koncentrace je fakt, že především pro malé nezávislé firmy je získávání finančních zdrojů velkým problémem. Je to vidět i v pořadí firem podle obchodů, kde první místa obsazují finanční (spojené s bankovními skupinami) a výrobní (vlastněné výrobci aut či jiné techniky) leasingové společnosti, které nemají problém získat levné finanční zdroje v dostatečném množství. Prvním, kdo k nim nepatří, je Unileasing na dvacátém místě s necelou miliardou nově financovaných smluv. Taková situace není podle Vratislava Válka, předsedy představenstva ASL a současně předsedy dozorčí rady Essox Leasing (další z nezávislých společností) ve světě obvyklá - v řadě zemí prý mají nezávislé leasingové firmy až třetinový podíl na trhu. Hlavním důvodem této situace je právě obtížná dostupnost financování pro tyto společnosti. Jedinou bankou, která v minulosti cíleně úvěrovala obchody nezávislých leasingových firem, byla IPB, která na to měla dokonce specializovaný produkt. Po pádu IPB bylo oddělení zaměřené na tyto transakce zrušeno a ČSOB ani žádná jiná banka na tuto činnost nenavázala. Přitom nešlo o nijak rizikové obchody, z řádově stovek miliard korun, které byly poskytnuty bankami od počátku devadesátých let leasingovým společnostem, nebylo podle Milana Geržy, místopředsedy představenstva ALS, vráceno pouhého 0,3 procenta objemu půjček. Příčinou nechuti bank k těmto obchodům bude spíše konkurence malých firem pro jejich vlastní dceřinné společnosti. Jednou z mála bank financujících leasingové společnosti tak zůstává Živnobanka (profil, názory), která žádnou vlastní leasingovou společnost nemá.

Objemy leasingových obchodů členů Asociace leasingových společností v letech 2001 a 2002
Předmět leasingu 2001 2002
Strojní zařízení 16 971 17 859
Počítače, kancelářské stroje 2 314 1 408
Osobní automobily 45 262 46 100
z toho ojeté automobily 9 573 11 785
Nákladní a užitkové automobily 28 423 28 641
Lodě, letadla, lokomotivy a vagóny 178 356
Ostatní 2 842 2 609
Nemovitosti 5 815 9 116
Celkem leasingové obchody 101 805 106 089
Spotřebitelské úvěry členů Asociace 14 178 15 054
Splátkový prodej členů Asociace 1 876 2 313
Pramen: Asociace leasingových společností

Auta, auta, samá auta

Stále větší nudou se stávají přehledy financovaných předmětů. Těm po celou dobu existence leasingu na českém trhu dominují automobily. Osobní vozidla představují téměř polovinu všech obchodů a pokud k nim přičteme i nákladní auta, dostáváme se na tři čtvrtiny českého leasingového trhu. Jedinou další významnou položkou jsou stroje a zařízení. Stále větší roli v leasingu aut hraje pronájem ojetých vozidel. Ten dokonce v loňském roce zajistil růst objemu leasingu aut, přestože pronájem nových aut klesal. Ojetiny tak dnes představují s profinancovanými 11,8 miliardami korun čtvrtinu automobilového leasingu. Vládcem tohoto specializovaného segmentu je už po řadu let GE Capital leasing, která v něm loni udělala obchody za 5,7 miliardy korun.

Více o leasingu se dozvíte v naších stejnojmenných sekcích. Jedna je určena fyzickým osobám a druhá podnikům.

Myslíte, že leasingový trh má ještě kam růst? Pořídili jste si v minulém roce něco na leasing? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kupte si dům na firmu

27. 1. 2003 | Petr Vykoukal

Kupte si dům na firmu

Podobně jako byt určený k bydlení můžete vlastnit přímo osobně nebo prostřednictvím družstva, také komerční nemovitosti nabízí několik možností vlastnictví, z nichž každá má opět svá... celý článek

Výsledky leasingových společností

4. 10. 2002 | Tomáš Hampl

Partners Financial Services