Hrajeme si s akciemi po internetu…

Hrajeme si s akciemi po internetu…
Kdybyste v nejvhodnější chvíli koupili akcie Yahoo! v hodnotě tisíce dolarů a v nejvhodnější chvíli je zase prodali, získali byste téměř devět set tisíc dolarů.

Vzhledem k tomu, že mezi oběma okamžiky uplynulo více jak půl roku, nepodléhala by tato částka zdanění a byl by to pro vás čistý příjem. Jsou tedy dva faktory, které způsobují, proč stále máte pouhých třicet tisíc korun a nikoliv necelých třicet milionů korun:
1) neznáte obchodování s akciemi 
2) neinvestovali jste v ten správný okamžik

Takhle nějak začíná každá "správná" kniha o obchodování s akciemi a vždy, když se hovoří o akciích, nutně vás něco takového napadne. Bylo by přeci tak jednoduché stát se milionářem…jenže stejně tak každá správná kniha o akciích pokračuje větou, že výnosy minulé nejsou zárukou výnosů budoucích. Stejně tak, jako každá správná kniha automaticky předpokládá, že budete investovat minimálně statisíce, ideálně ale miliony korun.

Já bych vám rád akcie představil jako něco úplně jiného – namísto prostředku pro správu vašeho majetku spíše jako fascinující hru. Hru, kde lze dlouho hrát s relativně malým množstvím peněz, hru která vás napíná, vzdělává i baví, jako hru zcela legální, téměř vždy dostupnou a hlavně hru, kterou hrajete v reálném světě, v reálném životě a přitom v ní nejde o život.

Pojem Stock Gambling není neznámý a mnozí ekonomové nad hráči s akciemi ohrnují nos. Zpravidla především proto, že hra s akciemi vyžaduje přeci jen trochu jiná pravidla, než klasický seriosní business s akciemi a ne každý ekonom libě nese, že z jeho seriosního místečka kde on přesouvá miliony, se stává dětské pískoviště. Jenže co naplat – po USA chytá stock gambling i západní Evropu a pomalu se dostává i k nám. A kromě ekonomů odpůrců má hra s akciemi i své ekonomy příznivce, kteří argumentují tím, že hra s akciemi pomáhá rozvinout akciový trh a přivádí na něj nové investory, nové peníze a nové postupy.

I já tedy začnu varováním – tento článek není určený profesionálním obchodníkům s akciemi a je spíše seznámením s problematikou akciového trhu pro lidi, kteří chtějí zkouše, co "to" udělá. Nejde o návod jak získat a za každou ztrátu si může postižený sám.

Strhující hra s akciemi…

Obchodování s akciemi bylo dlouho vyhrazeno majetným a vyvoleným a tento dojem přetrvává v mnoha lidech dodnes. Jenže dnes už může podávat pokyny v reálném čase kdekdo s pomocí internetu; náklady na obchodování s akciemi jsou velmi nízké. Za pokyn na českou Burzu cenných papírů zaplatíte poplatky za obchod s akcií v řádu stokorun, na americkou burzu jsou to dvě-tři desítky dolarů.

Hra s akciemi je vlastně klasické obchodování s akciemi, kdy prodáváte a kupujete akcie spekulativně s tím, že předvídáte jejich vzestup a pokles. K tomu, jak předvídáte, se dostaneme později. Důležité je mít na paměti, že pokud nejste profesionální investor se solidním množství peněz, nelze brát přímé obchodování s akciemi jako nic jiného, než hru – na to, aby to byla investice, byste se museli chovat podstatně jinak. A jako u každé hry jsou možné i výhry, i prohry.

Velikou útěchou vám může být fakt, že v případě jisté opatrnosti by se vám nemělo stát, že vaše hra by byla úplně pass, že byste přišli o všechny peníze, které do ní vložíte. Může se stát, že se budete tři měsíce klepat, aby ty zatracené akcie, které jste koupili a spekulovali na jejich vzestup, konečně stouply alespoň na původní hodnotu – a u velkého množství akcií se toho opravdu dříve či později dočkáte. Na rozdíl od sázení tedy zpravidla u akcií nepřícházíte o celou vsazenou částku, nýbrž jen o její část. Na rozdíl od sázení se výhry dočkáte nepoměrně častěji, což hru s akciemi činí o to přitažlivější. Při šikovném a rozumném způsobu hry by nemělo být příliš problematické držet se dlouhodobě v mírném zisku.

Hlavním rozdílem mezi sázkou na koně a hrou s kurzem akcií je v tom, že zatímco kůň doběhl do cíle a jeho pořadí je neodvolatelné, kurz akcií se mění neustále a hra pokračuje, dokud je definitivně neprodáte. O to je hra s akciemi jednodušší i zrádnější. Pokud byste akcie Yahoo! koupili v době, kdy se blížily svému hornímu maximu, drželi byste dnes v rukou papíry s desetinovou hodnotou vaší investice. Jenže na rozdíl od dostihu byste věděli, že závod pokračuje a že za rok, dva či deset let mohou ty akcie být zase zpátky na původní hodnotě. Jen na vás je, zda budete čekat, nebo vzdáte tuto bitvu, abyste jinou mohli vyhrát. I to je důvod, proč hra s akciemi nachází stále více příznivců především mezi mladší generací.

Své zkušenosti a názory na obchodování s akciemi vám Patrick Zandl předá v trojdílném seriálu. Další díly vyjdou na www.penize.cz v pátek 14. února a v úterý 18. února. 

Považujete nákup akcií spíše za seriózní investování nebo za dobrodružnou hru? Jak o jejich nákupu a prodeji podle vás uvažují profesionální správci portfolií? Kolik z nich je ve skutečnosti gamblery? S jakou částí svého majetku si jen tak hrajete? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 2. 2003 8:53, dudde

u Fia musíš mít min. 20% částky a nikoliv 15%.

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 7. 2008 15:22, Lenka

Da se i vyhrat;-)
http://www.akcie.cz/komentare-a-doporuceni/36233-vitez-investicni-hry-2008-vydelal-za-tri-mesice-temer-800-tisic-korun

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

O lidech překonávajících trh

23. 5. 2002 | Vavřinec Kryzánek

O lidech překonávajících trh

Jack D. Schwager, uznávaný odborník na problematiku finančních derivátů, je autorem několika knih interview s výjiměčnými investory a spekulanty, z nichž dvě se mi nedávno dostaly... celý článek

Jak si vybrat českého brokera?

28. 2. 2002 | Aleš Vávra

Jak si vybrat českého brokera?

V minulých dílech našeho seriálu o brokerech jsme si vybírali mezi americkými brokery. Ale pokud byste chtěli online obchodovat v USA prostřednictvím české firmy, jsou vaše možnosti... celý článek

Návod: daytraderem snadno a rychle

17. 1. 2002 | Aleš Vávra

Návod: daytraderem snadno a rychle

Technik denního obchodování je celá řada, v článku z klávesnice zkušeného spekulanta se máte možnost seznámit s těmi nejrozšířenějšími.

Burzovní spekulant: Daytrading je alternativou

19. 12. 2001 | Aleš Vávra

Burzovní spekulant: Daytrading je alternativou

"V současné době, kdy se americký kapitálový trh pohybuje v nejistém prostředí, z hlediska ekonomického i politického, je krátkodobé investování založené na denních spekulacích - tzv.... celý článek

Máte už svého brokera?

6. 8. 2001 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Máte už svého brokera?

Investování do akcií je často mylně považováno za snobskou záležitost pro horních deset tisíc. Každý, kdo má jen trochu peněz a času, může nakupovat cenné papíry. Do začátku je ale... celý článek

Partners Financial Services