Digitální fond pro digitální věk?

Digitální fond pro digitální věk?
Český trh kolektivního investování je opět bohatší o jednu novinku. Tou je digitální click fond z produkce KBC/ČSOB. Proč digitální? Protože jeho čtvrtletní výnos může být buď 0 nebo 1 %.

ČSOB Světové akcie 7 je pokračováním série zajištěných fondů v českých korunách, které několikrát do roka nabízí skupina KBC/ČSOB. Tyto fondy poskytují ochranu kapitálu tím, že garantují vrácení všech investovaných peněz na konci investičního období pro případ propadu akciových trhů. Nově představený fond se vedle jen tříletého investičního období vyznačuje také zvláštním způsobem výpočtu výnosu. Za každé čtvrtletí, kdy podkladové akciové indexy klesnou,  totiž bude investorovi započten výnos 0 %, kdežto v případě stagnace či růstu akciových trhů bude do celkového zhodnocení fondu započítáno 1 %. Díky tomuto způsobu výpočtu, kdy výnos za čtvrtletí může nabýt jedné ze dvou hodnot, se právě fond nazývá digitální.

Celé portfolio digitálního fondu je investováno do dluhopisů a doplňkově i do termínových vkladů. Dosažené úrokové výnosy jsou směňovány s bankou KBC prostřednictvím swapových dohod za zhodnocení koše dvou akciových indexů – evropského Dow Jones Euro Stoxx 50 a amerického S&P 500. Tříleté investiční období fondu je rozděleno na dvanáct dílčích (čtvrtletních) období a výnos za každé čtvrtletí se propočítává výše stanoveným způsobem, tj. s připsáním buďto 0 % nebo 1 %. Celkový výnos investora po třech letech tak může činit minimálně 0 % a maximálně 12 % (3, 74 % p.a.). Pokud by se uvedená strategie výpočtu výnosu promítla na vývoj posledních deseti let, při nichž by byl fond opakovaně založen na tři roky, činil by minimální výnos investora 3 % (0,96 % p.a.), maximální 12 % (3,74 % p.a.) a průměrný 8,56 % (2,70 p.a.).  

Jak funguje "digitální" fond ČSOB Světové akcie 7 (PŘÍKLAD):

Vysvětlení k tabulce: První sloupec představuje dvanáct čtvrtletních období. Ve druhém sloupci je uveden příklad vývoje podkladového koše akciových indexů za čtvrtletí (výchozí hodnota 100). Ve třetím sloupci je pak připisovaný výnos podle toho, zda koš akciových indexů klesne (0 %) či nikoliv (1 %).

Fond ČSOB Světové akcie 7 je spravován v českých korunách a je současně zajištěn proti pohybům měnových kurzů, takže u něj odpadá měnové riziko. Do fondu je možné vstoupit buďto za jednoprocentní vstupní poplatek v úpisovém období, které trvá od 3. února do 14. března 2003, nebo později za poplatek 3 %. Výstupní poplatek je ke dni splatnosti (28. dubnu 2006) nulový, při předčasném výstupu, který lze uskutečnit dvakrát do měsíce, bude z aktuální hodnoty čistého obchodního jmění připadající na podílový list strženo 1 %. Nominální hodnota podílového listu činí 10 000 Kč, minimální investice do fondu jsou 3 kusy podílových listů, tj. 30 000 Kč. Díky ochraně investovaných peněz a možnosti podílet se na růstu akciových trhů představuje nový "digitální" fond poměrně zajímavý způsob konzervativního zhodnocování prostředků ve střednědobém horizontu.

Více o zajištěných fondech se můžete dozvědět v naší sekci Garantované fondy.
O podílových fondech obecně pojednává naše sekce Univerzita.

Jak hodnotíte nový "digitální" fond ČSOB? Je podle vás jedno procento za čtvrtletí při současné ochraně investice před znehodnocením dostatečně atraktivní? Jaké máte zkušenosti s ostatními fondy KBC/ČSOB? Zúčastněte se naší diskuse.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 2. 2003 16:45, Duke

Prumerne to tak vyjde na 1,6-1,8 coz dava max tak 0,5 procenta nad terminak ci sporici ucet s tim ze si zablokujete prachy na tri roky-tedy pokud nechcete platit vystupni poplatek. Souhlasim s tim, ze tento fond je o nicem! Navic bych rekl ze pokud investujete do bezneho dluhopisoveho fondu s horizontem 3 let mel byste dosahnout relativne bezpecne minimalne tohoto vysledku. Poklesy u dluhopisu vetsinou kratkodobou zalezitosti rekl bych tak max v horizontu mesicu. No nevim mozna ze nejake investory chytnou na nazev zaruceny fond ale jinak souhlasim s Vami a gekkem ze tohle je hodne slabe asi i pro neznalou verejnost!

Zobrazit celé vlákno

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 2. 2003 17:23, Lodivod

Musim se opet hodne bavit, ctouce nektere nazory, zejmena pak Gekka. Ja naopak ocenuji, ze se alespon nekdo snazi reagovat na stale jeste vlaznou poptavku ceskeho trhu po kolektivnim investovani a jde ji naproti. Samozrejme produktem, kteremu se stari bardi akcioveho trhu mohou klidne smat, ale jak vidno produktem uspesnym a fungujicim. To je pro mne nejdulezitejsi kriterium obchodniho ci manazerskeho uspechu. Jinak se ani obrovsky narust investic do (zejmena tech vysmivanych zajistenych) fondu, ktery CSOB v posledni dobe ma, ani nazvat neda! Radoby intelektualni kecicky "nas hochu, kteri tomu uz leta rozumime" jsou v tomto kontextu k smichu, stejne jako opakovana tesknota po stare dobre IPB. Lvy na kajmany!

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Historické vítězství fondů

28. 1. 2003 | Petr Fejtek | 1 komentář

Historické vítězství fondů

Loni konečně statisíce lidí pochopilo: Vklady živoří na úbytě – ať žijí fondy! Bankovní statistiku ČNB máme zatím jen do konce listopadu, ale vypovídá jasně: domácnosti z bank vybírají... celý článek

Fondy 2002: Radostný pokles

23. 1. 2003 | Tomáš Skřivánek

Fondy 2002: Radostný pokles

Rok 2002 byl pro tuzemské podílové fondy mimořádně úspěšný. Celkový majetek spravovaný v otevřených fondech se zvýšil ze 64,1 na 99,9 miliardy korun. Majetek pod správou tak meziročně... celý článek

Nový přírůstek zajištěných fondů

27. 11. 2002 | Tomáš Mergl

Nový přírůstek zajištěných fondů

Finanční skupina ČSOB/KBC v pondělí představila již devátý ze série zajištěných fondů v českých korunách. Kromě vrácení plné hodnoty vložené investice nabízí nový fond také šestiprocentní... celý článek

Zajištěné fondy: Je z čeho vybírat?

27. 6. 2002 | Tomáš Mergl

Zajištěné fondy: Je z čeho vybírat?

Nabídka zajištěných fondů na českém trhu je v současnosti velmi omezená. Přesto mají investoři možnost vybírat mezi jednotlivými druhy zajištěných fondů. Každý z nich přitom nabízí... celý článek

Jde investovat bez rizika?

25. 6. 2002 | Tomáš Mergl

Jde investovat bez rizika?

Chcete-li investovat "bez rizika" a přitom se podílet na případném růstu akciového indexu, pak se vám nabízejí zajištěné fondy.

Partners Financial Services