Fondy 2002: Radostný pokles

Tomáš Skřivánek | 23. 1. 2003
Fondy 2002: Radostný pokles
Rok 2002 byl pro tuzemské podílové fondy mimořádně úspěšný. Celkový majetek spravovaný v otevřených fondech se zvýšil ze 64,1 na 99,9 miliardy korun. Majetek pod správou tak meziročně narostl o více než 50 procent a tempo růstu překonalo i ty nejoptimističtější prognózy.

Potěšitelné je, že se na nárůstu významně podílely čisté prodeje podílových listů, které za rok 2002 činily 19,3 miliardy Kč. Zbývající části nárůstu vlastního jmění tvořilo otevření tří investičních fondů a dvou uzavřených podílových fondů a také změny ve stavu majetku fondů způsobené aktuálním vývojem trhu a výkonností fondů. Největší příliv finančních prostředků zaznamenaly fondy peněžního trhu a to ve výši 22 miliard korun, následovány fondy dluhopisovými s čistými prodeji za 6,8 miliardy korun.

Nové fondy v tuzemsku prakticky nevznikaly. Výjimku tvořily následníci ČSOB výnosového (profil, názory). Tempo růstu pod správou tohoto fondu peněžního trhu pro korporátní klientelu překvapilo. Se stejnými fondy vyplácejícími týdně dividendu proto přispěchala IKS Komerční banky, která založila IKS Dluhopisový (profil, názory) a ČP Invest s ČP Invest Výnosovým (profil, názory). Do boje o korporátní klientelu se ještě v létě chystala vtrhnout také ISČS. Nakonec však vyhodnotila projekt jako nezajímavý a jeho realizaci zastavila. ČSOB se rozhodla nabídnout stejný fond také euru – vznikl ČSOB Institucionální Euro peněžní (profil, názory). Tabulku nově otevřených a nově založených fondů najdete zde.

Jednoznačným trendem roku 2002 bylo přesnější definování strategií postkuponových fondů, které již prošly očistnou lázní odkupů. Nové jméno a strategii zaměřenou na dluhopisy Česka, Maďarska a Polska tak získal například IKS Plus bondový (profil, názory) (ex. Plus balancovaný) a trojice smíšených fondů ISČS Sporomix 3 (profil, názory), Sporomix 5 (profil, názory) a Fond řízených výnosů (profil, názory) (ex. Výnosový, 2.OPF a Český). Slučovacím procesem prošly fondy ŽB-Trustu. Interkonto se v srpnu sloučilo s ŽB-Trustem Obligačním fondem (profil, názory), Živnobanka MAF v červnu 2002 změnil investiční strategii, z akciového se stal fondem smíšeným, a název na Živnobanka – růstový (profil, názory). Konsolidace byla dokončena v říjnu 2002, kdy se s fondem sloučil Živnobanka – KBF. Jiným druhem konsolidace byla koupě podílových fondů Newton skupinou J&T. Ta převzala všechny fondy Newtonu a postupně připravuje jejich začlenění do svých vlajkových lodí – trojice fondů Perspektiva.

Čelo tabulky nejvyšších ročních čistých prodejů vede ISČS Sporoinvest (profil, názory). Tento fond přilákal v průběhu roku 2002 více než deset miliard nových investic. IKS Peněžní trh (profil, názory) a Sporobond ISČS (profil, názory) získaly každý zhruba o polovinu méně peněz. Top 5 uzavírá IKS Dluhopisový (profil, názory) s dvěma miliardami korun. Přes miliardu čistých prodejů se dostalo celkem sedm fondů. Kromě již jmenovaných ještě ŽB – Sporokonto (profil, názory) a trojice institucionálních fondů peněžního trhu. Více najdete v tabulce fondů s přírůstkem spravovaného majetku.

Tabulka fondů, které podílníci opouštěli, je sice hodně dlouhá, odlivy ale nebyly nikterak vysoké. Více než miliardu korun stáhli podílníci pouze z trojice fondů – Restituční fond První investiční (profil, názory) (-2,9 miliardy korun), První investiční – PIF (profil, názory) (-2 miliardy korun) a IKS Globálního (profil, názory) (-2 miliardy korun). Z fondů standardních nezatížených postkuponovými odkupy ztratil nejvíce Pioneer Trust (profil, názory) (-800 milionů korun). Kompletní přehled fondů s úbytkem majetku naleznete tady.

Kladného zhodnocení dosáhly v roce 2002 prakticky pouze fondy orientované na dluhopisy ČR, případně též ostatních středoevropských ekonomik budoucích členů EU. Průměrné roční zhodnocení dluhopisových fondů dosáhlo 5,5 procenta. V černých číslech nakonec kromě peněžního trhu zůstaly též smíšené fondy, především však zásluhou fondu InvestAGe AGb (profil, názory), do kterého se ze dne na den vrátil majetek a jeho kurz tak povyskočil na více než trojnásobek. Ze standardních smíšených fondů se nejvíce dařilo fondu Citicorp CitiSelect Balenced Fund (profil, názory). Ten by mohl nést čestný titul "fond roku 2002", neboť zhodnotil majetek připadající na podílový list absolutně nejvíce - o 15 procent. Klíčem k tomuto úspěchu byla optimální kombinace tuzemských akcií a dluhopisů. Fond na tuto strategii přešel až v druhé polovině roku – do té doby byl fondem výhradně akciovým.

Mezi dluhopisovými fondy se nedařilo hvězdě předloňské sezóny - Dluhopisovému fondu IKS Komerční banky (profil, názory). Jeho portfoliomanažeři očekávali, že úrokové sazby již nebudou v roce 2002 příliš klesat a fond se kvůli zkrácené duraci v prvním pololetí nepodílel na výnosech na dlouhé straně výnosové křivky při snižování sazeb ČNB. Leadery se naopak staly dluhopisové fondy ČSOB – v Belgii registrovaný KBC Renta Czechrenta (profil, ), který vydělal podílníkům více než deset procent, a Dluhopisový fond První investiční - bezmála sedm procent. V první lize bondových fondů se také umístil ČP Invest Fond korporátních dluhopisů (profil, názory, koupit) (+9,11 procenta) a Citicorp CitiBond Czech Fund (profil, názory) (+7,11 procenta). Z hlediska výnosnosti vydělali dále meziročně nejvíce ti, kdo vsadili na konvergenční efekt, tedy na fondy investující do dluhopisů sousedních zemí vstupujících do EU. Během roku se ale určitě několikrát zapotili – v prvním pololetí tyto fondy nevydělaly kvůli posilující koruně prakticky nic, naopak, největší z nich – Trendbond ISČS (profil, názory) dokonce propadl o pět procent pod nominál. Během druhého pololetí ale vše vynahradily a připsaly více než deset procent. Meziročně se výkonnost ISČS Trendbond a IKS Plus bondového přiblížila sedmi procentům.

Zatímco světové akcie prodělávaly (v průměru poklesly akciové trhy o 30 procent), středoevropské akcie a do nich investující fondy vydělávaly. Nejvíce uspěl ING Český akciový fond (profil, , koupit) se zhodnocením přesahujícím deset procent. Největší fond s akciovou středoevropskou strategií – Sporotrend ISČS (profil, názory) – zůstal na svém (-0,40 procenta), vložené peníze nezhodnotil ani neznehodnotil. Více naleznete v tabulkách Největšího přírůstku a největšího poklesu majetku připadajícího na podílový list.

Ze srovnání tržních pozic na počátku a konci roku 2002 jednotlivých investičních společností vychází jako jednoznačný vítěz ISČS. Jestliže na počátku roku byl její tržní podíl v tuzemských fondech pod čtyřiceti procenty, na konci roku spravovala 45 procent veškerého majetku. Z pětice největších společností vypadl po mnoha letech Pioneer mající v tuzemsku registrovaný jeden jediný fond – Pioneer Trust. Do první pětky se na jeho úkor dostal OB Invest.

Již na konci roku 2003 ale bude vypadat pořadí největších investičních společností úplně jinak. Letošní rok lze totiž nazvat rokem fúzí. Své sloučení v jedinou společnost dokončí OB Invest (profil, ) První investiční (profil, názory), z nichž vzejde ČSOB Asset Management (Více v článku ČSOB Asset Management přichází). S určitostí dále můžeme tvrdit, že do Top 5 investičních společností se vrátí Pioneer. Ten letos pod taktovkou vlastníka, italské finanční skupiny UniCredito, splyne se ŽB Trustem (profil, názory) (Více v článku Pioneer a ŽB Trust: jak dopadne fúze?).

Fondy každopádně čeká zajímavý rok. Možná ale jeden z posledních, pokud se nic nezmění. Všechny velké investiční společnosti v současnosti mají přes své vlastníky otevřené dveře k registraci fondů v zemích s příznivějším daňovým klimatem. Zatímco ČSOB se již nyní utlumováním fondů s českým domicilem netají, ostatní správci ještě váhají. Moc dlouho už ale rozjímat nebudou. Obzvláště v současném prostředí nízkých úrokových sazeb je každá setina procenta stržená kvůli vyšším daním, depozitářskému či správcovskému poplatku, znát. Nelze se proto divit, že svůj zahraniční klon již má i největší tuzemský fond Sporoinvest ISČS. V prosinci vznikl Erste Sparinvest český fond peněžního trhu (profil, ). Zatím bude českým legislativcům sloužit jako varování, ale za pár let?

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:
Nově otevřené a založené fondy
Fondy s nejvyšším přírůstkem spravovaného majetku
Fondy s nejvyšším zhodnocením majetku připadajícího na podílový list
Fondy s největším poklesem majetku na podílový list
Fondy s největším poklesem majetku pod správou
Změna tržní pozice fondu

Fondy 2001: Hledání dna – článek, ve kterém jsme bilancovali fondy za rok 2001.
Jak to bylo doopravdy? – článek, ve kterém jsme bilancovali fondy za rok 2000.

Statistická tabulka vývoje fondů v roce 2002 dodaná UNIS ČR ve formátu Excel.

Kolik majetku budou obhospodařovat tuzemské investiční společnosti za rok? Jaké nové fondy vzniknou? Překvapilo vás něco ve fondovém byznysu v uplynulém roce? Co se bude dít letos? Který fond by měl být "fondem roku 2002"? Napište svůj názor.

Spolupráce Marek Teiml 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy 2001: Hledání dna

7. 1. 2002 | Tomáš Skřivánek

Fondy 2001: Hledání dna

Tuzemské podílové fondy spravovaly na konci roku o patnáct miliard korun méně než na jeho počátku. Peněz je méně, struktura zainvestování je ale rozhodně lepší - a pozitivně lze vykládat... celý článek

Jak to bylo doopravdy?

8. 1. 2001 | Tomáš Skřivánek

Jak to bylo doopravdy?

Konstatování, že minulý rok nebyl pro podílové fondy úspěšný, napsali mnozí. My vám jako první přinášíme konkrétní čísla - a zdaleka ne všechna jsou špatná.

Partners Financial Services